Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zeugma Antik Kenti Nerede Nasıl Gidilir? Giriş Ücreti Ziyaret Saatleri?

Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep’te bulunan geçmişe ışık tutan ve Türkiye için çok büyük öneme sahip müzelerden biridir. Belkıs köyünün sınırları içinde kalan bu antik kent Fırat Nehri kıyısında yerini almaktadır. Konum olarak tarihe tanıklık eden bir bölgede olan müze her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Zeugma Mozaik Müzesi nerede nasıl gidilir? Zeugma Mozaik Müzesi giriş ücreti, ziyaret saatleri?

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2023 15:10
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2023 15:10
Kaynak: Hilal Baldemir
https://www.yalovahayat.com/
Zeugma Antik Kenti Nerede Nasıl Gidilir? Giriş Ücreti Ziyaret Saatleri?

Zeugma Mozaik Müzesi, Eski Tekel fabrikası arazisi üzerine kurulmuştur ve 09.09.2011 tarihinde açılışı gerçekleştirilmiştir. Zeugma antik kenti Gaziantep’in Nizip ilçesine 10 km uzaklıkta yer alan ve günümüzde hala kazı çalışmalarının devam ettiği antik bir şehirdir. Geçmişten günümüze ışık tutan Zeugma Antik Kenti sadece Türkiye’de değil dünya genelinde oldukça merak uyandıran ve ilgi çeken bir yerdir. Gaziantep şehir merkezine 50 km olan bu antik kent meraklıları tarafından asla boş kalmıyor. Bu bölgeyle ilgili birçok farklı hikaye bilinmektedir. Büyük İskender’in generallerinden ve daha sonra Suriye Kralı da olan Selevkos Nikator kendi adıyla, Fırat nehrinin adını birleştirerek M.Ö.300 yılında burada Selevkos Euphrates ( Fırat’ın Silifkesi ) adında bir kent kurar.

Daha sonraları M.Ö.1.yy.’da şimdiki adıyla Zeugma Antik Kenti Roma’nın hakimiyetine girer. Bu hakimiyet değişikliğiyle birlikte kentin adı da değişerek köprü, geçit anlamına gelen ve şu an bütün dünyada bilinen şekliyle “ Zeugma” adını alır. Roma İmparatorluğu’nun 4.Skitia Lejyon Garnizonu’nun burada konuşlandırılması ve ticaret sebebiyle kısa zamanda 80 bin nüfusa ulaşan Zeugma’da Fırat manzaralı yamaçlara villalar inşa edilir. 80 bin kişilik nüfus Zeugma’yı dünyanın en büyük kentlerinden biri haline getirir. Bu da şu anki konumuyla ve geçmiş hikayesiyle Zeugma’yı eşsiz bir yer haline getirir. Bu tarihi kent yaklaşık 20.000 dönümlük bir araziye inşa edilmiştir. Bu da demek oluyor ki 20.000 dönümlük bir alanı kapsayan tarihi bir geçmiş hala o toprakların altında. Zeugma Antik Kenti’ni Anadolu’da bulunan diğer antik kentlerin önünde bulunmasını sağlayan en önemli etken hiç şüphesiz bu bölgede gelişen heykeltıraşlık ekolüdür. Bu dönemde yapılan birçok sanat eseri ülkemizde ve dünyanın farklı müzelerinde ziyaretçilerine sunuluyor. Bu eserler dünyanın her yerinde sergilendiği için Zeugma Mozaik Müzesi yabancı turistler tarafından daha ilgi çekici bir konum haline geliyor.

Zeugma, Fırat Nehri’nin en sığ bölgesine kurulmuş bir şehirdir, o dönemlerde nehrin karşısında bulunan Apameia şehrine geçmek isteyenlerden geçiş için gümrük vergisi alınıyordu. Günümüzde yapılan kazılar sonucunda bölgede ‘bulla’ adı verilen 100.000 adet mühür bulunmuştur. Bu mühürleri Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde görmeniz mümkündür.

Zeugma ile Günümüze Gelen Eserler          

Zeugma’nın günümüzde bu kadar eşsiz ve önemli bir yere sahip olmasının birçok sebebi vardır. Bulundurduğu üç boyutlu eserlerle ve farklı tekniklerle dönemin mimarisini çok net yansıtıyor. Ayrıca yaşam biçimiyle, fauna ile florasının zengince aktarılmış olduğu mozaikler bu antik kentin önemini açıklamaya yetecek sebeplerdir.

Çingene Kız Mozaiği

Zeugma Antik Kentinden çıkartılan ve Zeugma’nın simgesi sayılabilecek mozaiğe bakıldığında bu Çingene Kız’dır. Çingene kızı ile olan benzerliğinden ötürü bu isimle anılıyor. Bu mozaiğin 1998 yılı kazı çalışmaları ile ortaya çıktığını ve tarihi eser kaçakçıları tarafından yurt dışına çıkarıldığı bilinmektedir. Yapılan görüşmeler sonrasında tekrar ülkemize getirilen Çingene Kız Mozaiği günümüzde Zeugma Mozaik Müzesinde sergilenmektedir.

Zeugma Antik Kenti Giriş Ücreti 2022 Yılı      

Zeugma Mozaik Müzesi Giriş Ücreti 280 TL

Öğretmen ve öğrencilere ücretsizdir. Eğer Müze kartınız varsa bir yıl içinde 2 kez, Plus Müzekart (Müzekart+) sahibiyseniz sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

Zeugma Antik Kenti Ziyaret Saati                       

Yaz Dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arasında 08.00 – 19.00 saatleri arası,

Kış Dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında 08.00 – 17.00 saatleri arası ziyaret edebilirsiniz.

Çarşamba günleri KAPALIDIR.

Zeugma Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?         

Gaziantep’in Nizip ilçesinin Belkıs Merkez Mahallesi’nde bulunan antik kente gelmek için tek yapmanız gereken Gaziantep’e gelmektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.