Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova Kivi Festivali renkli görüntülere sahne oldu

Yalova'nın Altınova ilçesine bağlı Subaşı Beldesi’nde geleneksel hale getirilen Kivi Festivali’nin 11’incisi renkli görüntülere sahne oldu.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2024 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2024 15:09
Kaynak: Güldaniye Sofu Erdoğan
Yalova Kivi Festivali renkli görüntülere sahne oldu

Türkiye’de yüzde 60’ının üretiminin gerçekleştiği kivinin başkenti Yalova’da kivi festivali coşkusu yaşandı. Yalova’nın kivi üretiminde başrolünde olan Altınova ilçesinin Subaşı beldesinde gerçekleştirilen festival, Tunalı Sosyal Tesisleri'nde yapıldı.

Subaşı Belediyesi ile Yalova Kivi Üreticileri Birliği tarafından organize edilen festivalide Türkiye’nin en lezzetli kivisinin tanıtımı gerçekleştirildi. Türkiye’de ilk kez Yalova Atatürk Araştırma Enstitüsü içinde adaptasyon çalışmaları yapılarak üretimine başlanan c vitamini zenginin kivi meyvesinin festivali açılış kurdelesinin protokol üyeleri tarafından kesilmesiyle başladı.

Ardından stantları Vali Hülya Kaya,  AK Parti Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, CHP Milletvekili Tahsin Becan, Altınova Kaymakamı Halil İbrahim Kazar, Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca, Çiftlikköy Belediye Başkanı Adil Yele, Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt,  Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, Tavşanlı Belediye Başkanı Mücait Kaçar, Taşköprü Belediye Başkanı İsmail Arslan İl Tarım ve Orman Müdürü Selçuk Yaman, Tarım ve Orman İstanbul İl Müdürü Suat Parıldar, YTSO Başkanı Cemil Demiryürek stantları gezdi.

Ardından gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını yapan Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mutlu Çoban ise Yalova’nın markası olan kivinin piyasada en değerinde satışının sağlanması için çaba gösterdiklerini söyledi. Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay ise,

“Türkiye’nin kivi üretim merkezi olan beldemizde Yalova Kivi Üreticileri Birliği ile birlikte gerçekleştirdiğimiz festivalimiz her sene daha coşkulu ve renkli geçiyor. Belediye olarak Subaşı kivisini ülkemize ve dünyaya tanıtmak için elimizden gelen tüm gayreti göstermeye ve bu tarz etkinliklere destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, ise Yalova’nın coğrafi işaretli meyvesi olan kivinin en iyi yetiştirildiği yer olduğuna dikkati çekti. CHP Milletvekili Tahsin Becan, da kivinin Yalova için önemli tarım ürünlerinden birisi olduğuna vurgu yaptı. 
Yalova Valisi Hülya Kaya ise aronya ve kivinin Yalova’nın önemli tarımsal ürünleri olduğunu ve bunun tanıtımını Türkiye’ye bu festivalle yapmak istediklerini ifade etti.

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Merkezi’nde kiviyle ilgili çalışmalarına devam ederek yeni çeşitlerin Türk tarımına kazandırmaya davam ettiğini söyledi.

Festivalde kividen üretilen ürünler katılımcılara ikram edildi. Halk oyunları gösterileri ile hareketlenen festivalde başkanlar da yöresel danslarla sahnede hünerlerini gösterdi. Özellikle Başkanlar Turan Canbay ve İsmail Arslan yöresel danslarıyla büyük alkış aldı. Festivalde kivili pasta Vali Hülya Kaya tarafından kesilerek katılımcılara ikram edildi

Programa festivalin gerçekleşmesinde katkıda bulunan kişilere plaket verilmesiyle devam etti. 
Festivalin ilk günü Bayram Ali Ugip konseriyle sona erdi.

Güldaniye Sofu Erdoğan

Kaynak: Güldaniye Sofu Erdoğan

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.