Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova İl Tarım Müdürlüğü besin zehirlenmelerine karşı uyardı

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, sıcak havalarda artan besin zehirlenmelerine karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2024 13:01
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2024 13:01
Kaynak: Serap Polat
https://www.yalovahayat.com/
Yalova  İl Tarım Müdürlüğü besin zehirlenmelerine karşı uyardı

Yaz mevsiminde en çok görülen hastalıklardan biri olan besin zehirlenmeleri, hijyene dikkat edilmemesi, son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin ve soğuk zincirin ihmal edildiği açıkta satılan ürünlerin tüketilmesiyle meydana geliyor. Vatandaşları bu hususlara dikkat etmeleri konusunda uyaran Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, özellikle et ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı ürünler başta olmak üzere pirinç, konserve gibi gıdaların tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı.

Hayvansal kaynaklı ürünler ve konserve gıdaların tüketimine dikkat edilmeli

Yaz ayı ile birlikte insanların dış ortamlarda daha fazla vakit geçirmeye başlamasıyla açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminin arttığına dikkat çeken İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Sıcaklık artışıyla beraber uygun koşullarda muhafaza edilmeden, gıdaların hijyen şartlarının gerekliliklerine önem verilmeden sunulan ve hazırlanan besinlerin tüketilmesiyle gıdalarda bulunan bakterilerin ve ürettikleri toksinlerin vücuda alınması sonucunda besin zehirlenmeleri ortaya çıkıyor. Özellikle et ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı ürünler başta olmak üzere pirinç, konserve gibi gıdaların tüketimine dikkat edilmelidir. Özellikle açıkta satılan ve önceden pişirilmiş besinlerin riskli olduğunu bilmek ve ayrım yapmadan açıkta satılan hiçbir ürünün tüketilmemesi gerekmektedir.” ifadelerine yer verildi.

 

Yılda 420 bin kişi güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşamını yitiriyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda güvenliği, hastalıkların önlenmesi ve sektörler arasında bu konudaki işbirlikçi yaklaşımların tartışılması amacıyla her yıl 7 Haziran'ı Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak kutluyor. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünya genelinde, yılda 125 bini 5 yaş altında olmak üzere 420 bin kişinin, güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşamını yitirdiğini aktaran İl Müdürlüğünün açıklamasında, “Güvenli olmayan gıdalardan kaynaklı hastalıklar nedeniyle dünya genelinde yılda yaklaşık 600 milyon vaka hastanelere başvuruyor. Güvensiz gıda tüketiminden kaynaklı sorunlara dikkat çekilen uluslararası günün bu yılki sloganı: ‘Gıda Güvenliği: Beklenmedik Durumlar İçin Hazırlık Yap’ olarak belirlendi.” denildi.

Besin zehirlenmesi ile karşılaşıldığında yapılması gerekenler

Besin zehirlenmesi ile karşılaşıldığında uygulanması gereken adımlar hakkında bilgi veren Müdürlük tarafından yapılan uyarılarda, “İlk olarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıyız. Buna ek olarak İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine yaşanılan durum ile alakalı bir dilekçe vermeliyiz. Bunun yanında Alo 174 Gıda Hattı'nı bizzat arayarak, mail atarak veya Whatsapp uygulaması üzerinden şikâyet ile ilgili bildirimde bulunulmak sorunun kaynağına gidilmesi ve tarafımızca gerekli reaksiyonların alınması açısından çok önem arz etmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Serap Polat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.