Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova İl Sağlık Müdürü uyardı: Artrit hastalığına dikkat! 350 milyon insan etkileniyor

Yalova İl Sağlık Müdürü Dr. Emrah Eray, 12 Ekim Dünya Artrit Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Artritin her yaştan insanda görülebilen ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalık olduğunu belirtti

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2023 00:22
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2023 00:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Yalova İl Sağlık Müdürü uyardı: Artrit hastalığına dikkat! 350 milyon insan etkileniyor

Yalova İl Sağlık Müdürü Dr. Emrah Eray, 12 Ekim Dünya Artrit Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Eray, artritin eklem ağrısı veya eklem hastalığıyla ilgili yüzden fazla romatizmal hastalık türünü kapsayan, her yaştan insanda görülebilen ve sebep olduğu belirtiler (ağrı, şişlik gibi) nedeniyle hastaların yaşam kalitelerini olumsuz etkileyen, hatta yaşam sürelerini kısaltabilen bir hastalık olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Teşkilatı verilerine göre dünyada 350 milyon insanın artrit olduğunu tahmin edildiğini ifade eden Yalova İl Sağlık Müdürü Dr. Emrah Eray önemine binaen, hastalık hakkında bireysel ve toplumsal düzeyde farkındalık oluşturmak amacıyla dünyada 12 Ekim gününün Dünya Artrit Günü olarak ilan edildiğini hatırlattı.

Eray, artritin en sık görülen iki tipinin osteoartrit ve romatoid artrit olduğunu ifade etti. Osteoartritin bir veya daha fazla eklem ve çevresinde ağrı, sertlik ve şişlik semptomları ile seyrettiğini, dünya genelinde bireylerin % 3,3-3.6’sını etkilediğini kaydetti. Romatoid artritin ise bağışıklık sisteminin eklemlere saldırması sonucu oluşan kronik bir iltihaplı hastalık olduğunu, eklemlerde ağrı, şişlik, sertlik ve şekil bozukluğuna yol açtığını anlattı.

Artritin tanısının klinik ve radyolojik bulgulara dayalı olarak konulduğunu, tedavinin temel amacının semptomları azaltmak, engellilik gelişimini önlemek ve yaşam kalitesini artırmak olduğunu vurgulayan Eray, artritin oluşmasında yaş ve cinsiyet (kadın) gibi değiştirilemeyecek risk faktörlerinin yanında aşırı kilo, spor yaralanmaları, kas kuvvetsizliği, eklemlere aşırı yüklenme ve uygunsuz beslenme gibi değiştirilebilir risk faktörleri belirleyici rol oynadığını da ekledi.

Son olarak Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı (2021-2026)” hazırlayarak artrit nedenleri ve etkileri konusunda farkındalığı artırmak için önemli bir adım attığını bildiren Eray, aile hekiminden ve sağlıklı hayat merkezlerinden danışmanlık desteği alarak ve hastalığı hekimin önerilerine uygun bir şekilde tedavi ettirerek çalışmaları desteklemenin önemli olduğunu söyledi. Eray ayrıca fiziksel olarak aktif olmak, ideal kiloyu korumak, dengeli beslenmek, sigara ve alkolden kaçınmak gibi önerilere uygun hareket ederek sağlığı korumanın mümkün olduğunu dile getirdi.

M. Tunç Tanrıverdi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.