Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova'da şap kampanyası başladı

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, 29 Ocak-31 Mart 2024 tarihleri arasında yürütülecek olan 1. dönem Şap Aşılama Kampanyası’nın başladığını duyurdu. Kampanya kapsamında, il genelindeki tüm sığır cinsi hayvanlar şap hastalığına karşı aşılanacak

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2024 13:58
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2024 13:58
Kaynak: Murat Can Aytemur
Yalova'da şap kampanyası başladı

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, şap hastalığının bütün çift tırnaklı hayvanlarda görülen çok bulaşıcı viral bir hastalık olduğu, ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturduğu, et ve süt veriminde kayıplara neden olduğu, özellikle genç hayvanlarda ölümlere yol açabildiği belirtildi.

Açıklamada, şap hastalığı ile mücadele kapsamında, ülkemizde ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde 2 dönem halinde uygulanan şap aşılamasının, 2024 yılı hayvan hastalıkları ile mücadele programı çerçevesinde 3 dönem olarak uygulanacağı, bu çerçevede 29 Ocak-31 Mart 2024 tarihleri arasında yürütülecek olan 1. dönem Şap Aşılama Kampanyası ile il genelinde 2 aylık yaşın üzerindeki tüm sığır cinsi hayvanların şap hastalığına karşı aşılanacağı ifade edildi.

İl Müdürlüğü, büyükbaş hayvanların iller arası nakillerinde veteriner sağlık raporu bulundurmanın mecburi olduğu, bu raporu alabilmek için sığır cinsi hayvanların şap aşısı ile aşılanmış olması gerektiği, ayrıca buzağı desteklemesinden yararlanacak buzağıların da şap aşısı ile aşılanmış olması gerektiği hatırlatıldı.

Müdürlükçe yapılan açıklamada, şap aşılama kampanyasına eş zamanlı olarak dişi buzağıların brusella hastalığına karşı konjunktival yolla aşılanması, kedi ve köpeklerin kuduz hastalığına karşı aşılanması ve tanımlanmamış hayvanların küpelenerek kayıt altına alınması çalışmalarına devam edileceği de bildirildi.

Üreticilerin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmalarının 5996 sayılı kanun gereğince mecburi olduğu, aksi takdirde cezalı duruma düşeceklerinin de vurgulandığı açıklamada daha ayrıntılı bilgi almak isteyen hayvan sahiplerinin ise İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğüne ve İlçe Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerektiği vurgulandı.

Kaynak: Murat Can Aytemur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.