Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova Atatürk Köşkü ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor

1929 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle Yalova'nın Termal ilçesine yapılan Yalova Atatürk Köşkü günümüzde müze olarak hizmet vererek, ziyaretçilerinin büyük ilgisini topluyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2024 01:19
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2024 14:32
Kaynak: Murat Can Aytemur
Yalova Atatürk Köşkü ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor

Yalova'nın Termal ilçesinde, 1929 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle inşa edilen Yalova Atatürk Köşkü, ziyaretçilerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. İki katlı tamamen ahşap köşk, Atatürk'ün emriyle Prof. S. Hakkı ELDEM tarafından sadece 38 günde yapılmıştır. 4 kabul salonu ve 11 odası bulunan köşkün eşyaları İstanbul'daki çeşitli saraylardan getirilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayı'ndan önce son günlerini geçirdiği mekân olması açısından da tarihi bir öneme ve değere sahip olan Atatürk Köşk’ü ziyaretçilerini ağırlayarak, değerli dekorasyonu ve eşyaları ile görenleri geçmişe götürüyor.

 

“Tarihi kararlar Atatürk Köşkü’nde alındı”

Atatürk'ün yaz dönemlerinde Cumhuriyet'in ilk yıllarında hükümet çalışmalarını yürüttüğü bu köşk, Türkiye'nin tarihi ve siyasi kararlarının alındığı önemli bir merkez olarak da bilinmektedir. Çok partili sisteme geçiş, Yerli Malı Haftası, Türk Tarih ve Dil Kurumlarının kurulması, Kur’an-ı Kerim’in Türkçeleştirilmesi çalışmaları gibi zamanın birçok önemli kararı burada alınmıştır.

“Köşkte bulunan önemli eşyalar ziyaretçileri büyülüyor”

Köşkte sergilenen bazı önemli eşyalar arasında, 1930 yılında Nurettin Niyazi tarafından yapılan "Kurşunlu Banyo ve Kadınlar" tablosu, 1875 yılında Rus Ressam Ayvazovski tarafından yapılan dağ manzarası ve hayvanları temsil eden tablo, İran ve Hereke halıları, Yıldız Porselen, Fransız, Japon ve Çin vazoları, Mısır yapımı Hiyeroglif yazılı pirinç ve abanoz ağacından yapılmış vazolar, Pirinç yatak odası takımı ve Fransız lake sandalyeler ceylan derisiyle kaplanmış karyolalar, Alman yapımı RCA marka radyo ve Wilhelm Spaethe marka piyano bulunmaktadır. Geçmişten günümüze kadar halen köşkte bulunan bu değerli ve önemli eşyalar ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Ziyaret Saatleri:

Pazartesi

Kapalı

Salı     

09:00–17:00

Çarşamba

09:00–17:00

Perşembe

09:00–17:00

Cuma    

09:00–17:00

Cumartesi

09 00–17:00

Pazar

09:00–17:00

Murat Can Aytemur

Kaynak: Murat Can Aytemur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.