Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk Mutfağı Yalova’da tanıtıldı

Türk Mutfağı Haftası kapsamında 15 Temmuz Demokrasi Cumhuriyet Meydanında, Türk Mutfağı Sergisi düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2024 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2024 15:57
Kaynak: Serap Polat
https://www.yalovahayat.com/
Türk Mutfağı Yalova’da tanıtıldı

Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda 21 Mayıs 2024 Salı günü gerçekleştirilen Gastronominin Dünü Bugünü ve Geleceği konulu panelden sonra bu yıl "Sürdürülebilir Türk Mutfağı: Sağlıklı, Geleneksel, Atıksız" temasıyla 3’üncüsü gerçekleştirilen Türk Mutfağı Haftası programı 15 Temmuz Demokrasi Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirildi.

Türk Mutfağına ait birbirinden özel yemeklerin sergilendiği programın açılışını: Yalova Vali Vekili Mehmet Bahattin Atçı, Vali Yardımcısı Deniz Pişgin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar gerçekleştirdi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Yalova Belediyesi, Yalova Üniversitesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Uygulama Oteli kooperatif ve derneklerin iş birliğiyle düzenlenen programın açılış konuşmasını İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin yaptı.

 

Karatekin, “Anadolu Coğrafyası zengin kültür üretme imkanına sahiptir”

Konuşmasına, turizmin her geçen gün büyüyen potansiyeliyle, dünyada gezip görmek amacıyla ciddi bir nüfus hareketliliği meydana getirdiğini belirterek başlayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, “Kültürler toplumların kartvizitlerini oluşturuyor. Kültürü meydana getirense toplumların yapıp ettikleri yeni durumlar karşısında çözüm arayışları, tavır alışları, coğrafyanın ve iklimin gereği olarak şekillenen beslenme biçimleri.

Üzerinde yaşadığımız Anadolu coğrafyası bir medeniyet havzası olması yönüyle tarihsel anlamda birçok kültürel zenginliğin yaşandığı yer olmakla birlikte iklim geçişlerinin, ticari hareketliliğin ve kıtalar arası ulaşım yollarının kesişme noktasında bulunması nedeniyle de tıpkı münbit iklim geçiş noktaları gibi zengin kültür üretme imkanına sahiptir. Türk milleti tarih sahnesindeki dinamik yapısıyla akıp geldiği farklı coğrafyaların kendisine kazandırdığı gerek yeni ortamlara uyum kabiliyeti ve pratikliği, gerekse tecrübe ettiği bu coğrafyaların kendisine kazandırdığı çok bileşenli kültürel zenginlikle yerleştiği yeni vatanından tevarüs ettiği zenginliklerle daima yeni bileşimlere ulaşmayı bilmiştir.” dedi.

“Yalova'da ciddi bir mutfak çeşitliliği var”

Yalova’nın, Türkiye'nin her yöresinden yaşamak üzere gelen herkesi kucaklayan gönlü geniş bir şehir olduğunu vurgulayan Ziya Karatekin, “Türk mutfağı dediğimiz zaman Orta Asya yaşam şartlarının ürünü olan yemek kültüründen tutun da bugünkü Rusya coğrafyası Balkanlar İran Ortadoğu ve Anadolu coğrafyasına kadar çok geniş coğrafi şartların içinde yoğrulmuş zengin çeşitlilik içeren bir mutfağı düşünmek gerekiyor. İşte Yalova tam da böyle bir mutfak zenginliğini bünyesinde barındıran butik ama dinamik bir şehir. Yalova 93 harbinden, Osmanlı-Rus savaşlarından, imparatorluğun yıkılmasıyla birlikte balkanlardan ve bütün imparatorluk coğrafyasından ve 20. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren Türkiye Cumhuriyeti'nin her yöresinden üzerinde yaşamak üzere gelen herkesi kucaklayan gönlü geniş bir şehir. Kendisine gelen bütün bu kitleler yemek kültürlerini de beraber getirmişler ve bu Yalova'da ciddi bir mutfak çeşitliliğinin meydana gelmesine yol açmıştır. Bunu bir zenginlik olarak görüp istifade yoluna gitmek lazım. Tahmin ediyorum ki Yalova çeşitlilik içeren mutfak kültürüyle farklı bir konseptin öncülüğünü yapacaktır.” şeklinde konuştu.

Yemekler ve tescilli ürünler tanıtıldı

Konuşmaların ardından halk oyunları gösterilerini izleyen protokol, stantları gezerek üretici kadınlardan bilgi aldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Yalova Aronyası, Yalova Kivisi, kızılcık, semizotu, Trabzon Hurması, ceviz ve Yalova Balı gibi tescilli ürünler tanıtıldı.  MARCEL Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Kadın Kooperatifi ise Yalova Aronyasından ürettikleri sirke, pestil, kurutulmuş Aronya ürünlerini tanıttı.

Kurtköy Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi zeytin, turşu, salça, konserve gibi ürünleri hakkında bilgi verirken, Uluslararası Kadın ve Toplumsal Gelişim Derneği ve Alternatif Üretim Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ise tıbbi aromatik bitkilerden ürettikleri ürünleri, Türk mutfağının meşhur hamur işlerini ve zeytinyağlı yemekleri sundu.

Serap Polat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.