Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarihi Kırkgöz Köprüsü nerede nasıl gidilir özellikleri?

873 yıllık tarihi bir geçmişe sahip olan Kırkgöz köprüsü herkes tarafından merak ediliyor. Geçmişi 1150 yılına dayanan Tarihi Kırkgöz köprüsü nerededir? Kırkgöz köprüsü kaç adet göze sahiptir? Kırkgöz köprüsü kim tarafından yapılmıştır? Tarihe meraklı olanlar için detaylar haberimizde

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2023 13:30
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2023 13:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Tarihi Kırkgöz Köprüsü nerede nasıl gidilir özellikleri?

Neredeyse 10 asırlık tarihiyle hala yerinde duran ve görenleri kendine hayran bırakan Kırkgöz köprüsü tarih meraklılarının en çok araştırdığı mimarı eserlerden biri. Peki Kırkgöz köprüsü nerede? Kırkgöz köprüsü kaç adet göze sahiptir? Kırkgöz köprüsü kim tarafından yapılmıştır? İşte bu soruların cevabı…

İlginizi çekebilir / Eber Gölü Nerede Nasıl Gidilir Giriş Ücreti 2023?

İlginizi çekebilir / Bursa Teleferik Fiyatları Ücreti, Uludağ Teleferik Fiyatları 2023

1150 yılında inşa edilen Kırkgöz Köprüsü, Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinin merkezine 7 kilometre mesafede yer alan bir köprüdür.

Bu köprü Bizans İmparatoru I. Manuil tarafından Akarçay Nehri üzerine inşa ettirilmiştir. Köprü Selçuklu ve Osmanlı dönmelerinde de birçok tadilattan geçerek günümüze kadar gelmiştir. Günümüzde köprünün 57 adet gözü mevcuttur.

Kırkgöz köprüsü Eber Gölü’ne dökülen Akarçay Nehri üzerine 42 gözlü ve 200 metre uzunluğunda inşa ettirildi.

Kırkgöz köprüsü Anadolu’nun en eski ve en uzun taş köprülerinden biridir. Tarihi Kırkgöz köprüsü tüm ihtişamıyla adeta yıllara meydan okuyor.

Antik Kral Yolu ve Tarihi İpek yolu üzerinde yer alan köprü, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli onarımlardan geçti. 16. yüzyılda 1. Süleyman'ın Bağdat seferi hazırlıkları kapsamında Mimar Sinan tarafından onarıldı.

Mimar Sinan bu onarım kapsamında köprüyü kuzey yöne doğru 200 metre uzatarak 22 kemer daha eklemiş, bunun yanında bir namazgah ve kitabede inşa etmiştir. Kurtuluş Savaşı esnasında Yunan kuvvetleri tarafından tahrip edilen köprünün kitabesi nehre düşmüş ve daha sonra bulunarak müzeye nakledilmiştir.

Kitabede ise şunlar yazmaktadır:

1. 'Emera bi-imarati hâzihi '1-kandarati as-Sultân Süleyman ibni Selim Hân hullide mulkehu ilâ âhiri 'z-zaman

2. Kim ubur etdi bunu sağ ve esen - tarihini didi tekrar-ı ahsen (=957)Ali

Bu köprünün yapımında bulunduğu döneme göre değişiklik gösteren taş çeşitleri ve inşa teknikleri kullanıldı. Köprünün roma dönemine ait orta bölümünde birbirinden farklı renklere sahip tüf taşı kullanılmıştır. Tüf taşlarının arasında az miktarda bazalt ve beyaz mermerde yer almaktadır.

Selçuklulara ait bölümde ise farklı kısımlarda kullanılan tüf taşları yer almaktadır.

Osmanlılar tarafından yapılan kuzey kısımda ise daha düzenli bir taş işçiliği mevcuttur. Köprünün suyla temas ettiği yerlerde aşınmaya karşı dayanıklı bazalt ve mermer spoilen malzeme kullanılırken, üst kısımlarda ise gözenekli tüf taşları yer alır.

Kırkgöz köprüsü 12 Aralık 1988 tarihinde Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. Grup eski eser olarak tescil edildi.

Günümüze gelindiğinde defineciler tarafından yapılan kaçak define aramalarında bazı yerlerinde bozulmalar meydana gelmiştir.

Kırkgöz Köprüsü nerede nasıl gidilir?

Kırkgöz Köprüsü Afyonkarahisar ili Boldavin ilçesinin güneyinde Boldavin Küçük Sanayi sitesinin 2 km güney doğusunda bulunmaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.