Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özkonak Yeraltı Şehri Nerede Nasıl Gidilir? Ziyaret ve Giriş Ücreti 2023?

Nevşehir’in Avanos ilçesinde bulunan Özkonak kasabasında keşfedilen yeraltı şehri tarihin tozlu raflarına yeni bir soluk getiriyor. Bu yeraltı şehri zamanında binlerce insanın düşmanlardan korunmak için inşa ettiği ve uzun süre içinde barındığı bir yerdir. Özkonak Yeraltı Şehri de önemli tarihi mekanlardan yalnızca biridir. Peki Özkonak yeraltı şehri nerede nasıl gidilir? Giriş ücreti 2023? Ziyaret saatleri nedir? Tüm detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz…

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2023 15:03
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2023 15:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Özkonak Yeraltı Şehri Nerede Nasıl Gidilir? Ziyaret ve Giriş Ücreti 2023?

Yer altında medeniyetler gizlenmiş Kapadokya’da diğer yeraltı şehirlerinden daha farklı bir yapıda olduğunu bilmek gerekir. Bunun nedeni de katlar arasında iletişim sağlayan uzun ve dar deliklerle inşa edilmiş olmasıdır. Bu yeraltı şehrinde Kapadokya’da bulunan diğer yeraltı şehirlerinde olduğu gibi hava bacaları, şırahane, su kuyusu ve mekan girişlerini kapatan sürgü taşları bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir... Yalova için sağanak uyarısı yapıldı mı? Yalova'ya yağmur yağacak mı? Yalova'da fırtına bekleniyor mu?

Türkiye’nin önde gelen turizm merkezlerinden biri olan Nevşehir’in birbirinden farklı tarihi ve gizemli güzelliklerinden biri de Özkonak yeraltı şehridir. Nevşehir, uzun yıllar öncesinden günümüze kadar gelmeyi başaran Peri Bacaları ve pek çok yeraltı şehrine ev sahipliği yapmasıyla bilinir. Her mevsim yerli ve yabancı pek çok ziyaretçiye kapılarını açan Nevşehir, turizm gelirleri ve ülkemizin tanıtılması açısından oldukça önemlidir.

Özkonak yeraltı şehrinin tarihte birçok uygarlık döneminde kullanıldığı bilinmektedir. Roma zulmünden kaçan Hristiyanların bu yeraltı şehrine sığınıp burada saklandıkları bilinmektedir. Bu yeraltı şehri Bizans döneminde de sığınak olarak kullanılmıştır.

Bu yeraltı şehri olağanüstü durumlarda sığınmak üzere her türlü ihtiyacı karşılamaya uygun olarak tasarlanmıştır. Yeraltı şehri tüf kayalarının kolaylıkla oyulmasıyla oluşturulan ve 4 kat yerin altına inşa edilen bir yapıdır. Nevşehir’de bulunan diğer yeraltı şehirlerine oranla daha küçük olan Özkonak Yeraltı Şehri; ağıl, mutfak, erzak deposu, şırahane, havalandırma tüneli gibi bölümlerden oluşuyor. Oldukça geniş bir alana yayılan Özkonak’a giriş ve çıkış arasındaki mesafe 10 km civarındadır.

Özkonak’ta katlar arasında haberleşme için oldukça dar ve uzun delikler bulunmaktadır. Bu da Özkonak yeraltı şehrini diğer yeraltı şehirlerinden ayıran bir özelliktir. O dönemde yaşayanların odaların giriş kapılarını olası tehlikelere karşı kapattıklarında havalandırmaları bu dar deliklerden sağladığı düşünülmektedir. (5 cm’lik genişlikte bir delik)

Yeraltı Şehri’nin dikkat çeken bir başka farklı özelliği ise sürgü taşından sonra tünel üzerinde çeşitli delikler oyulmuştur. Bu deliklerin oyulmasındaki amacın ise düşmana kızgın yağ dökülmesi olduğu düşünülmektedir.

Bu yeraltı şehrinin mimari yapısı incelendiğinde bir apartman gibi inşa edildiği görülmektedir. Yapının giriş kısmına hayvanların kolay girebilmesi için ahırlar yapılmış ve duvarlara iplerini bağlamak için düzenekler oluşturulmuştur. Yeraltı şehrinin alt katlarına inildikçe mekanlar sanki daireler misali 4 büyük salon, 10 küçük odaya bölünmüş olarak karşımıza çıkmaktadır.

Özkonak Yeraltı Şehri nerede nasıl gidilir?

Özkonak yeraltı şehri Nevşehir’e bağlı Avanos ilçesinde bulunan Özkonak kabasında yer almaktadır. Bu yer altı şehri Nevşehir il merkezine yaklaşık 40 kilometre mesafededir. Yeraltı şehrinin Avanos’a uzaklığı 13 kilometredir. Şahsi aracıyla gitmek isteyenler Nevşehir – Avanos yolundan Özkonak istikametine dönüş yaparak yeraltı şehrine ulaşabilir. Toplu taşıma ile gitmek isteyenler şehir merkezinden tur otobüsleriyle gidebilirler.

 

Özkonak Yeraltı Şehri giriş ücreti 2023?

Özkonak Yeraltı Şehri giriş ücreti 2023 yılı için 100 TL. Eğer Müze kartınız varsa bir yıl içinde 2 kez, Plus Müzekart (Müzekart+) sahibiyseniz sınırsız ziyaret edebilirsiniz.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.