Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Osmanlı yöntemi ile kağıt üretimi gelecek nesillere aktarılıyor

Yalova'daki İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi, Osmanlı'nın geleneksel kağıt üretim tekniklerini yaşatarak gelecek nesillere aktarıyor. 2013'ten bu yana milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan müze, aynı zamanda bir eğitim merkezi olarak hizmet veriyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2025 01:13
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2025 01:15
Kaynak: YALOVA HAYAT
Osmanlı yöntemi ile kağıt üretimi gelecek nesillere aktarılıyor

Yalova'da 2010 yılında başlayan çalışmalar sonucu 2013'te açılan İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi, Türkiye'nin ilk kağıt müzesi olma özelliğiyle dikkat çekiyor. Ülkedeki üç kağıt müzesinden biri olan bu merkez, unutulmaya yüz tutan Yalova Kağıthanesi'nin mirasını ve Osmanlı kağıt yapım tekniklerini yeniden canlandırıyor.

Müze Sorumlusu Sanat Tarihçisi Aytekin Vural, açıldığı günden bu yana milyonlarca ziyaretçi ağırladıklarını belirterek, "Türkiye'nin dört bir yanında kağıtçılığı anlatıyoruz. Kursiyerlerimiz arasında özel atölye açanlar var. Burası artık bir eğitim merkezine dönüştü" dedi.

GELENEKSEL ÜRETİM TEKNİKLERİ YAŞATILIYOR

İbrahim Müteferrika'nın matbaanın kağıt ihtiyacını karşılamak için Yalova'da kurduğu kağıthanenin izinden gittiklerini vurgulayan Vural, "15 yıl boyunca üretim yapılan bu kağıthanenin tekniklerini aynen uyguluyoruz. Amacımız Osmanlı kağıtçılık geleneğini bozmadan sürdürmek. Müzemiz artık bir akademi gibi çalışıyor ve inanıyoruz ki Yalova'nın marka değeri olacak" diye konuştu.

Yapılan arşiv çalışmalarıyla önemli bir keşfe de imza attıklarını anlatan Vural, "Kağıthanenin Elmalık'taki dere içinde olmadığını belgelerle kanıtladık. TBMM Kütüphanesi ve Osmanlı arşivlerinden elde ettiğimiz belgeler, kağıthanenin müze binamıza birkaç yüz metre uzaklıkta, Hırka deresi üzerindeki bir değirmen alanında olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

EĞİTİM VE ÜRETİM MERKEZİ

Müzede verilen eğitimler sayesinde Türkiye'de el yapımı kağıt üretimi yeniden canlanıyor. Vural, "Son 10 yılda ülkemizde yeni kağıthaneler açılmaya başladı. Eski dönemlerde ithal ettiğimiz el yapımı kağıdı artık kendimiz üretiyoruz. Hedefimiz yüzlerce atölye kurarak bu piyasayı tamamen ele almak ve Orta Doğu'ya geleneksel sanatlar için kağıt ihraç etmek" şeklinde konuştu.

Kaynak: YALOVA HAYAT

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.