Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mevlana Müzesi nerede nasıl gidilir? Giriş ücreti 2023? Ziyaret saatleri?

Konya’da bulunan Mevlana müzesi eskiden Mevlana dergahı olan bir yapı kompleksidir. 1926 yılından beri faaliyet gösteren müze "Mevlana Türbesi" olarak da anılmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin sık sık ziyaret ettiği Mevlana Müzesi manevi yönüyle de oldukça merak edilen bir yerdir. Peki Mevlana Müzesi nerede nasıl gidilir? Giriş ücreti ve ziyaret saatleri nedir? Detaylar haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2023 11:28
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2023 11:28
Kaynak: Hilal Baldemir
https://www.yalovahayat.com/
Mevlana Müzesi nerede nasıl gidilir? Giriş ücreti 2023? Ziyaret saatleri?

Mevlana Müzesi bugün Konya’da bulunan en eski yapılardan biridir. Turistik gezi için Konya’ya gelenlerin uğrak noktasıdır müze. Bugün müze olarak kullanılmakta olan Mevlâna Dergâhının yeri, Selçuklu Sarayı'nın Gül Bahçesi iken bahçe, Sultan Alâeddin Keykubad tarafından Mevlâna'nın babası Sultânü'l-Ulemâ Bâhaeddin Veled'e hediye edilmiştir. Sultânü'l-Ulemâ 12 Ocak 1231 tarihinde vefat edince türbedeki bugünkü yerine defnedilmiştir. Bu defin gül bahçesine yapılan ilk defindir. Sultânü'l-Ulemâ'nın ölümünden sonra kendisini sevenler Mevlâna'ya müracaat ederek babasının mezarının üzerine bir türbe yaptırmak istediklerini söylemişlerse de Mevlâna "gök kubbeden daha iyi türbe mi olur" diyerek bu isteği reddetmiştir.

Ancak Mevlana 17 Aralık 1273 yılında vefat edince oğlu Sultan Veled, Mevlâna'nın mezarı üzerine türbe yaptırmak isteyenlerin isteklerini kabul etmiştir. "Kubbe-i Hadra" (Yeşil Kubbe) denilen türbe dört fil ayağı (kalın sütun) üzerine, 130 bin Selçukî dirhemine Mimar Tebrizli Bedrettin'e yaptırılmıştır. Bu tarihten sonra inşa faaliyetler hiç bitmemiş 19'uncu yüzyılın sonuna kadar yapılan eklemelerle devam etmiştir. Bazı Osmanlı Sultanları Mevlevi Tarikatı’ndan olduğu için türbe çok iyi korunmuş ve oldukça önem verilmiştir.

Mevlana Müze’si alan olarak bahçesi ile birlikte 6.500 m² iken, yeri istimlak edilerek Gül Bahçesi olarak düzenlenen bölümlerle birlikte 18.000 m² büyüklüğe ulaşmıştır. Müzenin bahçesinde yer alan I. Selim tarafından yaptırılan şadırvanın göbeğinin Germiyanoğulları Beyliği tarafından hediye edildiği anlatılan rivayetler arasındadır.

Mevlana Müzesi ve Mevlevi Dergahı 1926 yılında "Konya Asâr-ı Atîka Müzesi" ismiyle müze olarak ziyarete açılmıştır. 1954 yılında ise yeniden gündeme gelerek müzenin adı Mevlana Müzesi olarak değiştirilmiştir.

Müzenin avlusuna girmek için "Dervişân Kapısı" kullanılır. Avlunun kuzey ve batı yönü boyunca ilerlediğinizde derviş hücrelerini görürsünüz. Güney yönü, matbah ve Hürrem Paşa Türbesi'nden oluşur burayı geçtikten sonra, Üçler Mezarlığı'na açılan Hâmûşân (Susmuşlar) kapısı ile alan son bulur. Avlunun doğusunda ise Sinan Paşa, Fatma Hatun ve Hasan Paşa türbeleri yanında semahane ve mescit bölümleri ile Mevlâna ve aile fertlerinin mezarlarının da içerisinde bulunduğu ana bina bulunmaktadır. Avluya Yavuz Sultan Selim'in 1512 yılında yaptırdığı üzeri kapalı şadırvan ile "Şeb-i Arûs" havuzu ve avlunun kuzey yönünde yer alan selsebil adı verilen çeşme, ayrı ambiyans yaratmaktadır.

Mevlana Müzesi her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Tarihi ve manevi atmosferi ziyaretçileri oldukça etkilemektedir. Mevlana Müzesi içerisinde, Mevlâna ve Mevlevîliğe ait eserler ile el yazması kitaplar, levhalar, kandiller ve mûsıkî âletleri sergilenmektedir.

Müze içerisinde bulunan devasa kütüphanede Türk tarihinin farklı dönemlerine ait 2 bin 756 cilt içinde 4 binin üzerinde el yazması eser bulunmaktadır. Bu yönüyle de müze daha ilgi çekici bir hale gelmektedir.

Mevlana Müzesi nerede nasıl gidilir?

Konya otogarından Mevlana Müzesine gitmek için çarşı yönüne doğru giden tramvaya binerek 30 dakikalık bir yolculuk yaparak şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Şehir merkezinde Alaaddin Tepesi durağında inince müze 5 dakikalık yürüme mesafesinde kalmaktadır. Konya Havaalanı’ndan Mevlana Müzesine gitmek isterseniz Havaş otobüslerine binerek Alaaddin Tepesi durağında inebilirsiniz.

Mevlana Müzesi giriş ücreti 2023?

2014 yılında alınan karar ile müzeye giriş ücretsiz hale getirilmiştir. Ücretsiz olmadan önce, bağlı bulunduğu Kültür Bakanlığı'na en çok gelir getiren ikinci müzeydi.

Mevlana Müzesi ziyaret saatleri?

Yaz dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim / 08.00 – 19.00

Kış dönemi: 1 Ekim – 1 Nisan / 08.00 – 17.00

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.