Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası) Nerede – Nasıl Gidilir – Ziyaret Saatleri – Giriş Ücreti

Kurtuluş Savaşı Müzesi diğer adıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi 1. Binası, Ankara’da bulunan ve Türkiye için büyük öneme sahip bir tarihi yapıdır. Ankara’ya giden herkesin mutlaka uğradığı ve Türkiye tarihine tanıklık etme fırsatı bulduğu bu müze geçmişten günümüze ışık tutmaktadır. Bu müze 23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılmıştır. Peki Kurtuluş Savaşı Müzesi nerede, nasıl gidilir? Giriş ücreti nedir, ziyaret saati nedir gibi soruların cevabı yazımızda…

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2023 16:12
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2023 16:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası) Nerede – Nasıl Gidilir – Ziyaret Saatleri – Giriş Ücreti

Günümüzde Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak hizmete açılan bina Türkiye Millet Meclisi’nin 1. Binası olmuştur. Kurtuluş Savaşı Müzesi (Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası) yapımına 1915 senesinde başlanılmıştır. Bu bina aslında İttihat ve Terakki Cemiyetinin locası olarak planlanmıştır. Fakat ittihat terakki yönetiminin düşmesi ve ülkeyi terk etmesi nedeniyle meclis olarak kullanılmasına karar verilmiştir. O dönemde Enver Paşa’nın emriyle Evkaf (Vakıflar İdaresi) mimarı Salim Bey tarafından projelendirilmiş ve projeyi yürütme görevi, dönemin İttihat ve Terakki Fırkası Ankara temsilcisi Mahmut Şevket (Esendal) Bey’e; proje yapım işi ise Kolorduda görevli olan askerî mimar Hasip Bey’e verilmiştir. Hasip Bey, binanın kâgir kısmını başarı ile bitirmiş ancak çatı ve diğer bölümler, sürmekte olan savaş ve yaşanan malzeme sıkıntısı nedeniyle yarım kalmıştır ve ardından Mimar Hasip Bey de Kurtuluş Savaşı sırasında şehit düşmüştür.

Ardından binanın kaderi İngilizlerin eline kalmıştır, Birinci Dünya Savaşı sonrasında Ankara’nın, kısa bir süre için İngiliz ve Fransız askerleri tarafından işgal edildiği dönemde küçük bir Fransız müfrezesi, henüz çatısının bir bölümü örtülmemiş olan bu binaya yerleşmiş, ancak 27 Aralık 1919’da Mustafa Kemal Paşa’nın Ankara’ya gelmesi üzerine binayı boşaltarak kenti terk etmişlerdir.

Tarihler 23 Nisan 1920’yi gösterdiğinde, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılmasına karar verilmiştir fakat Ankara’da Meclisin toplanabilmesi için gerekli büyüklük ve donanıma sahip bir binanın bulunmadığı görülmüştür. Akla ilk gelen şey yapılmıştır, inşası yarım kalan İttihat ve Terakki Fırkası Kulüp Binası’nın Meclis Binası olarak kullanılmasına karar verilerek binanın onarılması ve tamamlanması görevi de (sonradan 1. Dönem Bursa Mebusu olan) Necati Bey’e verilmiştir.

Bu binanın en ilgi çekici özelliği Ankara’ya özgü olan pembe-mor renkli andezit taşının kullanılmış olmasıdır. Binanın tamamlanması için Ankaralıların evlerinden ve Ulucanlar’daki Numune Mektebinden (şimdiki Cumhuriyet İlköğretim Okulu) getirilen kiremitlerle hummalı bir çalışma sürdürülmüş ve binanın inşası tamamlanmıştır.

Bina sadece TBMM olarak değil farklı şekillerde de hizmet vermiştir. 23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılan bina sonrasında CHP genel merkezi olarak kullanıldı. 1952 yılında Maarif Vekâletine (Millî Eğitim Bakanlığı) devredilmiş hukuk mektebi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Bununla da kalmadı bina 5 yıl süre ile hukuk mektebi olarak kullanıldıktan sonra 1957 yılında Bakanlık Komisyonunca alınan kararla müzeye dönüştürülmek üzere çalışmalara başlandı ve 23 Nisan 1961 tarihinde “Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi” adıyla halkın ziyaretine açıldı.

“Atatürk’ün Doğumunun 100. Yılını Kutlama Programı” kapsamında, Kültür Bakanlığı tarafından yapılan yenileme ve tadilat çalışmaları sonucu 23 Nisan 1981 tarihinde “Kurtuluş Savaşı Müzesi” adıyla ziyaretlere açılan müze, son olarak 5 Mayıs 2009 tarihinde, TBMM Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde Türkiye Büyük Millet Meclisine devredilmiştir.

Kurtuluş Savaşı Müzesi Bölümleri

Binanın girişinde sizi büyük bir koridorla karşılar. Koridorun sağında ve solunda birçok oda mevcuttur. Odaların içerisinde tarih sıralamasına dikkat edilerek belgelere, tablolara, resimlere ve objelere yer verilmiştir. Koridorun sağında kalan odaların içerisinde birinci meclis mebus fotoğrafları ve ikinci meclis mebus fotoğrafları bulunmaktadır. Ayrıca müzede Bakanlar kurulu odası vardır. Burada Sivas kongresi eşyaları yer almaktadır. Öyle ki Sivas kongresi sırasında başkanlık divanında kullanılan masaların ve sandalyeler burada sergileniyor. Duvardaki fotoğraflar ise cumhuriyetin kuruluşunun ardından ilan edilen bakanlar divanına aittir.

Koridorun soluna gelindiğinde ikinci bir oda ile karşılaşılmaktadır. Buraya encümenler odası denir. Yani mecliste gündemde olan konuların enine ve boyuna incelendiği yerdir. Burada birçok eser yer almaktadır. Özellikle kongrelerle alakalı eserler çok dikkat çekicidir. Erzurum kongresi sırasında kullanılan mühür bunlardan sadece birisidir. Misak-ı milli belgeleri ve daha fazlasını burada görmeniz mümkündür. Mecliste dinlenme salonu yer almaktadır. Yani günümüzde kulis denilen yer. Burada Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışını anlatan bir tablo yer almaktadır.

Kurtuluş Savaşı Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Müze Ankara’nın en merkezi konumlarından biri olan Ulus’ta yer almaktadır. Metro hattıyla da Ulus’a Ankara’nın birçok yerinden ulaşmak mümkündür. Ulus metro durağında inildiğinde meclise yürüyerek 5 dakikada gidilebilir. Otobüsle gitmek isteyenler Ulus meydan durağında inerek buradan 5 dakikalık yürüme mesafesiyle müzeye ulaşabilirler.

Kurtuluş Savaşı Müzesi Ziyaret Saatleri

Pazartesi hariç, haftanın her günü ziyarete açıktır. Saat 09.00 ila 17.00 saatleri arasında müzeyi ziyaret edebilirisiniz.

Kurtuluş Savaşı Müzesi Giriş Ücreti

Ziyaretler ücretlidir. Giriş ücreti 20 TL’dir. Müzekart sahipleri ücretsiz olarak gezebilmektedir.

Hilal Baldemir / Yalova Haber

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.