Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Konya’da Ne Yenir? Konya Yöresel Yemekleri Nelerdir? Konya En Ünlü Yemekleri

Anadolu mutfağının merkezi konumunda olan Konya bilinenin aksine birbirinden farklı birçok yöresel lezzete sahiptir. Dünyada bilinen ilk yerleşim, ilk şehirleşme ve ilk hayvan evcilleştirmenin görüldüğü yer olarak kabul edilen Çatalhöyük'den bu yana çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Konya, mutfakta bu tarihî mirası günümüze taşımaktadır. Peki Konya’da ne yenir? Konya yöresel yemekleri nelerdir? Gelin hep beraber inceleyelim

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2023 15:59
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2023 15:59
Kaynak: Hilal Baldemir
https://www.yalovahayat.com/
Konya’da Ne Yenir? Konya Yöresel Yemekleri Nelerdir? Konya En Ünlü Yemekleri

Türklerin Anadolu’yu fethettikten sonra kurduğu ilk büyük devlet olan Selçuklu Devleti olmuştur ve bu devlete 200 yıl boyunca Konya şehri başkentlik yapmıştır. Tarihi geçmişiyle de Konya birçok yönden tarihin izlerini taşımaktadır. Manevi anlamda Türkiye’de büyük bir öneme sahip olan Konya’nın mutfağıda Türkiye’nin önde gelen mutfaklarındadır. Tüm bu tarihi ve kültürel değerlerinin yanında Konya mutfağı, Konya’da ne yenir sorularına cevap arayanlar için çok zengin lezzetler sunuyor; Konya yöresel yemekleri nelerdir? Gelin hep birlikte bu lezzet duraklarını keşfedelim. Konya’nın en ünlü yemeklerini şöyle sıralayabiliriz:

Etli ekmekBamya çorbasıArabaşı çorbasıTirit kebabıSacarasıÇebiçTopalakSu böreğiFırın kebabı

Etliekmek

Etliekmek, Konya'da en çok sevilen ve Türkiye’deki herkes tarafından bilinen en meşhur Konya yemeğidir. Etliekmek, Konya'daki fırın veya lokantalarda en güzel şekilde servis edilir. Konya'da yabancı kökenli lokantalarda bile açıldıktan birkaç ay sonra "Etliekmek servisimiz başlamıştır" gibi ilanlar görülür. Neredeyse hiçbir yemek Konya'da etliekmek ile rekabet edemez. Etliekmek 180 gr hamur 100 gr et ve sebzelerin bir araya gelmesiyle oluşur. 

Fırın Kebabı

Fırın Kebabı'nın Selçuklular döneminden geldiği bilinmektedir. Hz. Mevlâna'nın eserlerinde kebaptan ve kelle kebabı yapan fırınlardan bahsedilir. Fırın kebabı, yalnızca mevsime göre kuzu ve koyun etiyle yapılır. Ama en çok tercih edileni kuzu etidir.

Tirit

Tirit Konya’da oldukça sevilen ve Konya’ya özgü yöntemiyle yapılan bir yemektir. Konya usulü Tirit’in ana malzemeleri kuzu eti ve yoğurttan oluşur. Ayrıca eti lezzetlendirmek için defne yaprağı da kullanılır. 

Su Böreği

Su böreği, Konya’nın ziyafet sofralarında en çok tercih edilen yemeklerden biridir. Günümüzde pasta ve bulgurlu yiyeceklere dönüşen ikram sofralarında Su Böreği yüzyıllardan gelen gösterişli özenli zarif bir lezzeti yansıtır.

Bamya Çorbası

Konya’da yemek menülerde çok önemli bir yere sahip olan bir diğer yemek ise Bamya Çorbasıdır. Konya’da hazırlanan klasik menülerde Bamya Çorbası ara sıcak, ara yemek olarak servis edilir. Bu yemek Konya’da kurutulmuş çiçek bamyalar ve kuşbaşı et ile hazırlanır.

Arabaşı Çorbası

Arabaşı Çorbası’nın özelliği ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur yutularak yenmesidir. Çorbası ile hamuru birbirinden ayrılamaz bir yemek olan arabaşı çoğu yörede bir ritüeldir. İç Anadolu’da farklı illerde yapılan bir yemektir. Yalnızca un, su ve biraz da tuz eklenerek pişirilen hamur; horoz etiyle yapılan bu çorbayla yutularak tüketilmektedir. Eskiden çorbası aynı tastan ortak olarak içilirdi ve çorbaya hamuru ilk defa düşüren kişinin evinde bir sonraki arabaşı yapılırdı.

Sacarası

Konya’nın eşsiz lezzetlerinden biri olan Sacarası tatlısı gerek yapımıyla gerek lezzetiyle dillere destan bir tatlıdır. Eski zamanlardan beri yapılan bu tatlının yapım şekli isminin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Eskiden bu tatlı yapılırken hazırlanan tatlı tepsisi sacın üzerine konarak ocağa oturtulurdu. Üzerine ikinci bir saç kapatılır ve o sacın üzerine ocaktan alınan meşe odununun korları döşenirdi. Tatlının ismi bu iki tepsiden gelir. Tatlı tepsisi iki saç arasında pişer. Yapımı ayrı zahmetli pişirmesi ayrı zahmetli olan bu tatlı genelde düğünlerde yapılır. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.