Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kalaycılık mesleği tarihe karışıyor

Babasından öğrendiği kalaycılık mesleğini sürdürerek köy köy gezen Köksal Burgu, mesleğinin son temsilcilerinden biri olduğunu ifade ederek, “Porselen ve çelik çıktı, önce bakır sonra kalaycılık unutuldu. Köy köy dolaşıp müşteri arıyoruz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2024 04:17
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.2024 04:17
Kaynak: Murat Can Aytemur
Kalaycılık mesleği tarihe karışıyor

Kalaycılık mesleğinin son temsilcilerinden Köksal Burgu (51), eşiyle birlikte bakır kapları kalaylayarak sağlıklı şekilde kullanılmasına imkan sağlıyor. Türk mutfağının vaz geçilmezi bakır kap ve kazanların halen kullanıldığına dikkat çeken Burgu, “Eskisi kadar olmasa da kırsal alanda halen bakır kazan ve tepsiler kullanılıyor. Tabak ve küçük mutfak eşyaları az olsa da kazanlar halen mutfakta kullanılmaya devam ediyor” dedi.

Balıkesir’in Edremit ilçesinde yaşadığını belirten Köksal Burgu, seyyar kalaycılık yapmak için il il dolaştığını dile getiriyor. Bu çerçevede sık sık Yalova’ya da gelerek mesleğini icra ettiğini ifade eden Burgu, “Mesleği babamdan öğrendim. 15 yaşımdan beri kalaycıyım. Önceden Edremit’te dükkanımız vardı. Müşteriler işyerimize gelir malzemesini bırakırdı. Zamanla bakır kaplar azaldı işler yavaşladı. Bizde dükkan masraflarını karşılayamaz olduk. 15 yıldır gezerek kalaycılık yapıyorum, Yalova’ya da bu anlamda sık sık geliyorum. İş sayısı her geçen gün düşüyor. Artık kalaycılık mesleğinin son temsilcilerinden birisi olduğumu düşünüyorum” dedi.

Marmara’da her ili geziyoruz

Sürekli gezdiklerini belirten Burgu “15 yıldır memleketimizden uzak yaşıyoruz. Gezerek kalaycılık yapmak zor olsa da ekmek parası için bırakamıyoruz. Elimizden başka iş gelmiyor. Kendi evimizde senede 3 ay anca yatabiliyoruz onun dışında sürekli dolaşıyor iş arıyoruz. Marmara bölgesi ve Ege bölgesinde hemen hemen her ile gittik” dedi.

Tahrip olan kapları da düzeltiyoruz

Kalay için gelen tabak ve kazanlarda oluşan zedelenme ve eğrilmeleri de düzelten Köksal Burgu, “Bakır kap yumuşak olur bazen kullanımdan ya da saklandığı yerde eğrilir. Müşteri bize kabı getirdiği zaman önce bakımını yaparız sonra kalayını tamamlarız. Bir kap kalaylandıktan sonra her gün kullanılırsa beş yıl kalay istemez ama kalay zamanı geldiğinde de mutlaka kalaylanmalı. Sağlık açısından bakır kalaylı olmalı” dedi.

Kaynak: Murat Can Aytemur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.