Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kadın Meclisi Önceki Dönem Karne Notu: Üstün Başarılı

Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi bir önceki dönem Başkanı Fadime Yıldırım Karoğlu, görev süresince hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgilendirmede bulundu. Özellikle Cumhuriyetimizin 100. Yılı kapsamında özel projeler geliştirdiklerini hatırlatan Karoğlu, kadın başarı hikayeleri başta olmak üzere kültür, sanat, edebiyat, eğitim ve sağlık konularında geliştirdikleri projeleri nasıl hayata geçirdiklerini tek tek paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2024 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2024 14:27
Kaynak: Güldaniye Sofu Erdoğan
Kadın Meclisi Önceki Dönem Karne Notu: Üstün Başarılı

Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş Yılı kapsamında özel projeler geliştirdiklerini bir kez daha hatırlatan Karoğlu, kadın başarı hikayeleri başta olmak üzere kültür, sanat, edebiyat, eğitim ve sağlık konularında geliştirdikleri projeleri nasıl hayata geçirdiklerini tek tek dile getirdi.

En önemli projelerinden biri olan ve Yalova’nın karne notunun ortaya çıktığı; Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Kent, Çevre ve Yerel Yönetim Politikaları Anabilim Dalı Prof. Dr. Nilüfer Negiz koordinesindeki 7 bölge, 9 şehri kapsayan bir saha çalışması gerçekleştirdiklerini hatırlatan Karoğlu, ‘Kentte Kadın Görünürlüğü’ ile ilgili yapılan saha çalışmasında Yalova’nın karne notunun Antalya’dan sonraki en iyisi olduğunu bir kez daha hatırlattı.

‘TÜRKİYE’DE TOPLUMSAL CİNSİYET BAĞLAMINDA KENTSEL GELİŞİM VE KENTTE KADIN GÖRÜNÜRLÜĞÜ’

‘Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Kentsel Gelişim ve Kentte Kadın Görünürlüğü’ adlı projenin, kalabalık bir ekip çalışması olduğuna da dikkati çeken Karoğlu, SEGE temelli bir saha araştırması olan projenin konusu, kapsamı ve amacı ile ilgili olarak şunları kaydetti: “Kent olarak ifade ettiğimiz yerleşim birimlerinin ortaya çıkışı ve günümüz formuna ulaşması, çok uzun bir tarihsel gelişim sonucunda olmuştur. Bugün içinde yaşadığımız kentler en büyük değişimlerini sanayi devrimi ile geçirmiş ve gelişen teknoloji karşısında hala da kentlerin değişimi sürmektedir. Gelinen noktada yaşanan süreç günümüz kentsel mekanları artık sadece basit anlamda yerleşimin yapıldığı, ekonomik ve yönetsel anlamda gelişmiş yapılar olmanın ötesinde sosyolojik açıdan derin farklılıkları ve çelişkileri içinde barından heterojen bir yapı haline gelmiştir. Geçmişte daha statik bir işlevi olan mekansal örgütlenme sanayileşme ile birlikte daha dinamik ve sorunlu bir noktaya taşınmıştır. Kentsel mekanda oluşan önemli sorunlardan birisi cinsiyet temelli farklılıklar nedeniyle kamusal-toplumsal eşitsiz mekanların oluşması ve kadının toplumsal rollerinden sınırlandırılması olmuştur. Kentsel alanlarda kadın-erkeğin kamusal yaşamda eşit biçimde görünür olması; kent, kentleşme ve kentlileşmenin göstergeleri içinde olması gereken ve beklenen bir durumdur. Ancak, kadınların cinsiyete dayalı kurgular, sosyo-mekânsal örüntü ve süreçler nedeniyle kentsel yaşamda görünürlükleri ve dolayısıyla temsil ve katılımları sınırlı olmakta ve toplumsal cinsiyet temelli mekanlarla / alanlarla sınırlanmakta, hareket alanları kısıtlanmakta ve kamusal hayattan dışlanmaktadır.”

ANTALYA, YALOVA, ZONGULDAK, AFYON, GAZİANTEP, MALATYA, ÇANKIRI, ŞANLIURFA VE KARS’TA YÜRÜTÜLDÜ

Fadime Yıldırım Karoğlu: “Bu noktada yürütülecek projede toplumsal cinsiyet kimliğinin, kentsel kamusal alanda kadın görünürlüğüne nasıl yansıdığı, günümüz kentlerinde halen nasıl ve ne ölçüde etkili olduğu araştırılarak, kentlerde kadın görünümünü artırmanın yolu olarak siyasal, ekonomik ve toplumsal bağlamlarda eşit katılımın daha fazla sağlanması için önerilerin sunulması amaçlanmaktadır. Nitekim proje bu yönleriyle, güçlü bir toplum inşasında kadının statüsünün güçlenmesinin ve konuyla ilgili farkındalığın artırılması için 11. Kalkınma Planında hedeflenen; kadınların eğitim düzeyinin yükseltilmesi, sosyal-ekonomik hayata katılımının artırılması, kaynaklara erişimin kolaylaştırılması noktasında da katkı sağlayacaktır. Bu çerçevede proje bir durum tespiti yapmanın ötesinde politika önerileri ile daha eşitlikçi kentlerin oluşturulmasına hizmet edecektir. Proje kapsamında gerçekleştirilecek araştırmalar Türkiye’de farklı gelişmiş düzeyinde yer alan Antalya, Yalova, Zonguldak, Afyon, Gaziantep, Malatya, Çankırı, Şanlıurfa ve Kars illerinde yürütülecek olup; görüşme ve anket tekniği ile belirlenen kentlerde görünür olan/olmayan kadınlardan veriler elde edilecektir. Proje bu toplumsal katkıların yanı sıra proje ekibinin içerisinde yer alan ve okulumuz bünyesinde bulunan lisansüstü öğrencilerin ve araştırmacıların akademik gelişimlerine de olumlu katkılar sağlayacaktır.”

“ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE SU SAVAŞLARI OLMA İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK!”

Özellikle Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş Yılı kapsamında geliştirdikleri özel projeler ile ilgili açıklamalarda bulunan Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi Önceki Dönem Başkanı, sözlerine şu şekilde devam etti: “Yalova’da yaşayan yazar kadınları konuk ettik, söyleşiler yaptık. Ödüllü Yazar Hande Çiğdemoğlu’nu konuk ettik ve edebiyat ve umut dedik. Kadınca yazılmış çok güzel öyküler var Yine bir kadın yazar Fatma Nuran Avcı ile taşradaki kadınlar ile ilgili söyleşi yaptık. Üreten kadınlar bölümünde ise Aromatik Tıbbi Bitkiler Üreticisi Gülnür Erol’u konuk ettik. Çocuk Kütüphanesi müdiresi aynı zamanda bir masal yazarı olan Süheyla Acar’la bu Senin Masalın Atölyesi yaptık. Burada herkes kendi masalını yazdı. Dünya Su Gününde TEMA Vakfı ile birlikte Su Seferberliği başlattık. ‘Barış İçin Sudan Faydalanmak’ dedik. Su varlıklarını nasıl kullanabiliriz, kadınlar olarak nasıl daha fazla tasarruf edebiliriz konusuna dikkat çekmek istedik. Doğal kaynaklar tükeniyor artık, önümüzdeki süreçte bir su savaşları olma ihtimali çok yüksek. Buna dikkat çekmek istedik.”

MİLLİ MÜCADELENİN KADIN KAHRAMANI KARA FATMA’DAN ‘HAYATIMIZIN RENGİNİ KİM BELİRLİYOR SÖYLEŞİSİ’NE

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Yalova’da sokağın nabzını bizzat tuttuklarını da hatırlatan Karoğlu, “25 Kasım’da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde sokağın nabzını tuttuk. Renkli kalem ve kağıtlarla tüm halkımızın görüşlerini elde ettik. Aynı şekilde eğitimci Şennur Türk hocamla hayatımızın rengini kim belirliyor söyleşisi yaptık. Resim ve karikatür üzerinden erkek egemen toplumda kadınlar nasıl yönlendirildiklerini bizimle paylaştı. Hülya Akın ile yaşam koçluğu konusunda bir atölye çalışması yaptık. Yine aynı şekilde uzman öğretmen NLP Master Melahat Aydın’la bilinçli farkındalık semineri düzenledik. Kadın Meclisi olarak belediye sponsorluğunda Milli Mücadelenin Kadın Kahramanı Kara Fatma oyununu Yalova’ya getirdik. Sevgili Sevtap Çapan tam bir Kara Fatma’yı oynadı” şeklinde konuştu.

TÜRK KADINI MÜCADELECİ RUHUNU HATIRLAMALI VE İVEDİLİKLE ÖZÜNE DÖNMELİDİR!

Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi bir önceki dönem Başkanı Fadime Yıldırım Karoğlu, Ulu Önder Atatürk’ün 5 Aralıkta kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanındığı günde bir konferans gerçekleştirdiklerini de hatırlatarak, son olarak şunları kaydetti: “Neden seçilemiyoruz. Seçiyoruz ama seçilemiyoruz. Kadınlar çoğunlukta ama ne TBMM’de söz sahibi, ne de yerelde çok fazla söz sahibi değil. Bununla ilgili de Doç. Dr. Furkan Kaya bizimle beraberdi. Türk kadını mücadeleci ruhunu hatırlamalı ve özüne dönmesi gerektiği çağrısı yapıldı. Sağlık konusunda da çok sayıda etkinlik hayata geçirdik. 8 Mart’ta ÇYDD ile birlikte ortaklaşa bir etkinlik düzenledik. 5, 6, 7 Mart tarihlerinde ise 100. Yılda 100. Kadın Eserleri sergisi açtık. 8 Mart’ta yine eğitimci Şennur Türk ile Türkiye’nin ilk kadın valisi Lale Aytaman’ı canlı yayın konuğu aldık. Mümkünsüzlükten olanaklı olan yolda bir kadın olarak nasıl mücadele ettiğini paylaştı. 21 Mart’ta Aşık Veysel’i andık. Ayrıca, sanat söyleşileri atölyeleri yapıldı. Diğer yandan ise travmayı kadınca yeniden yazmak başlığı altında gazeteci yazar Ayla Türksoy İle beraberdik. Yine Üreten Kadınlarda Dilek Özkök’ü ağırladık ve kendi hikayesiyle bizi onurlandırdı. Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi bir önceki dönem olarak yönetim kurulu arkadaşlarımla beraber çok sayıda başarılı projeye imza atmaktan dolayı büyük mutluluk ve onur duyuyorum. Ekip arkadaşlarıma da teşekkürlerimi sunuyorum.”

Güldaniye Sofu Erdoğan

Kaynak: Güldaniye Sofu Erdoğan

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.