Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İŞKUR Müdürü kadınları bilgilendirdi: Kadının kariyerli istihdamı önemli

Uluslararası Kadın ve Toplumsal gelişim Derneği, “Kapasitemizi arttırıyoruz” programı kapsamında Yalova Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Erhan Dede ile İŞKUR çalışmaları ve kadın istihdamı üzerine söyleşi gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2024 01:52
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2024 01:52
Kaynak: Serap Polat
https://www.yalovahayat.com/
İŞKUR Müdürü kadınları bilgilendirdi: Kadının kariyerli istihdamı önemli

Engelsiz Kafede gerçekleştirilen söyleşide Yalova Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Erhan Dede, Yalova’ya özgü iş projelerinden, İŞKUR’un çalışmalarından ve kadın istihdamından bahsetti. Kadınların sorularını cevaplayan Erhan Dede, toplum yararına çalışma programında eğitim alan işsizlerin yüzde 90'ını kadın olduğunu belirtti. Etkinliğe Uluslararası Kadın ve Toplumsal gelişim Derneği Başkanı Nurten Anıl Kalyoncu başta olmak üzere dernek üyeleri ve kadınlar katıldı.

“DESTEK VE TEŞVİK VEREN PROGRAMLARIMIZ VAR”

1946 yılında kurulan işçi ve işvereni buluşturan İŞKUR’un, hayatın en önemli konusu olan işsizlik konusunda çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan İl Müdürü Erhan Dede, “İŞKUR, sadece iş arayan ve işçi arayanları buluşturma noktasında değil, meslek edindirme konusunda da çalışmalar yapmakta. Dünyada işsizliğin sıfır olduğu bir ülke yok. Kurumumuz sağlık ve eğitim gibi en önemli konulardan biri olan işsizlik üzerine çalışmalarını yürütüyor. Ayrıca destek ve teşvik veren programlarımız var. Yılda 4 sefer 3'er aylık eğitimlerle devam ediyor. Çalışan personelimizle birlikte işsizliğin röntgenini çekiyoruz. Ayrıca il istihdam kurulu var. 3 ayda bir toplantı yapılır ve istihdam edilmek üzere kurslar düzenlenir. Bu kurslar ilgili eğitim kurumları ile yapılarak işçi ile işveren buluşturulur.” dedi.

 

“EĞİTİM SONUNDA KATILIMCILARIN EN AZ YÜZDE 50'Sİ İSTİHDAM EDİLMEK ZORUNDA”

Ayrıca dijital ortamda iş görüşmeleri de yapıldığını aktaran Erhan Dede, “İşverenlerin istediği iş gücünü bulmasına rağmen bazen iş arayan ve işçi arayan beklentilerini bulamayabiliyor. Bu nedenle de işsizlik ve eleman açığı doğuyor. İşbaşı eğitim programları açılıyor, bunlar iş garantili kurslardır. Eğitim programı sonunda katılımcıların en az yüzde 50'si istihdam edilmek zorunda. Toplum yararına çalışma programlarımız da var. Bir kamu kurumunda çalıştırma programlarıdır bunlar. İlgili kurumlarda işçi açığını kapatmak ve iş arayanı, iş sahibi yapmak üzere yapılan programlardır. Bunlar dönemsel olarak gerçekleştirilir. Orman Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü gibi kurumlarda çalıştırılmak üzere yetiştirilen işsizlerin yüzde 90'ı kadındır.” şeklinde bilgi verdi.

PANDEMİ DÖNEMİNDE YALOVA'DA YAKLAŞIK 34 BİN KİŞİYE 2 YIL DESTEK VERİLDİ

Engelli çalışma programları hakkında da bilgi veren Dede, her salı günü engelli bireylerin işverenler ile Engelsiz Kafede buluştuğunu dile getirdi. Engelli mesleki eğitim programlarına da değinen Erhan Dede, “Yalova'da da bu konuda önemli projeler geliştirildi. Engellilerimize gözle bilgisayar kullanabilme kursu açıldı. Engelliye iş yeri açma veya kurma programı gerçekleştiriliyor. Bunun için de girişimcilik sertifikası almaları gerekiyor. Sektör ayrımı yapılmaksızın hibe teşvik yapılıyor. Ayrıca işsizlik sigortası kapsamında şartları uygun olan işsiz kalanlara 6-7 ay boyunca ödediği primine göre maaş veriliyor. Ülkede yaşanan herhangi bir kriz durumunda kısa çalışma ödeneği yapılıyor. Deprem ve pandemi gibi durumlar nedeniyle işsiz kalanlara bu ödenekler sunuluyor.” diyerek Pandemi döneminde Yalova'da yaklaşık 34 bin kişiye 2 yıl destek verdiklerini hatırlattı.

“KADININ İŞGÜCÜNE KATILMASI KONUSUNDA BİRÇOK ÜLKEDEN DAHA İLERİ DURUMDAYIZ”

Yalova'da kadın istihdamındaki gelişmeler hakkında bilgi veren İŞKUR Müdürü Erhan Dede, “Yalova’da yaşayan kadın ve erkek nüfusu birbirine yakın. Sanayi devriminden sonra artık kadınların istihdama girmesinin zorunluluğu ortaya çıktı. Kadın istihdam olmadan ekonomi ve istihdam tam olamaz. Hatta kadının kariyerli istihdamı daha da önemlidir. Ülkemizde ‘İş Pozitif’ adında proje başlatıldı. Bu proje kapsamında kadının işgücüne katılması konusunda birçok ülkeden daha ileri durumdayız. Kadın girişimcilik kurslarımız var. Bu kurslara katılanlara iş yeri açmaları için destekler devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Söyleşinin ardından Yalova'da kadın istihdamına önem veren firmaları ziyaret etme kararı alarak, bundan sonraki programlarını buna yönelik gerçekleştireceklerini belirten Dernek Başkanı Nurten Anıl, İl Müdürü Erhan Dede'ye verdiği bilgi ve destek için teşekkür ederek, çiçek takdim etti.

Serap Polat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.