Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Çırak yetişmiyor, aileler çocuklarını zanaate teşvik etmeli”

Pandemi döneminde en çok zarar gören esnaflardan biri olan kuaförler, hizmet bedellerindeki artışın sebebini çırak yetişmemesine bağlıyor. 33 yıldır kuaförlük mesleğini icra eden Adnan Erdem, “Aileler çocuklarını zanaat öğrenmeye teşvik etmeli” dedi

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2023 13:03
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2023 11:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
“Çırak yetişmiyor, aileler çocuklarını zanaate teşvik etmeli”

Yalova Merkez İstanbul Caddesi Atalay Sokak’ta yer alan Kuaför Adnan’s işletmesinin sahibi Adnan Erdem, kuaförlerin fiyat tarifelerindeki artışın nedenlerini açıklayarak bir takım tavsiyelerde bulundu.
Hizmet bedellerindeki artışın nedenini açıkladı
17 yıldır Kuaför Adnan’s isimli dükkanında mesleğini icra eden Adnan Erdem, Yalova Hayat Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Bizim en büyük problemimiz, alttan çırak yetişmiyor olması. Kuaförlük yapacak kişi bulamıyoruz. Bu kuaför yokluğu fiyatlara da yansıyor. Çünkü herkes tek çalışıyor ve dükkanın elektrik, kira, su gibi giderlerinin hepsi bir kişiden çıkıyor. Bu da ister istemez müşteriye yansıyor. Her dükkanda 4-5 koltuk olsa, hepsiyle de bir kalfa ilgilense, biz de ekonomik olarak bu kadar zorluk çekmezdik. Çünkü daha fazla müşteri alırdık ve insanlarımız da ekonomik olarak daha uygun fiyata hizmet alırdı. Biz zaten kişi sayısı fazla olunca, elektriği suyu karşılayabiliriz.” şeklinde konuştu.
“Çocuklarını ‘gününü kurtar’ mantığı ile yetiştiriyorlar”
Çırak yetişmemesindeki sorumluluğun ailelerde olduğunu dile getiren Erdem, “Bizim mesleğin çok zorluğu var. Mesela bazıları fiyat kırıyorlar. Bu mesleğimize çok zarar veriyor. Odaların belirlediği bir fiyat tarifesi var ancak engel olamıyoruz. Biz diğer meslektaşlarımız ekmek yesin diye uğraşırken, onlar da bundan faydalanıp, fiyatlarla oynuyorlar. Çırak yetişmiyor ve bu konuda en büyük sorumluluk aileye düşüyor. Çocuklarını zanaat öğrenmeye teşvik etmeleri gerekiyor. Günümüzde artık herkes günlük yaşıyor. Çocuklarını ‘ekmek paranı çıkar, gününü kurtar’ mantığı ile yetiştiriyorlar. Aileler çocuklarını o üç harfli marketlere kasiyer olarak yollayacaklarına, meslek öğrenebilecekleri alanlara yönlendirseler, durum böyle olmaz. Aileler çocuklarına hemen para kazansın, getirsin şeklinde bakıyorlar. Hata yapıyorlar. Gelecekleri mahvoluyor. Alttan kuaför yetişmedikçe ilerleyen yıllarda fiyatlar daha kötü olacak. Kuaförlere de şunu söylemek istiyorum. Ayrılmaktan çok birleşmek daha iyi şu an. İşlemeyen bir dükkanı kapatıp, birlik olabiliriz. Ya da koltuk kiralama usulü çalışırsak mesleğimizi sağlıklı koşullarda devam ettirmiş oluruz” diyerek düşüncelerini ifade etti.

HABER/Furkan Karahasan

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.