Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova'da yetişen 3000 adet samuray arısının salınımı yapıldı

Parazitoid samuray arılarının Kahverengi kokarca böceği riski olan bölgelere Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde yetiştirilen 3000 adet samuray arısının salınımı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2024 04:45
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2024 04:45
Kaynak: Murat Can Aytemur
Yalova'da yetişen 3000 adet samuray arısının salınımı yapıldı

İstilacı bir tür olan Kahverengi Kokarca bölgemizde fındık alanlarında hızlı bir şekilde yayılmaya başlarken zararlının en etkili mücadele yöntemi olan biyolojik mücadelesine başlandı. Parazitoid samuray arılarının Kahverengi kokarca böceği riski olan bölgelere Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde yetiştirilen 3000 adet samuray arısının salınımı yapıldı. 

Şile Sungurlu Mahallesinde gerçekleştirilen programa; İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca İlçe Tarım Müdürü Kemal Benli, Bitkisel Üretim Şube Müdürü Ahmet Ülker, Koordinasyon Şube Müdürü Hatice Yağmur, Şile Belediyesi Ağva sorumlusu Fahrettin Sağlam, muhtarlar dernek başkanı Metin Metiner, muhtarlar ve çok sayıda üretici ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve basın mensupları da katıldı. Burada gerçekleştirilen konuşmalarda biyolojik mücadelenin önemi anlatıldı ve detaylı bir şekilde bilgilendirildi. Aynı zamanda da teknik bilgilendirme yapılarak, Samuray arısının salınımı fındık bahçelerinde yapıldı. İlçenin genelinde fındık alanlarında salınımın 2-3 gün içerisinde tamamen yapılmış olacağı belirtilirken, çiftçilerden ilaçlama yapılmaması konusunda ricada bulunuldu. Yapılan bu çalışma sayesinde; biyolojik mücadele stratejilerinin kullanımıyla, zararlı böceklerle mücadelede kimyasal ilaçlara olan ihtiyaç azaltılarak çevreye ve insan sağlığına yönelik olumsuz etkilerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Murat Can Aytemur

Kaynak: Murat Can Aytemur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.