Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Türkiye

Türkiye haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türkiye haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye tarımsal hasıla ve üretimde Avrupa'da lider Haber

Türkiye tarımsal hasıla ve üretimde Avrupa'da lider

Özellikle son yıllarda yaşanan küresel krizler, gıda güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koyarken, Türkiye'nin bu alandaki başarısı dikat çekiyor. 2023 yılı verilerine göre Türkiye, 68,9 milyar dolarlık tarımsal hasılası ile Avrupa'da lider konumda bulunuyor. Dünya genelinde ise 8. sırada yer alarak tarım sektöründeki gücünü kanıtlıyor.Türkiye, 206 çeşit mahsul üreterek tarımsal üretimde çeşitliliği ile öne çıkıyor. Birçok üründe kendine yeterli konumda bulunması, gıda güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Tarım sektörü, Türkiye'nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'nın (GSYH) yaklaşık yüzde 7'sini oluşturuyor ve iş gücünün yaklaşık yüzde 20'sine istihdam sağlıyor. Bu durum, sektörün ülke ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. İHRACATTA BÜYÜK ARTIŞ 2002 yılında 3,8 milyar dolar olan tarım sektörü ihracatı, 2024 yılında 32,6 milyar dolara yükseldi. Bu büyük artış, Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatındaki potansiyelini ortaya koyuyor. TARIMSAL HASILA ARTIŞI Türkiye'nin tarımsal hasılası da son yıllarda önemli bir artış gösterdi. 2002 yılında 25 milyar dolar olan hasıla, 2024 yılında 74 milyar dolara ulaştı. DÜNYA DEVLERİ İLE REKABET Türkiye, tarımsal hasılada dünya devleri olan Çin, Hindistan ve ABD'yi yakından takip ediyor. 2023 yılı verilerine göre, Çin 1 trilyon 267 milyar dolarla ilk sırada yer alırken, Türkiye 68,9 milyar dolarla 8. sırada bulunuyor. Mehmet Mirzacan Baran

Türkiye’nin en kalabalık 10 ilçesi belli oldu! Haber

Türkiye’nin en kalabalık 10 ilçesi belli oldu!

Göç hareketleri, sanayileşme ve yeni konut projeleri bu ilçelerin nüfusunu hızla artıran başlıca etkenler arasında yer alıyor. Türkiye’nin en yoğun nüfusa sahip ilçeleri; 10. Ümraniye (723.760) : Ümraniye, iş merkezleri ve gelişen konut projeleriyle ön plana çıkıyor. 9. Pendik (743.774) :Pendik, gelişen ulaşım ağları ve konut projeleriyle dikkat çekiyor. 8. Seyhan (787.771) : Adana'nın Seyhan ilçesi,  ticaret ve sanayinin oldukça gelişmiş olduğu bir ilçe. 7. Küçükçekmece (792.030) : İstanbul'un Avrupa Yakası’ndaki Küçükçekmece, gelişen yaşam standartlarıyla adından söz ettiriyor. 6. Şehitkamil (867.193) : Gaziantep'in Şehitkamil ilçesi, sanayi ve göç nedeniyle hızla büyüyor. 5. Osmangazi (885.273) : Bursa'nın merkezi Osmangazi, Bursa’nın tarihi ve kültürel merkezi. 4. Keçiören (923.404) : Başkent Ankara'nın Keçiören ilçesi, aile dostu yapısıyla dikkat çekiyor. 3. Çankaya (937.546) ::Ankara'nın merkez ilçesi Çankaya, siyaset, bürokrasi ve kültürün buluştuğu merkez konumunda. 2. Şahinbey (939.497) :Gaziantep’in Şahinbey ilçesi, hızla gelişen sanayi ve ticaret sektörleriyle listede 2. Sırada yer alıyor. 1. Esenyurt (978.007) : İstanbul’un Esenyurt ilçesi,  hızlı kentleşme büyük alışveriş merkezleri ve konutlarıyla Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilçesi olarak karşımıza çıkıyor. Mehmet Mirzacan Baran

En çok kazanan kesim finans, yöneticiler ve yükseköğretimliler oldu Haber

En çok kazanan kesim finans, yöneticiler ve yükseköğretimliler oldu

2023 yılı kasım ayı verilerine göre, aylık ortalama kişi başı brüt kazanç 26 bin 402 TL olarak gerçekleşti. Erkek çalışanların ortalama kazancı 26 bin 638 TL olurken, kadın çalışanların ortalama kazancı ise 25 bin 931 TL oldu. Saatlik ortalama brüt ücret-maaş 119 TL olarak belirlenirken, kadınlar saatlik kazançta erkeklerin önüne geçti. Finans ve sigorta faaliyetleri ilk sırada TÜİK verilerine göre, ekonomik faaliyet ayrımında en yüksek yıllık ortalama brüt kazanç 640 bin 739 TL ile finans ve sigorta sektöründe elde edildi. Bu sektörü, 605 bin 317 TL ile bilgi ve iletişim sektörü, 461 bin 514 TL ile kültür, sanat, eğlence ve spor faaliyetleri izledi. En düşük yıllık ortalama brüt kazanç ise 213 bin 518 TL ile konaklama ve yiyecek hizmetleri sektöründe kaydedildi. Gayrimenkul faaliyetleri ve diğer hizmetler de düşük kazanç kategorisinde yer aldı. Yükseköğretim fark oluşturdu Eğitim düzeyi arttıkça kazanç da yükseldi. Yükseköğretim mezunları, yıllık ortalama brüt kazançta zirvede yer aldı. Bu grupta erkekler 431 bin 364 TL, kadınlar ise 354 bin 149 TL kazanç elde etti. Ayrıca, yükseköğretim mezunu kadınların saatlik kazançta erkeklere kıyasla daha yüksek değerler elde ettiği görüldü. Yöneticiler ve profesyonel meslek mensupları önde Meslek grupları arasında en yüksek kazancı, yıllık ortalama 538 bin 530 TL ile yöneticiler elde etti. Profesyonel meslek mensupları ise 409 bin 767 TL ile ikinci sırada yer aldı. En düşük yıllık kazanç, 202 bin 809 TL ile nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünleri çalışanlarında görüldü. Kadınlar bazı sektörlerde önde Kadın çalışanlar, ulaştırma ve depolama faaliyetlerinde yıllık ortalama 414 bin 502 TL, elektrik, gaz ve iklimlendirme sektöründe ise 453 bin 413 TL ile erkek meslektaşlarını geride bıraktı. Bu durum, kadın çalışanların belirli sektörlerde rekabet avantajı sağladığını gösteriyor.

Satın alma gücü AB ortalamasının altında kaldı Haber

Satın alma gücü AB ortalamasının altında kaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Türkiye’nin kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) endeksi 2023 yılı için 72 olarak hesaplandı. Bu oran, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ortalamasının (100) yüzde 28 altında kaldı. Fiili bireysel tüketimde de AB ortalamasının gerisinde TÜİK verileri, ülkelerin gelişmişlik düzeylerini ölçmek için kullanılan kişi başına düşen GSYH endeksine ek olarak, tüketicilerin göreli refahını değerlendiren "fiili bireysel tüketim" endeksine de ışık tuttu. Buna göre, Türkiye’nin kişi başına fiili bireysel tüketim endeksi 84 olarak belirlendi ve bu değer de AB ortalamasının yüzde 16 altında kaldı. Fiili bireysel tüketim, vatandaşların satın aldığı mal ve hizmetlere ek olarak, devletin veya kar amacı gütmeyen kuruluşların sunduğu eğitim ve sağlık gibi hizmetleri de kapsıyor. Verilere göre, kişi başına fiili bireysel tüketim endeksi en yüksek ülke 136 ile Lüksemburg olurken, en düşük ülke 41 ile Arnavutluk olarak kaydedildi. Fiyat düzeyi endeksi Türkiye’yi en ucuz ülkeler arasına koydu Raporda, Türkiye’nin fiyat düzeyi endeksi 39 olarak açıklandı. Bu, AB ülkelerinde 100 Euro’ya satın alınan mal ve hizmet sepetinin Türkiye’de 39 Euro karşılığı Türk Lirası ile alınabildiğini ortaya koydu. Fiyat düzeyi endeksi 100’ün altındaki ülkeler, karşılaştırılan ülke gruplarına göre daha ucuz olarak ifade ediliyor. Türkiye, düşük fiyat düzeyi endeksiyle AB ülkeleri arasında ekonomik anlamda uygun maliyetli bir ülke olarak öne çıktı. Türkiye’nin ekonomik göstergeleri, AB ortalamasının altında kalmaya devam ediyor. Ekonomik analizlere göre, kişi başına düşen gelir ve tüketim düzeyi, ulusal refah ve alım gücündeki farkı gözler önüne seriyor. Türkiye’nin bu konumunu iyileştirmek için uzun vadeli ekonomik büyüme ve yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğu değerlendiriliyor.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.