Son dakika! Çiftçilere mazot, gübre ve prim desteği kaldırıldı
Çiftçilerin son aylarda artan üretim maliyetleri ve gider kalemlerindeki fahiş zamlardan dolayı ürünlerinin satışından elde ettikleri tutarın birbirini karşılamaması nedeniyle tepkileri peş peşe gelmişti. Birçok ilde çiftçiler bir araya gelerek protestolar gerçekleştirmişti.
Üreticinin bu tepkileri devam ederken Cumhurbaşkanlığından beklenmedik bir karar çıktı. 2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı', gece yarısı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yeni modele göre, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, yağlık ayçiçeği, buğday, kolza (kanola), kuru fasulye, mercimek, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates, kuru soğan, soya ve yem bitkileri dahil 17 ürün planlama kapsamına alındı.
Yeni modelde mazot, gübre ve prim desteği kaldırıldı. Bunun yerine destek katsayı değeri ve destekleme tutarının hesaplanmasında 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekar başına 244 TL olarak belirlendi. Ancak 'planlı üretim' kapsamında ürünlerin destek katsayısında değişiklik yapılması da karara dahil olacak.
PRİM DESTEĞİ KALDIRILDI
Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, 2025 yılından itibaren gübre ve mazot desteği ile 17 üründe verilen fark ödemesi (prim) desteği tamamen kaldırıldı. Çiftçi son kez 2024 üretim yılı için gübre, mazot ve prim desteği alacak yani destek için çiftçinin son 4 ayı kaldı.
BAKAN YUMAKLI: İLK DEFA BİTKİSEL ÜRETİM DESTEKLERİ 3 YILLIK AÇIKLANDI
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bitkisel üretimde yeni destekleme modelinin hayata geçirildiğini açıklayarak, "İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık ve üretim döneminden önce açıklandı. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi, bitkisel üretim yapan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı tüm üreticiler destek alacak" ifadelerini kullandı.
Yeni destekleme modeline ilişkin detayları sosyal medya hesabında paylaşan Bakan Yumaklı, şu değerlendirmede bulundu:
"İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık açıklandı. İlk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklandı. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi. Bitkisel üretim yapan ÇKS'ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak. Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek. Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak. Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak. Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek. Yine bu kararla birlikte çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilmiş olacak. Böylece çiftçilerimizi, planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği bir takım olumsuzlukların da önüne geçmiş olacağız."
Yeni destekleme modeli kapsamında Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından süt havzası olarak belirlenen illerde (Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli) yem bitkisi üreten çiftçilere destek katsayısının yüzde 50'si kadar ilave planlı üretim desteği verilecek.
ÖNÜMÜZDEKİ YIL YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
2025-2027 dönemi bitkisel üretim planlaması havza ürün deseni listesinin de yer aldığı Cumhurbaşkanı Kararı'nın bazı maddeleri 1 Ocak 2025'ten, bazıları da 1 Mayıs 2025'ten itibaren yürürlüğe girecek.
Hilal Baldemir