Yalova'da bebek ölümleri ve Sağlıkta Dönüşüm Programı protesto edildi
SES Yalova Şubesi Başkanı Demir Sağlık ve sendika üyeleri Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelerek sağlık sisteminde yaşanan sorunları eleştirdiler. Pankartlar açan sendika üyeleri Sağlıkta Dönüşüm Programı’ndan geri dönülmesi gerektiğini ifade ettiler. Sendika Başkanı Demir Sağlık tarafından yapılan açıklamada, “3 Kasım 2002 tarihinde AKP’nin tek başına iktidara gelmesiyle birlikte uygulamaya konulan ve eleştirilerin odağında yer alan Sağlıkta Dönüşüm Programı, özellikle toplum sağlığı açısından ciddi endişeler yaratmaya devam ediyor. Sermaye odaklı bir anlayışla şekillenen bu program, bebeklerin yaşamlarına kadar uzanan bir süreç haline gelmiş ve toplumun geniş kesimlerinde tepkilere neden olmuştur” denildi.
Toplum sağlığında dönüşüm eleştirisi
Bu sistemin başka ülkelerde de çöktüğünü hatırlatan Sağlık, “Sağlıkta Dönüşüm Programı, halkın çıkarlarını sermayenin ihtiyaçlarına feda eden bir anlayışla şekillenmiş, özelleştirmeyi ve kar odaklı yapıları teşvik etmiştir. Dünya Bankası tarafından geliştirilen ve Türkiye’de uygulanan bu programın, yalnızca ülkemizde değil, benzer sistemleri uygulayan diğer ülkelerde de çöktüğü belirtiliyor. Program, performansa dayalı ücretlendirme, genel sağlık sigortası, aile hekimliği gibi unsurları içerirken, şehir hastaneleri projesi de bu dönüşümün ikinci aşaması olarak sunulmuştur. Başından beri SES (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası) başta olmak üzere birçok muhalefet partisi, demokratik kitle örgütleri ve sağlık profesyonelleri tarafından eleştirilen bu sistem, sağlık hizmetlerine erişimde zorluklar, hasta kuyrukları ve ilaca ulaşım sıkıntılarını beraberinde getirmiştir” diye konuştu.
Toplumsal sağlık ve eşitlik vurgusu
Sağlıkta toplumun her kesimine hitap eden adil bir düzen kurulması gerektiğine dikkat çeken SES Yalova Şube Başkanı Demir Sağlık, “Sağlık, bireysel bir olgu olmaktan öte, toplumsal bir olgudur. Toplumun en geniş kesimlerinin sağlığı ve ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. Sağlık hizmetlerinin yalnızca bireye değil, aynı zamanda sosyo-ekonomik, kültürel ve çevresel faktörlere dayalı olarak şekillendirilmesi gerektiği, sağlık alanında adil bir sistemin oluşturulmasının önemine dikkat çekiliyor. Fiziksel, bedensel ve sosyal iyilik hali, eşitlik, özgürlük ve demokrasiyle doğrudan ilişkilidir” şeklinde konuştu.
Başkan Sağlık, bu sistemin eninde sonunda çökmeye mahkum olduğunu da ifade ettiği açıklamasını, “Sağlıkta Dönüşüm Programı, yıllardır devam eden eleştirilere rağmen uygulanmaya çalışılsa da, sonuçları toplum sağlığı açısından başarısız olmuş ve özellikle salgın ve deprem dönemlerinde bu başarısızlık daha belirgin hale gelmişti” sözleri ile tamamladı.