Türkiye’nin ‘Latte endeksi’ karnesi: Kahve fiyatlarında şaşırtan dünya sıralaması!
Son yıllarda oldukça yaygın hale gelen ve çok fazla tercih edilen ‘take away’ kahve sektörü Türkiye’de ciddi bir oranda yaygınlaşmaya başlamasıyla kahveye olan talepte giderek artıyor.
Türkiye'de kahve tüketimi ve kahve üzerine açılan birbirinden farklı konseptlere sahip mekanlar her geçen gün artarken, Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya platformu X hesabında Türkiye'nin kahve fiyatlarının dünya genelindeki sıralamasını gösteren bir 'Latte Endeski' grafiği paylaştı.
Grafik, 1 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla popüler kahve zinciri devi Starbucks'ın latte fiyatları üzerinden hazırlanmış ve Türkiye'deki kahve fiyatlarının uluslararası ölçekte diğer ülkelere kıyasla aşırı yüksek olmadığını ortaya koyuyor.
İSTANBUL 3. SIRADA
Grafikte, kahvenin en pahalı olduğu şehirlerin başında birçok alanda oldukça pahalı olan İsviçre'nin Zürih kenti, Danimarka'nın Kopenhag ve ABD'nin New York şehirleri yer alıyor. Diğer yandan, İstanbul, latte fiyatlarının en ucuz olduğu şehirler arasında üçüncü sırada bulunuyor. İstanbul'un ardından Güney Afrika'nın Cape Town ve en ucuz olarak ise Mısır'ın Kahire şehri geliyor.
BIG MAC ENDEKSİ İLE LATTE ENDEKSİ FARKI
Prof. Dr. Kara, bir sonraki paylaşımında yine oldukça popüler olan Big Mac Endeksi'ne de referans vererek şu yorumda bulundu:
Big Mac sandviç fiyatlarına göre oldukça pahalıyız. Bu durum, tek bir ürünle değerlendirme yapmanın yanıltıcı olabileceğini gösteriyor. Kapsamlı bir reel kur endeksine bakmak daha doğru olacaktır; ancak Türkiye'deki resmi fiyat ölçümleri bu endeksin güvenilirliğini sorgulatıyor.
BIG MAC ENDEKSİ NEDİR?
McDonald’s zincirlerinin en çok tercih edilen ürünlerinden biri olan Big Mac hamburgerinden adını alan Big Mac Endeksi, ülkeler arasındaki ekonomik koşulları değerlendirmek için kullanılan bir araştırma yöntemidir.
Bu endeks temel olarak farklı ülkelerdeki Big Mac fiyatlarını karşılaştırarak, para birimlerinin satın alma gücünü ölçer. 1986 yılında İngiliz dergisi The Economist tarafından hayata geçirilen bu endeks, para birimlerinin aşırı veya düşük değerini göstermek için kamuoyunda anlaşılması kolay bir yöntem sunar.
Hilal Baldemir