Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ekonomi

Ekonomi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ekonomi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Asgari ücret senaryolarında son durum; Şimşek , “Enflasyonun üzerinde seyredecek” Haber

Asgari ücret senaryolarında son durum; Şimşek , “Enflasyonun üzerinde seyredecek”

TBMM Genel Kurulunda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlığın 2025 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.2023 yılının ikinci yarısından bu yana uygulanan ‘Orta Vadeli Program’ sayesinde önemli kazanımların olduğunu söyleyen Şimşek, öncelikle makrofinansal istikrarı güçlendirdiklerini ifade etti. Ekonomide yeniden dengelenmeyi sağladıklarını ve şoklara karşı dayanıklılığın artırıldığını dile getiren Şimşek, cari açığın milli gelire oranının yüzde 5,5'ten yüzde 1'in altına inmiş olmasının değerli olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, rezervleri artırarak rezerv düşüklüğünü endişe kaynağı olmaktan çıkardıklarına dikkat çekerek, bunun "carry trade üzerinden sağlandığı" yönündeki iddialarının doğru olmadığını, artışın üçte ikisinden fazlasının uzun vadeli, makul maliyetli dış kaynak ve Türkiye'deki portföy tercihlerinden kaynaklandığını belirtti. Şimşek, "Program yoksa, program başarılı bir şekilde uygulanmıyorsa ülkenin risk primi kendisine benzer ülkelerden nasıl oluyor da aynı dönemde 10 kattan fazla düşüyor, diye sormak lazım." ifadelerini kullandı. Türk  lirasına güven kazandırdıklarını vurgulayan Şimşek, Türk lirasının mevduat içindeki payının yüzde 57’yi aştığını dile getirdi. "Enflasyon yeni bir sorun değil" Şimşek konuşmasını şöyle sürdürdü, “Temelleri sağlamlaştırmak hususunda önemli mesafeler kaydettik. Küresel ekonomide karşı karşıya kaldığımız meydan okumaların ve ülkemizdeki yapısal sorunların kolay çözümü olmadığını biliyoruz, kabul ediyoruz. Bu sorunları çözmek için uyguladığımız bir program var, bunu kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Enflasyon yeni bir sorun değil. Önceden bu sorunu aşmıştık. Yine yapacağız.” Mehmet Mirzacan Baran

Ekonomi 2024’ün 3. çeyreğinde yüzde 2,1 büyüdü Haber

Ekonomi 2024’ün 3. çeyreğinde yüzde 2,1 büyüdü

TÜİK’in paylaştığı verilere göre, 2024 yılı üçüncü çeyreğinde inşaat sektörü yüzde 9,2, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 6,2 ve tarım sektörü yüzde 4,6 büyüdü. GSYH’ye katkı sağlayan diğer sektörler arasında gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,5, kamu yönetimi yüzde 1,9 ve bilgi-iletişim faaliyetleri yüzde 2,2 artış kaydetti. Ancak, sanayi sektörü yüzde 2,2, mesleki ve idari destek hizmetleri ise yüzde 0,3 oranında daraldı. Cari fiyatlarla GSYH yüzde 53,3 arttı Üretim yöntemiyle hesaplanan GSYH, 2024 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 53,3 artarak 11,89 trilyon TL’ye ulaştı. GSYH'nin dolar bazındaki değeri ise 357,99 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hanehalkı harcamaları arttı, devlet harcamaları azaldı Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları yüzde 3,1 oranında artış gösterirken, devletin nihai tüketim harcamalarında yüzde 0,9’luk, gayrisafi sabit sermaye oluşumunda ise yüzde 0,8’lik bir azalma yaşandı. Dış ticarette dikkat çekici veriler Mal ve hizmet ihracatı yüzde 0,8 oranında artarken, ithalatta yüzde 9,6’lık bir düşüş gözlendi. Bu durum, ihracatta istikrar sağlanırken ithalatın azalmasıyla dış ticaret dengesine olumlu katkı sağladı.2024 yılının üçüncü çeyreğinde işgücü ödemeleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 76,3 oranında artış gösterdi. İşgücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içerisindeki payı yüzde 31,9’dan yüzde 36,4’e yükseldi.Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 oranında azalış gösterdi. Türkiye ekonomisi, 2024'ün üçüncü çeyreğinde sektör bazlı farklılıklarla birlikte, büyüme ivmesini sürdürürken dış ticaret dengesi ve işgücü ödemelerinde dikkat çekici iyileşmeler kaydetti.

Eylül Ayı Dış Ticaret İstatistikleri Açıklandı: ihracat ve ithalatta azalma yaşandı Haber

Eylül Ayı Dış Ticaret İstatistikleri Açıklandı: ihracat ve ithalatta azalma yaşandı

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle hazırlanan verilere göre, Eylül 2024'te ihracat bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde1,9 düşüşle 21 milyar 987 milyon dolar olarak gerçekleşirken, ithalat yüzde1,4 düşüşle 27 milyar 116 milyon dolar oldu. Bu dönemde Türkiye’nin dış ticaret açığı yüzde0,7 artarak 5 milyar 129 milyon dolara yükseldi. Ocak-Eylül Döneminde İhracat Artarken İthalat Geriledi Yılın ilk dokuz ayına ait verilere göre, Türkiye'nin ihracatı yüzde3,2 artarak 192 milyar 764 milyon dolara ulaşırken, ithalat yüzde8 azalarak 252 milyar 638 milyon dolar olarak kaydedildi. Dış ticaret açığı ise yüzde31,7 düşüşle 87 milyar 664 milyon dolardan 59 milyar 874 milyon dolara geriledi. Enerji ve Altın Hariç Ticaret Hacmi Genişledi Eylül ayında enerji ve altın hariç dış ticaret açığı, yüzde3,7 artışla 42 milyar 22 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde enerji ve altın hariç ihracat, yüzde2,9 artış gösterirken, ithalat ise yüzde4,5 oranında arttı. Bu ürünler hariç tutulduğunda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde98,2'ye ulaştı. İmalat Sektörü İhracatta Öne Çıkıyor Eylül ayında imalat sanayi, ihracatın yüzde94,5’ini oluştururken, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörü yüzde3,4, madencilik ve taşocakçılığı sektörü ise yüzde1,6 pay aldı. Ocak-Eylül döneminde imalat sanayisinin payı yüzde94,3 seviyesinde sabit kaldı. Ara Malları İthalatta En Büyük Payı Alıyor Eylül 2024’te yapılan ithalatın yüzde67,7'sini ara malları, yüzde16,1'ini sermaye malları ve yüzde15,6'sını tüketim malları oluşturdu. Bu dağılım, yılın ilk dokuz ayındaki ithalat paylarına paralel olarak devam etti.

TÜİK açıkladı: Türkiye ekonomisi 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü Haber

TÜİK açıkladı: Türkiye ekonomisi 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü

Eylül ayının ilk haftasında yatırımcıların ve ekonomi yönetiminin odağında olan veriler açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın Nisan-Haziran 2024 dönemini içeren ikinci çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını paylaştı. GSYH 2024 yılı ikinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,5 oranında artış gösterdi. Son açıklanan veriyle birlikte, TÜİK’e göre Türkiye ekonomisinin üst üste 16 çeyrektir büyüdüğü görülüyor. Türkiye, birinci çeyrekteki büyümeyle G20 arasında 5. Sıraya yerleşirken, OECD ülkeleri arasında ise ikinci sıraya geldi. DİĞER HİZMET FAALİYETLERİNDE 2024 YILI İKİNCİ ÇEYREĞİNDE YÜZDE 7,4 ARTIŞ GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2024 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; diğer hizmet faaliyetleri yüzde 7,4, inşaat yüzde 6,5, tarım sektörü ile gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,7, bilgi ve iletişim faaliyetleri ile finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 3,4, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,2, hizmetler yüzde 2,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 0,6 arttı. Sanayi sektöründe ise yüzde 1,8 azalma kaydedildi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi incelendiğinde, bir önceki çeyreğe göre bu veriler yüzde 0,1 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi ise, 2024 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,8 artış gösterdi. HANEHALKI NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI 2024 YILININ İKİNCİ ÇEYREĞİNDE YÜZDE 1,6 ARTTI Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları 2024 yılının ikinci çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 1,6 artış gösterdi. Devletin nihai tüketim harcamaları ise yüzde 0,7 artarken, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 0,5 arttı. BEKLENTİ BÜYÜMENİN YÜZDE 3 OLMASIYDI AA Finans Büyüme Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, bu yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 3 büyüyeceğini öngörüyordu. Ankete katılan ekonomistlerin ikinci çeyreğe ilişkin büyüme beklentileri, yüzde 2,60 ile yüzde 3,50 aralığında yer aldı. Hilal Baldemir

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.