Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ekonomi

Yalova Hayat - Ekonomi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ekonomi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Eylül Ayı Dış Ticaret İstatistikleri Açıklandı: ihracat ve ithalatta azalma yaşandı Haber

Eylül Ayı Dış Ticaret İstatistikleri Açıklandı: ihracat ve ithalatta azalma yaşandı

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle hazırlanan verilere göre, Eylül 2024'te ihracat bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde1,9 düşüşle 21 milyar 987 milyon dolar olarak gerçekleşirken, ithalat yüzde1,4 düşüşle 27 milyar 116 milyon dolar oldu. Bu dönemde Türkiye’nin dış ticaret açığı yüzde0,7 artarak 5 milyar 129 milyon dolara yükseldi. Ocak-Eylül Döneminde İhracat Artarken İthalat Geriledi Yılın ilk dokuz ayına ait verilere göre, Türkiye'nin ihracatı yüzde3,2 artarak 192 milyar 764 milyon dolara ulaşırken, ithalat yüzde8 azalarak 252 milyar 638 milyon dolar olarak kaydedildi. Dış ticaret açığı ise yüzde31,7 düşüşle 87 milyar 664 milyon dolardan 59 milyar 874 milyon dolara geriledi. Enerji ve Altın Hariç Ticaret Hacmi Genişledi Eylül ayında enerji ve altın hariç dış ticaret açığı, yüzde3,7 artışla 42 milyar 22 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde enerji ve altın hariç ihracat, yüzde2,9 artış gösterirken, ithalat ise yüzde4,5 oranında arttı. Bu ürünler hariç tutulduğunda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde98,2'ye ulaştı. İmalat Sektörü İhracatta Öne Çıkıyor Eylül ayında imalat sanayi, ihracatın yüzde94,5’ini oluştururken, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörü yüzde3,4, madencilik ve taşocakçılığı sektörü ise yüzde1,6 pay aldı. Ocak-Eylül döneminde imalat sanayisinin payı yüzde94,3 seviyesinde sabit kaldı. Ara Malları İthalatta En Büyük Payı Alıyor Eylül 2024’te yapılan ithalatın yüzde67,7'sini ara malları, yüzde16,1'ini sermaye malları ve yüzde15,6'sını tüketim malları oluşturdu. Bu dağılım, yılın ilk dokuz ayındaki ithalat paylarına paralel olarak devam etti.

TÜİK açıkladı: Türkiye ekonomisi 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü Haber

TÜİK açıkladı: Türkiye ekonomisi 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü

Eylül ayının ilk haftasında yatırımcıların ve ekonomi yönetiminin odağında olan veriler açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın Nisan-Haziran 2024 dönemini içeren ikinci çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını paylaştı. GSYH 2024 yılı ikinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,5 oranında artış gösterdi. Son açıklanan veriyle birlikte, TÜİK’e göre Türkiye ekonomisinin üst üste 16 çeyrektir büyüdüğü görülüyor. Türkiye, birinci çeyrekteki büyümeyle G20 arasında 5. Sıraya yerleşirken, OECD ülkeleri arasında ise ikinci sıraya geldi. DİĞER HİZMET FAALİYETLERİNDE 2024 YILI İKİNCİ ÇEYREĞİNDE YÜZDE 7,4 ARTIŞ GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2024 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; diğer hizmet faaliyetleri yüzde 7,4, inşaat yüzde 6,5, tarım sektörü ile gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,7, bilgi ve iletişim faaliyetleri ile finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 3,4, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,2, hizmetler yüzde 2,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 0,6 arttı. Sanayi sektöründe ise yüzde 1,8 azalma kaydedildi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi incelendiğinde, bir önceki çeyreğe göre bu veriler yüzde 0,1 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi ise, 2024 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,8 artış gösterdi. HANEHALKI NİHAİ TÜKETİM HARCAMALARI 2024 YILININ İKİNCİ ÇEYREĞİNDE YÜZDE 1,6 ARTTI Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları 2024 yılının ikinci çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 1,6 artış gösterdi. Devletin nihai tüketim harcamaları ise yüzde 0,7 artarken, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 0,5 arttı. BEKLENTİ BÜYÜMENİN YÜZDE 3 OLMASIYDI AA Finans Büyüme Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, bu yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 3 büyüyeceğini öngörüyordu. Ankete katılan ekonomistlerin ikinci çeyreğe ilişkin büyüme beklentileri, yüzde 2,60 ile yüzde 3,50 aralığında yer aldı. Hilal Baldemir

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.