Müdür Karakuş Acil Sağlık Hizmetleri Haftası’nı kutladı
Yalova İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Osman Karakuş, Acil Sağlık Hizmetleri Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak, acil sağlık hizmetlerinin toplum sağlığı için kritik öneme sahip olduğuna vurgu yaptı.Mesajında, acil sağlık hizmetlerinin hayat kurtarıcı rolünü hatırlatan Karakuş, bu alanda görev yapan sağlık çalışanlarının özverili çalışmaları adına teşekkürlerini iletti.
‘’Hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum’’
Müdür Karakuş sözlerinde şu ifadelere yer verdi, ‘’Acil Sağlık Hizmetleri, yurt genelinde en uç noktalara kadar yayılmış, kesintisiz olarak hizmet veren büyük bir sağlık sistemidir.
Acil Sağlık Hizmetlerinin amacı; acil sağlık hizmeti ihtiyacı oluşan vatandaşlarımıza günün 24 saatinde ücretsiz olarak 112 acil çağrı hattının aranması halinde en kısa sürede ulaşmak, hasta ya da yaralıya olay yerinde gerekli tıbbi müdahaleyi yapmak ve en uygun şekilde tedavisinin yapılabileceği bir merkeze ulaştırmaktır. Hızlı ve etkin müdahale ile hayat kurtarmak için çalışan 112 ACİL çalışanlarımızın ‘’Acil Sağlık Hizmetleri Haftası’nı kutluyor, bizlere değer katan hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum.’’
Acil Tıp Teknisyeni nedir? (İHA)
Acil Tıp Teknisyeni; kaza, yangın gibi felaketler sonucunda yaralananlarla, kalp krizi, felç, solunum yetersizliği gibi nedenlerle hastalanan insanlara iyileştirici yönde müdahale yapan kişidir.
Acil Tıp Teknisyenleri ne iş yapar? (İHA)
• Yaraları tedavi eder, sarar,
• Şiddetli kanamaları önler,
• Solunumun durması hâlinde suni teneffüs yaptırır,
• Zehirli maddeleri vücuttan temizler,
• Deriyi yıpratan maddeleri temizler,
• Şoka giren hastaları şoktan çıkarmaya çalışır,
• Tansiyon ölçer, iğne yapar.
Acil Tıp Teknisyeni olmak isteyen kişilerin özellikleri neler olmalı? (İHA)
Acil Tıp Teknisyeni olmak isteyenlerin insanlara yardım etmekten hoşlanan, dikkatli, temiz, titiz, soğukkanlı, ani durumlarda hızlı ve doğru karar verebilen kişiler olması gerekir. Acil Tıp Teknisyenleri bazen açık havada (trafik kazaları vb. durumlar) bazen de hastane vb. sağlık kuruluşlarında kapalı ortamlarda çalışırlar. Çalışma saatleri düzenli olmayıp gece nöbetleri vardır. Çalışırken hastalarla, hasta yakınları ve diğer sağlık personeliyle iletişimde bulunur.
Acil Tıp Teknisyeni nasıl olunur? (İHA)
Mesleğin eğitimi, mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının Acil Sağlık Hizmetleri alanı, Acil Tıp Teknisyenliği dalında verilmektedir.
Acil Tıp Teknisyenliği mezunları nerelerde çalışabilir? (İHA)
Acil Tıp Teknisyenleri genellikle kamu ve özel hastaneler, poliklinikler ve sağlık ocaklarında çalışırlar. Ayrıca acil yardım istasyonları, ambulanslar ile Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünde de çalışabilirler. Meslekte iş bulma olanağı özel sektörde yetenek ve bilgiye bağlıdır.
Murat Can Aytemur