Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yurt dışı alışverişlerinde yeni düzenleme Resmi Gazete’de: Vergi oranı yüzde 60 oldu

Yurt dışından verilen online siparişlerle ilgili yapılan yeni vergi düzenlemesi Cumhurbaşkanı’nın imzası ile Resmi Gazete’de yayınlandı. Düzenlemeye göre, AB ülkelerinden gelen kargolarda vergi oranı yüzde 30 olarak uygulanırken, AB dışından gelenlerde ise yüzde 60 olacak.

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2024 11:39
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2024 11:39
Kaynak: Hilal Baldemir
Yurt dışı alışverişlerinde yeni düzenleme Resmi Gazete’de: Vergi oranı yüzde 60 oldu

Yurt dışındaki e-ticaret sitelerinden uygun fiyatlı alışveriş yapanları oldukça üzen karar yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı kararlarına göre, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun bazı maddelerinin uygulanması hakkında kararda değişiklik yapılmasına dair karar Resmi Gazete'de yayınlandı.

Yeni kanun düzenlemesi ile yurt dışından online sipariş işe getirilen ürünlerin maktu vergi oranlarında değişiklik yapıldı.

VERGİ ORANI VE ALIŞVERİŞ LİMİTİ DEĞİŞTİ

Yurt dışından posta veya hızlı kargo yolu ile gelecek ürünlerin alışveriş limiti 150 eurodan 30 euroya düşürülürken, Avrupa Birliği ülkelerinden (AB) gelen kargolarda vergi oranı yüzde 18’den yüzde 30’a, AB dışı ülkelerden gelen kargolarda ise vergi oranı yüzde 30’dan yüzde 60’a çıkarılmıştı.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli IV sayılı listede yer alan eşya olması halinde yukarıdaki oranlara ek yüzde 20 oranında tek ve maktu vergi daha tahsil edilecek.

30 EUROYU AŞAN SİPARİŞ

Bir kişi yurt dışından bu ürünleri kendisi getiriyorsa, herhangi bir tarifeye dahil olmayacak.

Yeni düzenlemeye göre bir kişinin e-ticaret sitelerinden sipariş ettiği eşyaların 30 euroyu aşması halinde bu kargo gümrükte kalacak. Yapılan alışverişin 30 Euro’dan pahalı olması durumunda gümrüğe takılan ürünleri geri almak için; muayene memuru tarafından hesaplanan gümrük vergisi, vergi dairelerine ödenmeli ve dekontla beraber gümrük muayene memuruna beyan edilmelidir.

Yani kısaca, 30 Euro’yu aşan siparişleri alabilmek için,  hesaplanan ekstra gümrük vergisini ödemek zorunlu olacak. Aksi takdirde sipariş gümrükte takılı kalacak ve iade de edilmeyecek.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.