Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yılın ilk enflasyon tahmini açıklandı! İşte yıl sonu enflasyon oranı

Türkiye Merkez Bankası geçtiğimiz hafta oldukça hareketli günler yaşamıştı. Haziran ayında Merkez Bankası Başkanı olarak göreve başlayan Hafize Gaye Erkan görevinden affını isteyerek istifa etmişti. Aynı gece Merkez Bankası Başkanı olarak mevcut başkan yardımcısı Fatih Karahan atandı. Fatih Karahan görevinin ilk haftasında yeni yılın ilk enflasyon kararını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2024 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2024 11:24
Kaynak: Hilal Baldemir
Yılın ilk enflasyon tahmini açıklandı! İşte yıl sonu enflasyon oranı

Geçtiğimiz yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından kurulan yeni kabine ile birlikte Türkiye’nin ekonomik politikası, enflasyonun düşürülmesi üzerine kuruldu. Bakanlıkların ortak çalışması ile enflasyonun 2024 yılının ortasından itibaren düşüşe geçmesi hedefleniyor.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan geçen hafta görevinden affını isteyerek istifa etmişti. Erkan’ın istifasının arkasında hangi sebeplerin olduğuna ilişkin birçok iddia yer alırken Erkan yaptığı açıklamada bazı kişiler tarafından itibarının sabote edildiğini belirtmişti.

Hafize Gaye Erkan’ın istifasının ardından aynı gece Merkez Bankası Başkanı olarak mevcut başkan yardımcısı Fatih Karahan atandı. Fatih Karahan henüz görevinin ilk haftasında yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı.

Fatih Karahan yılın ilk enflasyon raporunu sunarak, kurumun yeni enflasyon tahminlerini açıkladı. TCMB eski enflasyon tahminini bu toplantı sonrası da korudu. Tahminlerin orta noktası 2024 yıl sonu için yüzde 36, 2025 yıl sonu için yüzde 14 olarak açıklandı.

"Enflasyon görünümünde bozulmaya izin vermeyeceğiz"

Karahan'ın sunumunda öne çıkanlar şu şekilde:

-Enflasyon hedefimizle uyumlu seviyeye gerileyene kadar parasal sıkılığı korumakta kararlıyız.

-Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.

-2024 yılında, parasal aktarımın gecikmeli etkilerinin devreye girmesiyle, yurt içi talepte dengelenme ile birlikte, cari dengede iyileşme sürecinin devamını öngörüyoruz.

-Mevcut parasal sıkılaştırma süreci öncekilere benzer şekilde başta altın ve dayanıklı tüketim malı olmak üzere ithalat kanalıyla cari dengeye katkıda bulunmaya başlamıştır.

2023’ün son raporunda yer alan tahminler

TCMB, Enflasyon Raporu’nu 3 ayda bir olacak şekilde yılda 4 kez sunuyor. 2023 yılının son enflasyon raporunda yer alanlara göre enflasyon tahmini 2023 için yüzde 65, 2024 yıl sonu için ise yüzde 36 ve 2025 yıl sonu için de yüzde 14 olarak açıklanmıştı.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.