Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaz aylarında hayvan sahiplerinin dikkat etmesi gerekenler

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte havalar ısındı, bizler gibi minik canlarımız da bu sıcaklardan nasibini aldı. Peki, sıcak yaz aylarında hayvanlarımızın sağlığını ve konforunu korumak için neler yapabiliriz? Veteriner Hekim Samed Aydındoğan sorularımızı siz değerli Yalova Hayat okurları için cevapladı. Detaylar haberimizde.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2024 03:20
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2024 03:20
Kaynak: Murat Can Aytemur
Yaz aylarında hayvan sahiplerinin dikkat etmesi gerekenler

Yaz aylarında evcil hayvan sahiplerinin dikkat etmesi gereken konular hakkında Yalova Hayat’a özel açıklamalarda bulunan VETYALOVA Veteriner Kliniği Veteriner Hekimi Samed Aydındoğan, kedilerin taşınması için kullanılan çantalara dikkat çekti ve farkında olmadan hayvanlarımıza zarar veriyor olabileceğimize değindi.

Çantalara dikkat

Veteriner Hekim Samed Aydındoğan konu ile alakalı olarak sözlerinde, ‘’Yaz aylarında en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesi hayvanları özellikle de kedileri taşıdığımız çantalar. Yeni çıkan ve internette de sıkça karşılaştığımız astronot sırt çantaları hava açısından sıkıntı yaşatabiliyor, kedilerimizi sırtımızda taşımak tabii ki çok güzel bir şey ancak bu durum kedinin yetersiz oksijen almasına neden olabilir. Çantanın üzerinde ne kadar çok delik varsa minik canımızın rahatı için o kadar iyi. Yüksek hava sıcaklıklarında hayvanlarımızı plastik astronot çantalarda taşımak hayvanlarımız için en büyük sorunlardan birisidir. Çok basit bir seyahat aşamasında bile mümkün olduğunca hava almasını sağlamalıyız’’ ifadelerine yer verdi.

Su çok önemli

Evde yaşayan canlarımız kadar sokak hayvanları da yüksek sıcaklardan etkilenmektedirler. Bu konuda suyun önemine değinen Veteriner Hekim Samed Aydındoğan yapmış olduğu açıklamada, ‘’Sıcak havalarda en basit tabirle herkesin yapabileceği şey, bir kap sudur. Bu su sıcak havalarda kolaylıkla buharlaşabilmektedir bu yüzden düzenli kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Plastik kaplar yer yer zararlı olabilir, bu yüzden kapların türü de büyük önem taşımaktadır’’ diye belirtti.

Kapılara dikkat

Yaz aylarında evcil hayvanların yüksekten düşme durumlarında artış yaşandığını belirten Veteriner Hekim Samed Aydındoğan, bu durumun tehlikeli sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Cam ve kapılara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Aydındoğan konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada, ‘’Bazı hayvan sahipleri camları sadece yukarıdan açtığını söylüyor ancak halk arasında bilindiği üzere kediler sıvı gibidir küçük yerlerden bile kolaylıkla geçebilmektedirler. Elbette 24 saat boyunca evde duramayız ancak gerekli önlemleri alarak bu durumların önüne geçmemiz mümkün. Evde cam veya kapı açacaksak eğer mutlaka kedi sinekliği taktırmalıyız veya tasma yardımıyla atlayamayacağı şekilde bizimle beraber balkona çıkartmalıyız. 2023 Yılında klinik istatistiklerimize baktığımızda 1 ay içerisinde ortalama 30-40 hayvanın düştüğünü görmekteyiz, bu durumda günlük 1 hayvanın yüksekten düştüğünü göstermektedir. Bu düşüşlerde maalesef diyafram yırtıkları, ciddi kırıklar, diyafram fıtıkları ya da iç kanama gibi kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Bu durumların yaşanmaması adına önlemlerimizi alarak canlarımızı koruyalım’’ dedi.

Murat Can Aytemur

Kaynak: Murat Can Aytemur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.