Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalovalı Optisyen Mengüç, güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı

Yalova’da kendi işletmesiyle Optisyen hizmeti veren Zeynep Mengüç, ultraviyole ışınlarının göze verdiği zararları ve güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken özellikleri Yalova Hayat’a anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2024 07:30
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2024 07:30
Kaynak: Serap Polat
https://www.yalovahayat.com/
Yalovalı Optisyen Mengüç, güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı

Bartın Üniversitesi Optisyenlik bölümünde eğitim aldıktan sonra 5 yıldır Yalova’da Optisyenlik hizmeti veren, Mengüç Optik işletme sahibi Zeynep Mengüç, güneş ışığı, televizyon, tablet ve bilgisayarın göz sağlığına verdiği zararları anlatarak, gözlük kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.

“UV ışınları kalıcı göz hastalıklarına neden olabilir”

Günümüzde insanların çok fazla UV ışığına maruz kaldığı için ilerleyen yıllarda daha fazla göz hastalığıyla karşılaşılacağını dile getiren Zeynep Mengüç, “Göz sağlığı hakkında daha çok önemli bir noktadayız çünkü televizyon, tablet, bilgisayar hayatımızın tam olarak merkezinde yer alıyor ve artık çok küçük yaşlarda gözlük kullanımı yaygınlaştı. 2000’lerden bu yana teknolojinin hayatımızdaki yeri giderek önem kazanıyor. Bununla çok fazla UV ışığına maruz kaldığımız için ilerleyen yıllarda daha fazla göz hastalığıyla karşılaşacağımızı düşünüyorum. Günümüzde yaygın olarak katarakt var, sarı nokta var ama ileride ben herkesin sarı nokta olabileceğini düşünüyorum. Çünkü UV ışınlarına aşırı maruz kalıyoruz.

UV ışınları radyasyon içeren ışınlardır. Bu sebeple uzun süreli maruz kalma durumunda sarı nokta gibi kalıcı göz hastalıklarına hatta göz çevresinde cilt kanseri oluşmasına neden olabilir.” şeklinde bilgi verdi.

“İnsanlar UV ile polarizeyi çok karıştırıyorlar”

Ekrana bakarken dinlendirici gözlük kullanmanın göz sağlığını koruma açısından önemli bir önlem olduğunu ifade eden Mengüç, “Gözlük alırken önceliğiniz mutlaka camlarınız olmalı. Çünkü korumaya çalıştığımız alan görme organımız olduğu için bu alanı her türlü zararlı ışıklardan korumalıyız. Minimum UV400 korumalı camlar ya da polarize camlar koruyuculuk sağlayarak göze zararlı ışıkların gelmesine engel olacaktır. Camlar kadar bir gözlüğün yüzümüze oturması da çok önemli bir unsurdur. Burnumuzu ve kulağımızı acıtmamalı ve en rahat konforu sağlamalı. Daha sonra gözlüğün rengi modeli gibi kişisel tercihlere bakılabilir. güneş gözlüklerinde de korumalı tercih edilirse koruma noktasında çok faydalı olacaktır. Eğer yüksek UV korumalı bir güneş gözlüğüne sahipseniz yüzde 100'e kadar koruma sağlayabilirsiniz. Biz minimum UV400 olarak değerlendiririz fakat UV ışınlarının insana en zararlı olduğu aralık 400-800 aralığıdır ve bu aralıklarda koruma sağlanmalıdır. İnsanlar UV ile polarizeyi çok karıştırıyorlar. Ultraviyole, güneşten gelen zararlı ışınlardır. Polarize ise gelen yansımaları engelleyen bir malzemedir.” dedi.

“Güvendiğiniz, tanıdığınız optiklerden gözlük almalısınız”

Bijuteri ve pazarlarda satılan gözlüklerle, orijinal gözlük arasındaki farklara değinen Zeynep Mengüç, göz sağlığı için kullanılması gereken cam ve çerçeve malzemeleri hakkında bilgi verdi. Orijinal ve sahte ürünlerin farkının anlaşılamayacak kadar az olduğunu aktaran Mengüç, “Gözle ayırt edilemeyecek düzeyde birebir sahteleri yapılmaya başlandı. Kesinlikle güvendiğiniz, tanıdığınız optiklerden almalısınız. Özellikle garanti belgeleri Türkiye distribütörlerinden onaylı olmalı. Çünkü güneş gözlükleri Sağlık Bakanlığı tarafından ve aynı şekilde Ticaret Bakanlığı tarafından denetimden geçiyor ama pazarda ve bijuterilerde satılanlar denetimden geçmediği için göz sağlığına zarar veriyor. Mesela bize yurtdışından gelen ürünler orijinal ürünler aslında marka tarafından gönderildiğinde sorunsuz bir şekilde 3 gün içinde gelmesi gerekirken bize gelmesi bir ayı buluyor. Çünkü gümrükte bunlar denetimden geçiyor. Tek tek paketleri açılıyor ve UV koruyuculuğunun olup olmadığı denetleniyor testlerle. Bize İtalya’dan çok fazla gözlük geliyor Rayban, Armani, Voug gibi markaları getirtiyorum ben. Eğer bijuteriler yurtdışından ürün getiriyorsa onların da koruması vardır ama çerçeve burada önemli. Yüzde alerji yapabilecek bir malzemeden üretiyor olabilirler. Çerçevelerde plastik kullanılabiliyor. Bizim belli başlı çerçeve malzemelerimiz var TR 39 dediğimiz bir madde var, asetatlar var. Bunların hepsi farklı metaller. Titanyumlar var çok çeşit var. Koç boynuzundan yapılanlar bile var, kemikten yapılanlar var. Kişiye göre bunların bakılması gerekiyor. Bu malzemelerden herhangi birine alerjisi olabilir kişinin. Vücuttaki tuz oranı çok önemli. Çünkü terle birlikte bazı maddeler oksitlenme yapıyor. Kişinin kendini tanıyıp ona göre malzeme tercih etmesi lazım.” diyerek gözlük alacak vatandaşlara kemik ve asetat çerçeve almalarını tavsiye etti.

“İyi gözlüklerin fiyatı 60 bin TL’ye kadar çıkıyor”

Yalovalıların güneş gözlüğüne önem verdiğini aktaran Zeynep Mengüç, orijinal bir gözlükle sahte gözlüğün nasıl ayırt edileceği konusunda da bilgi verdi. Orijinal gözlüğün yapısından anlaşılabildiğini aktaran Mengüç,  “Bazen iç kısımlarında malzeme adı yazabiliyor, oradan anlayabilirler ama dokudan da anlaşılabiliyor. Kalitesiyle de kendini belli eder zaten çerçeveler. Gözlük aldınız ama camlarda koruma yoksa biz camlarını UV korumalı bir malzemeyle değiştirebiliyoruz ya da uygun fiyatlı bir çerçeve çok beğenip aldınız ona biz yüksek korumalı cam takabiliyoruz. İyi gözlüklerin fiyatı 2 bin TL ile 3000 T’den başlıyor, 50 bin TL ile 60 bin TL’ye kadar çıkıyor. Artık klasik modeller tercih edilmiyor. Gençler çok kalın ya da çok küçük boyutlu gözlükleri tercih ederken, orta yaş biraz daha klasik ve göz çevresini saran modelleri tercih ediyor. Marka olarak Rayban soruluyor öncelikle. Herkesin durumu yetmiyor eskisi gibi.  Herkesin durumu ona yetmiyor. Eski fiyatları yok artık. İnsanlar biraz daha uygun ama korumalı ürünleri tercih ediyorlar. Bazı insanlar göz sağlığına çok önem veriyor. Markaya, kaliteye ve camın koruyuculuğuna önem veren müşteri sayımız iyi. Yalovalılar bu anlamda dikkatli ve hassas yaklaşıyorlar. Birden fazla ürün alan da oluyor bazen.” açıklamasında bulundu.

Serap Polat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.