Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli: “Yılda 1 milyon adet ata tohumunu ücretsiz dağıtıyoruz”

Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, 17 yıldır Yalova’da yürüttükleri ata tohumu üretimi ve çiftçilere ücretsiz dağıtım projesi hakkında bilgilendirme yaparak, belediyelerin ve kamu kurumlarının çiftçilere destek vermesi gerektiğini belirtti

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2024 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2024 00:00
Kaynak: Yalova Hayat
https://www.yalovahayat.com/
Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli:  “Yılda 1 milyon adet ata tohumunu ücretsiz dağıtıyoruz”

Basın toplantısı düzenleyerek, Yalova Ziraat Odası’nın 17 yıldır bir gelenek olarak sürdürdüğü yerli tohum üretimi hakkında bilgi veren Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, çiftçilerin yeterli desteği görmediğini vurgulayarak, “Tarımda acilen devrim yapılması gerekiyor” dedi.

“Genç çiftçi kalmadı, kan kaybediyoruz”

17 sene önce yerli tohumlara savaş açıldığını ve yerli tohum ekilmesinin yasaklandığını hatırlatan Başkan Beşli, “Ne zaman ki Tarım ve Orman Bakanlığı bu uygulamanın yanlış olduğunu anladı, o zaman yerli tohumlara dönüş başladı. Biz 17 yıl öncesinden bunu vurguladık. Ata tohumumuzu kaybetmememiz lazım dedik. Çünkü bizim için ata tohumları çok önemli. Tarım olmazsa yaşam olmaz. Üretmezsek yaşam olmaz. Dünya artık her şeyden önce tarıma değer veriyor. Ülkeler tarımı geliştirmek için ellerinden geleni yapıyorlar ve tarıma büyük destekler veriyorlar. Bizim maalesef tarımda yaşadığımız sıkıntılar hala devam ediyor. Genç çiftçimiz kalmadı. Her gece Kazımiye Köyü’nde bir TIR Yalova Bademi yüklerdik. Şimdi bir kamyon dolmuyor. Genç çiftçi kalmadı. Yaşlılar, emekliler kalmış. Onlar da çocuklarını fabrikalara asgari ücretli işçi olarak vermişler kazanamadıkları için. Dönüş var mı? Yok. Hâlâ kan kaybediyoruz” şeklinde konuştu.

“Pazarda 30 TL olan kıvırcık çiftçiden 2 TL’ye alınıyor”

Tarımda genç çiftçilerin olmasının gelecek için çok önemli olduğunu vurgulayan Beşli, ilerleyen yıllarda tarımda çalışacak bir tane insan kalmayacağının altını çizdi. Bu sorunları devamlı dile getirdiklerini aktaran Beşli, “Siyaset yaptığımızı sanıyorlar. Biz siyaset yapmıyoruz. Biz genç çiftçiyi bir an evvel toprakla buluşturup, tarımda iyi bir yere gelmek istiyoruz. Biz burada çiftçinin sıkıntılarını anlatıyoruz. Yalova gibi çok dar alanda tarım yaptığımız bir bölgede bir tane genç çiftçi yok. Çiftçilerle oturduğumuzda yaşadığımız bir şey var. Girdiler korkunç derecede yüksek. Çiftçi kazanmıyor. Bir kıvırcık pazarda 30 TL. Bu kıvırcık çiftçiden 2 TL’ye alınıyor. 5 TL bile değil. Şu an seralarda kıvırcıklar kalmış durumda. Kıvırcıklar şu anda tohuma kaçıyor, yani satılmıyor. Çiftçi yanmış durumda. Bunun gübresi, ilacı, işçisinin bedeli var. Bu kadar kötü bir sistemde çiftçinin ayakta durma şansı yok” diyerek yola devam etmeye çalıştıklarını belirtti.

“Geçen sene 1 milyon civarında tohum dağıttık”

17 yıl önce dönemin Yalova Ziraat Odası yönetimiyle aldıkları karar doğrultusunda ata tohumundan fide ürettiklerini ve bu tohumları o günden bu yana halka ücretsiz dağıttıklarını ifade eden Beşli, “Senelerdir bunu yapıyoruz. Geçen sene 1 milyon civarında tohum dağıttık. Bu yıl da aynı şekilde Yalova Ziraat Odası olarak yerli tohum ürettik ve dağıttık. Ekonomik gücümüz de yok. 2 aydır ben çalışanlarıma maaş vermiyorum. Başkanın zaten maaşı yok. Sıkıntı içinde halkımıza hizmet edelim dedik. Bu esnada bize destek veren Yalova İl Özel İdaresine, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel’e ve meclis üyelerine teşekkür ediyoruz. Her dönem bize bu konuda destek veriyorlar. Bu sene Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel ayağının tozuyla bize söz verdi. Yerli tohum üretimine Yalova Belediyesi olarak destek vereceklerini söyledi. Ona da ayrıca teşekkür ediyorum” şeklinde bilgi verdi.

“1 milyon fidenin 800 binini Yalova Fide kendisi karşıladı”

Bu dönem mayıs ayının 15’inden sonra fide dağıtımına başlayacaklarını belirten Beşli, “Domates çeşitleri var. Patlıcan, biber, karpuz ve kavun var. Geçen sene karpuzda çok verim aldık. Çok çiftçi memnun kaldı. Bu sene de bunların dağıtımını yapacağız. Bu konuda bize en büyük desteği veren Yalova Fide’nin sahibi Nadir Nalbant’a teşekkür ediyorum. Korkunç rakamlara üretilmesi gereken fideleri bize komik rakamlarla üreterek destek verdi. 1 milyon fide üretiyorsak bunun 800 binini Yalova Fide kendisi karşıladı. Onlara ayrıca teşekkür ediyorum. Biz bu yerli tohumları 17 sene önce Sugören Köyü’nde yaşayan 98 yaşında bir nineden aldık. Onlardan bir bahçe yaptık. Hatta pembe domatesi Türkiye’ye yayan biziz ama Antalya bizden çaldı. 70 bin fide gönderdik, 30 bini geri geldi. 40 binini çaldılar. O domateslerin üretimi bizim ata tohumlarımızda yapılıyor” dedi.

“İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri gibi tarıma destek verilmesi lazım”

Türkiye’nin tarım sektöründe yaptığı yanlışlara değinerek, tarımda devrim yapılması gerektiğini belirten Oda Başkanı Şaban Beşli, “Senelerce İsrail bizi sömürdü hibrit tohumlarla. Bunlar kısır tohum. Bir sonraki yıl kullanılmıyor ama seni mecbur bırakıyor tekrar tohum alman için. Ne zaman yanlış olduğu anlaşıldı, ondan sonra dönüş yaptık. Çok şey kaybettik ama hatanın neresinden dönersek kârdır. Tekrar ata tohumuna, yerli tohuma dönüş yapıldı. İnşallah aynı şekilde devam edecek. Biz bunun mücadelesini bayağı verdik. O yüzden mutluyuz, vicdanımız rahat. Tarımda bir devrim yapılması lazım artık. Yurtdışına gittiğimde hayret içerisinde kalıyorum. Beğenmediğimiz İran yüzde 75 oranında tarımı sübvanse ediyor. Bulgaristan yüzde 70 sübvanse ediyor. Zaten çiftçiye bu kadar yük bindirirsen ne gübre atabilir ne üretim yapabilir. O yüzden bir an evvel bu sorunlara bir çare bulunması lazım. Belediyelerin de bu işlere el atması lazım. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri gibi tarıma destek verilmesi lazım” açıklamasında bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.