Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Yalova ve Yürüyen Köşk’ TBMM’de sergileniyor

Yalovalı Epoksi sanatçıları Esra Seda Solak ve Vildan Şimşek'in tasarladığı ‘Yalova ve Yürüyen Köşk’ adlı eser TBMM Şeref Holü’nde sergileniyor. Sergiyi aralarında bakanların da bulunduğu çok sayıda milletvekili ve vatandaş ziyaret etti

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2024 13:27
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2024 13:27
Kaynak: YALOVA HAYAT
‘Yalova ve Yürüyen Köşk’ TBMM’de sergileniyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Şehit Gazi Birimi tarafından düzenlenen "Milletin Zaferi - Elimin Emeği Gözümün Nuru" projesi kapsamında, Yalova'yı temsilen Epoksi Sanatçıları Esra Seda Solak ve Vildan Şimşek'in tasarladığı "Yalova ve Yürüyen Köşk" adlı eser, 15 Temmuz itibariyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Şeref Holü'nde sergilenmeye başlandı. Sergiyi AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol da gezdi. Sanatçılarla sohbet eden Akyol, eserin TBMM’de sergilenmesinden duyduğu mutluluğu ifade ederek sanatçıları kutladı. Sergi ve sergide yer alan eserler aralarında bakanların, milletvekillerinin ve vatandaşların yer aldığı kalabalık bir grup tarafından gezildi.

Sanatçılar tarafından tasarlanan bu eser, Yalova'nın kültürel zenginliğini sanatsal bir dille anlatıyor. Yedi bölgede sergilenecek olan çalışma, ziyaretçilere görsel şölen tadında muhteşem bir deneyim sunacak.

Yürüyen Köşk'ün tarihçesi

Atatürk, 21 Ağustos 1929 tarihinde İstanbul'dan Bursa'ya gitmek üzere yola çıkarken, Ertuğrul yatıyla Yalova açıklarından geçerken sahildeki ulu çınar ağacını görüp etkilenmiştir. Tekneyle kıyıya çıkan Atatürk, ağacın gölgesinde oturup çınarın yanına küçük bir ev yapılmasını istemiştir. Ahşap iki katlı bu ev, 22 günde yapılmış ve 12 Eylül 1929'da tamamlanmıştır.

1930 yılının yaz aylarında Atatürk, Millet Çiftliği’ndeki köşküne gelir. Köşkün hemen yanındaki ulu çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bir bahçıvan ile karşılaşır ve ağacın dallarının binanın çatısına ve duvarına dayandığını öğrenir. Bunun üzerine Atatürk, “Dal kesilmeyecek, köşk kaydırılacak!” emrini verir. Bu emir üzerine 8 Ağustos 1930 tarihinde mimar ve mühendis ekipler tarafından başlatılan çalışma ile köşkün etrafı temel seviyesine kadar kazılarak tramvay rayları yerleştirilir. Köşk, raylar üzerinde yürütülerek 4.80 metre kadar doğuya kaydırılır. Böylece köşk yıkılmaktan, ağaç dalı da kesilmekten kurtulur.

Bu olay, çevre bilincinin oluşmasında önemli bir ilk teşkil eder ve yapının adı ‘Yürüyen Köşk’ olarak anılmaya başlar. Mustafa Kemal Atatürk, dönemin önemli Türk ve yabancı devlet adamlarını burada ağırlamış ve Türkiye’nin siyasi ve toplumsal tarihine yön verecek önemli kararlarını yine bu köşkte almıştır.

2006 yılında restorasyonu yapılarak halkın ziyaretine açılan köşk, bugün Yalova’nın en gözde mekanlarından biri durumundadır. Köşkü yılda yaklaşık 50 bin kişi ziyaret etmektedir.

Kaynak: YALOVA HAYAT

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.