Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova Uluslararası Dev Projenin Ortağı Olacak

Yalova Belediyesi, Afetlere Dayanıklı Toplumlar Geliştirmek İçin Araştırma ve Eğitim Merkezi Kurulması Projesi’nin (MARTEST) ana ortağı olmak üzere Gebze Teknik Üniversitesi ile protokol imzalayacak. Proje, Japonya’nın desteğiyle yürütülecek

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2024 12:19
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2024 12:19
Kaynak: Murat Can Aytemur
Yalova Uluslararası Dev Projenin Ortağı Olacak

Yalova Belediye Meclisi şubat ayı olağan toplantısında, ülkemizden Gebze Teknik Üniversitesi’nin ve Japonya’dan Kagawa Üniversitesi’nin yürütücülüğünü üstlendiği, iki ülkeden birçok üniversite ve afet riskinin azaltılması konusunda yetkili kurumun da paydaş olarak yer aldığı MARTEST Projesi’nin, Yalova’da tatbik edilmesi ve Yalova Belediyesi’nin de projeye paydaş olabilmesi adına Belediye Başkanı Mustafa Tutuk’a protokol imzalama yetkisi verdi.

MARTEST Projesi, Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA) ve Japonya Bilim ve Teknoloji Ajansı (JST) tarafından finanse edilen Sürdürülebilirlik İçin Bilim ve Teknoloji Araştırma Ortaklığı (SATREPS) programı kapsamında 2023-2028 yılları arasında yürütülecek olup ardından 3 yıllık izleme süreci başlayacak.

MARTEST Projesi, deprem mühendisliği araştırmaları, deprem ve tsunami senaryo araştırmaları ve tehlike hesaplamalarının yapılması, Kuzey Anadolu Fay Hattı Doğu Marmara Denizi kısmında sismik ve jeodezik gözlem araştırmaları ve afetlerin etkilerini azaltma ve afet öncesi hazırlık/tahliye planlaması yapılması çalışmalarını içermektedir. Proje, Yalova’nın deprem riski yüksek bir bölgede yer alması nedeniyle de çok büyük bir önem taşıyor.

İmza yetkisi Tutuk’ta

Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, projenin Yalova’ya büyük faydalar sağlayacağını belirterek, “MARTEST Projesi ile afetlere karşı daha dirençli ve sürdürülebilir bir kent oluşturmak için çalışacağız. Proje sayesinde hem bilimsel hem de teknolojik anlamda gelişimimizi sürdüreceğiz. İlimizin tamamı deprem ve tsunami riski açısından bilimsel olarak incelenecek ve bu çıktılar doğrultusunda Yalova halkının da istifadesine sunulacak olan afet risklerinin azaltılması, afet bilinci ve farkındalığı konularını da içeren birçok eğitim, seminer ve çalıştay düzenlenecek. Japonya ile iş birliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. Gebze Teknik Üniversitesi ile protokolü en kısa sürede imzalayarak projeye resmen dahil olacağız” dedi.

“Aldığımız kararlar milat oldu”

Tutuk, Yalova’da vatandaşların depremden korunması, yaşanacak bir depremde can ve mal kayıplarını azaltmak adına daha önceden de ilde milat kabul edilebilecek çalışmalara ve kararlara imza attığını da dile getirerek, “Yalova’nın depremsellik gerçeğini her zaman göz önünde tutuyor, 17 Ağustos Marmara depreminden de aldığımız derslerle ilimizi deprem güvenli bir yer haline getirmeye çalışıyoruz. İlde kentsel dönüşümü özendirmek adına aldığımız 5 kata 5 kat, 6 kata 6 kat imar verilmesi kararı Yalova açısından bir milat oldu. Yine önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz Stok Konut Projesi de bu anlamda bir ilk olacak. Ama içerisinde yer alacağımız bu proje de en az diğerleri kadar önemsediğimiz bir proje. Kaçınılmaz olarak yaşanacak olan İstanbul depremi ve diğer fay hatlarında yaşanacak depremlerden ilimizi korumak ve güvenli bir kent oluşturmak en büyük önceliğimiz. Yalova’mızın afet hazırlığını, ülkemizin önde gelen üniversite ve kurumlarının yanı sıra deprem ve tsunami konusunda Dünya’nın en önde gelen ülkelerinden olan Japonya ile iş birliği içinde tamamlayacağız” diye konuştu.

Kaynak: Murat Can Aytemur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.