Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova Ticaret Ve Sanayi Odası Ev Sahipliğinde Deprem Paneli

17 Ağustos 1999 senesinde saatler 03.02'yi gösterdiğinde 7.4 şiddetinde yaşanan Gölcük merkezli Marmara depreminin seneidevriyeyisine iki gün kala Yalova Ticaret Ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen ''Deprem Gerçeği Paneli'' isimli etkinlik gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2023 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2023 10:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Yalova Ticaret Ve Sanayi Odası Ev Sahipliğinde Deprem Paneli

Gerçekleştirilen etkinlikte ilk olarak fotoğraf sergisi düzenlendi, ülkemizde yaşanan depremleri konu alan gazete kupürleri ve fotoğrafların olduğu sergi misafirler tarafından yoğun ilgi gördü. Çok sayıda davetlinin katıldığı etkinlikte fotoğraf sergisinin ardından ''Deprem Gerçeği Belgeseli'' adlı belgesel gösterimi gerçekleşti. Gösterilen belgesel, Türkiye'nin geçmişten günümüze kadar yaşadığı depremler hakkında görüntüler ve bilgiler içeriyordu,

Belgesel gösterimi ardından İsmail Kahraman moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Yalova İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kasım Polat, Uluslararası Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği Başkanı Zeki Gedikoğlu ve Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Profesör Doktor Kemalettin Yılmaz konuşma yaptılar.  Depremlerde yaşanan can kayıpları ve yıkımlar hakkında 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminden, 6 Şubat Kahramanmaraş depremine kadar geçen süreçte yapılan çalışmalar ve olası büyük marmara depremine hazırlıklı olmak için gerçekleştirilmesi gereken uygulamalar hakkında konuşmalar yapıldı.

Zeki Gedikoğlu; '' Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum, Türkiye ve dünyayı ilgilendiren bu hassas konuya vakit ayırdığınız için çok memnun olduğumu belirtmeliyim. Yalova'da farkındalık yaratmak adına böyle bir organizasyon düzenlemek istedik, deprem ülkemizin bir gerçeği ve halkımızı bilinçlendirmek bizim için çok kıymetli.'' şeklinde konuştu.

Uluslararası Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği Başkanı Zeki Gedikoğlu'nun konuşmasının ardından Yalova İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kasım Polat konuşmasını gerçekleştirdi.

Kasım Polat; '' Yalova deprem merkezlerinden olmakla beraber bu konuda çok da acı çekmiş bir şehirdir. İnşaat mühendisleri olarak yapı denetim işlemlerinin daha iyi yürümesini isteriz, lakin uygulamada hep geriye dönüşler başlar. En büyük arızalar yapıların güvenliği ve yapı denetimleri konusunda. Yapı denetimleri ile ilgili acilen bir düzenleme yapılması gerekiyor. Yeni mezun olan meslektaşlarımızın mutlaka belirlenen aralıklarla eğitimden geçirilmesi lazım. Proje üretimi ile ilgili olarak hazırlanan projelerde sorumluluk bilinci en önemli şeydir. Sağlık çalışanlarının yaptığı işler kadar önemli ve dikkat isteyen bir iştir yapı denetimleri ve proje üretimleri.'' dedi.

Panelde son olarak, konuşmacılar arasında olan Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Profesör Doktor Kemalettin Yılmaz konuşmasını gerçekleştirdi.

Kemalettin Yılmaz; '' Acılar birbirine benzer arkadaşlar ne yazık ki, 1999 depreminde nasıl yıkımlar yaşandıysa, can kayıpları meydana geldiyse 2023 Kahramanmaraş depremi de aynı şekilde hasar ve can kayıplarına yol açtı. Her iki depremde de yıkımın temel nedenleri aynıdır ve değişmez. Olası bir İstanbul Depreminde de depremin nedenleri aynı olacaktır. Ülkemizdeki yapıların yüzde 85'i betonarme yapılardan oluşmakta bu yüzden en büyük dikkat isteyen yapılar betonarme yapılardır. Türkiye'de riskli olarak kabul edilen 6,5 milyon yapı bulunmaktadır, bu yapıların acilen süratle yenilenmesi lazım. Müteahhit ve mühendislerin senkronize olarak çalışması gerekiyor ancak bu şekilde ortaya sağlam ve dayanıklı bir yapı çıkabilir.'' şeklinde konuştu.

/Murat Can Aytemur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.