Yalova Makine İhtisas OSB’den eğitime destek: Okul Ve Eğitim Merkezinin Protokolü İmzalandı
Yalova Makine İhtisas OSB’den eğitime destek: Okul Ve Eğitim Merkezinin Protokolü İmzalandı
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu yoğun bir programla Yalova’ya geldi. Programına Yalova’da gerçekleştirilen Eğitim Öğretim Yılı Değerlendirme Toplantısı ile başlayan Bakan Yardımcısı ardından Yalova Makine İhtisas OSB’de inşa edilecek olan 16 derslikli Meslek Lisesi ve Mesleki Eğitim Merkezi protokol imza törenine de katıldı.
Haber Giriş Tarihi: 21.08.2024 17:01
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2024 20:30
Kaynak:
YALOVA HAYAT
2024-2025 Eğitim ve öğretim yılının başlamasına az bir süre kala Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal ŞamlıoğluYalova’ya geldi. Programına Yalova Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe’yi ziyaretle başlayan Bakan Yardımcısı ardından Uygulama Oteli’nde gerçekleştirilen Eğitim Öğretim Yılı Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz’ün de eşlik ettiği toplantıda il ve ilçe Milli Eğitim Müdürleri ile bir araya gelen Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Özellikle bu yıl uygulamaya girecek olan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile ilgili konuşan Şamlıoğlu uygulamaya girecek olan Maarif Modeli’nin tüm hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi. Formatör öğretmenlerin de Eylül ayının ilk haftasında öğretmenlerin bu modele hazırlanması için çalışmalara başlayacağını ifade eden Şamlıoğlu, “Yalova'da yoğun bir program ile bir arada olacağız. Hem mesleki eğitim bağlamında sanayi bölgelerin içerisinde okul inşaatları ile ilgili protokollerimiz olacak. Hem il yöneticilerimize, vali hanımla STK'larımızla bir araya geleceğiz. Mil Eğitim Bakanlığı olarak artık 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlangıcı ile ilgili tüm çalışmalarımızı tamamladık. Bu anlamda da her yıl aslında eğitim öğretim başında heyecanlıyız. Ama bu yıl biraz daha heyecanlıyız. Çünkü okul öncesinde birinci, beşinci ve dokuzuncu sınıflarda Türkiye yüzyılı maarif modelimizin uygulamasına geçeceğiz. Bu hususla ilgili geçen yıl ve 10 yıllık yapılan çalışmalarla bağlantılı programımız onaylandı. Malum formatör, öğretmenlerimiz, yetiştirildi ve inşallah eylül ayının ilk haftasında da öğretmen arkadaşlarımızla formatör, öğretmen arkadaşlarımız hep bir arada ileride yapacağımız programlarla her anlamda hazır hale gelerek çocuklarımız için yeni beceri merkezli, hakikaten eğitimi bütüncül yaklaşımla yeni bir eğitim yaklaşımıyla inşallah merkeze alacak bir programı hep birlikte uygulamış olacağız. İnşallah hayırlı, bereketli olacak Herkesin bu sürece de desteklerini bekliyoruz.” dedi.
Ardından basına kapalı olarak devam eden Eğitim Öğretim Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda Yalova Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe ve ilçe Milli Eğitim Müdürleri Bakan Yardımcısı’na bilgiler verdiler.
ŞAMLIOĞLU VALİ KAYA’YI ZİYARET ETTİ
Uygulama Oteli’ndeki değerlendirme toplantısı sonrasında Yalova Valiliği’ne geçen Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu ve beraberindekiler Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya tarafından karşılandı. Ardından Valilik anı defterini imzalayan Bakan Yardımcısı Vali Kaya'ya makamında il hakkında istişarelerde bulundu. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu’nun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Kaya ziyaretin anısına Bakan yardımcısı Şamlıoğlu’na hediye sundu.
“ÖRNEK OSB DURUMUNDAYIZ”
Valilik ziyareti sonrasında programına kısa bir yemek molası veren Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, ardından Yalova Makine İhtisas OSB’ye geçti. Burada Yalova Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir tarafından karşılanan Bakan Yardımcısı protokolün imza töreninin gerçekleştirildiği salona geçti. Protokol öncesinde açılış konuşmasını yapan Yalova Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, “Biz tabii şu an Milli Eğitim Bakanlığı’mızın bütün Türkiye özelinde Türkiye genelinde geliştirilmekte olduğu İhtisaslaşmış, Mesleki eğitim meselesini İl Milli Eğitim Müdürlüğü’müzünü valimizin destekleriyle Yalova’mızda başlattık. Pilot okulumuz Şehit Sercan Yazar Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde ilk yaptığımız uygulama önce burayı ihtisaslaştırmak olmuştu. Sonrasın bu pilot okulumuzda biz 6 laboratuvarı yeniledik. Mentör öğretmenler yetiştirdik. Yalın Enstitü ile birlikte burada yalın model fabrika kurduk. Burada yaklaşık 400’ün üzerinde öğrenci kardeşimize yalın eğitimlerden geçirip sertifikalandırdık. Akabinde meslek lisesi öğrencilerimizi şu ana kadar 10’a yakın teknik gezide üretim ekonomisinin içerisinde burayı teneffüs etmeleri için teknik gezilere getirdik. Organize sanayi bölgemiz içerisinde firmalarla meslek lise meslek lisesi öğrencilerimizi oluşturuyoruz. Doğu Marmara Kalkınma Ajansımızın katkılarıyla bir nitelikli istihdam merkezi kurduk. Bir teknopark projemizle de Yalova Üniversite’miz ile birlikte Organize Sanayi bölgemiz içerisinde hem teknoparkımızı kurduk, hem de Yalova Üniversite’mizin Makina Elektrik Elektronik ve Endüstri Mühendisliği bölümlerini OSB’mizin içerisine taşıyoruz. O anlamda ülkede yaklaşık 400 tane organize sanayi bölgesi var. Türkiye'de az çok hepsini bilen biri olarak söyleyeyim Yalova'da Türkiye'ye örnek bir model ortaya çıkıyor. Çünkü meslek lisesinden meslek eğitim merkezine, üniversitesinden, Tekno-Parkına ve üretim ekosistemine kadar tamamen iç içe olduğu bu yapıda başka bir OSB yok.” dedi.
“MESLEKİ EĞİTİMİN GELİŞİMİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”
Özdemir’in ardından söz alan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu ise mesleki eğitimin önemine değindi. Bu anlamda mesleki eğitimin geliştirilmesi anlamında yapılan her açlışmayı desteklediklerini dil getiren Şamlıoğlu, “Milli Eğitim Bakanlığı olarak Sayın Bakanımız Yusuf Tekin’in talimatlarıyla son bir yılda başlatmış olduğumuz meslek eğitim seferberliği noktasında 41. ilimiz olan Yalova'dayız. Aslında Yalova’ya çok daha önce gelmemiz gerekirdi. Bugün Sayın Valimize, milletvekilimizle bu konular konuşunca Yalova’mızın her alanda sadece meslek değil birçok alanda büyük imkanların olduğunu, hem Yalova’nın içinden hem de Yalova’nın dışından ve Ankara’dan görmek çok mümkün. Malum sizleri de takip ettiği üzere Türkiye'de mesleki eğitime ilişkin özellikle son zamanlarda çok büyük atılımlar ve büyük çalışmalar var. Ve 10 Ağustos 2024 tarihi itibariyle Resmi Gazete’de bir Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayınlandı. Bu genelge mesleki ve teknik eğitim politika belgesi genelgesiydi. Tüm kurum ve kuruluşların da destekleriyle inşallah mesleki yeni bir açılımı, yeni bir yönelimi hayata geçiriyoruz. Yaklaşık 7-8 aydır büyük gayretlerle Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında bakanlıklarımızın, kurum kuruluşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, işverenlerimizin, iş dünyasının, oda başkanlarımızın temsilcilerimizin kim varsa herkesi bir araya gayretle çalıştığımız politika belgesi Türkiye'de mesleki bağlamında çok büyük yeni imkanları beraberinde getirecek. Bu politika bedenimizin bir maddesi, işte bugünkü toplantımızın bir vesilesi aslında oldu. O da sağ olsunlar. Başta Sayın Valimiz kimine iyi geçiyorsa ama özelde de Direnç beye çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu programımızın sonunda imzalayacağımız protokolle de mesleki eğitime Yalova özelliğinde Türkiye’mizde hatta bütün insanların hayrına olacak önemli bir yatırımı da Bismillah deyip başlatmış olacağız.
16 Destekli Mesleki Eğitim Okulumuz yine 16 derslikli Mesleki Mesleki Eğitim Merkezi’mizin protokol sonrasında süreç başlatmış olacağız. Ve yanılmıyorsa en geç 3 yıl içerisinde en geç üç yıl içerisinde tamamlamış olacağız. Bu gayretin, bu birikimin burada bu sürecin bu noktaya gelmesinde emeği geçen herkese Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü’müzden başlayarak emeği geçen tüm arkadaşlarımıza tekrar teşekkür ederim. Mesleki eğitim konusu aslında Türkiye'nin uzun yıllardır asli meselelerinden bir tanesi. Bize Milli Eğitim Bakanlığı olarak özellikle Sayın Bakanımızın müsteşarlığı döneminde 2015-2016’lı yıllarda çok önemli bazı düzenlemeler yapılmıştı. Türkiye'de mesleki eğitimin gelişmesiyle de daha güçlü noktaya gelmesiyle yapılan bu düzenlemeler sonrasında gösterilen faaliyetlerle bağlantılı olarak bir noktaya geldik. Bunun önemli bir tarafı şu; mesleki eğitim konusu toplumun tüm katmanları tarafından ehemmiyetle takip edilen önem verilen bir alan olmakla birlikte uzun yıllardır mesleki eğitimin imajı ile ilgili temel sorunlarımız var. Biz 40 ilde bir şey gördük. Gördüğümüz şey şu: mesleki algısı ile ilgili sorunumuz var. Bu algının tahmin edilmesi gerekiyor. Biz politika süreç başlamadan önce Genel Müdürlüğü bünyesinde tanıtım ve yönlendirme mekanizmasını hayata geçirdik. Hızlı bir şekilde mesleki eğitimin, eğitim ve üretimin ve herkesin bir mesleği olması gereken düsturu üzerinden hareketle bir şey fark ettik. Aslında mesleki eğitime ilişkin büyük bir taarruzla karşı karşıyayız. Bunu fark ettik. Bunların tarif edilmesi, mesleki eğitimin özellikle işverenleri açısından da nitelikli istihdam noktasında yapılması gereken çok mevzunun olduğunu fark ettik. Bunları görünce yeni bir yaklaşım hayata geçirmekle ilgili kararlılık gösterdik. Bu kararımızın başında dedi ki herkesin bir mesleği olmalı ve bu mesleki eğitim meselesini sadece bir genel müdürlük meselesi olmaktan çıkartalım. Toplumun tüm unsurlarıyla tüm bakanlıklarla, Ticaret Bakanlığından, Sanayi Bakanlığına, Hazine ve Mali bakanlığımızdan Milli Eğitim Bakanlığı’na birçok bakanlıkla ilişkili hale getirerek sektörle sivil insiyatiflerde yerel yönetimlerle, kurum ve kuruluşlarımızla bir araya gelerek yeni bir yaklaşım hayata geçiyor. Bunun adı bir mesleki eğitim politikasıyla derinleşsin. Bu derinleşen yaklaşımla birlikte de inşallah Türkiye'nin geleceğine üretim kabiliyetine, Türkiye’nin ihracat kalemine çok önemli destekleri olsun düşüncesiyle böyle bir noktaya geldik.” şeklinde konuştu.
“YETİŞMİŞ İŞ GÜCÜNE İHTİYACIMIZ VAR”
Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya ise Yalova olarak yetişmiş işgücüne ihtiyaç duyulduğunun altını çizen konuşmasında, “Yaklaşık 8 ay önce bu salonda konuştuğumuz, hayal ettiğimiz şeyleri bugün hem bakanlık nezdinde stateji belgesine, Cumhurbaşkanlığı nezdinde belgesine girdiğini duymuş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gerçekten biz Yalova olarak meslek liseleri noktasında atılması gereken adımların eksikliklerinin farkındaydık. Ama atmış olduğumuz adımlar bizlere çok büyük bir destek verdi. Dolayısıyla inşallah bundan sonraki süreçte meslek liselerimizin de çok hızlı bir şekilde sektörün ihtiyacı noktasında dönüşmesi, daha da ileri bir noktaya gitmesi, hatta biraz önce bahsettiğiniz sektör içerisinde okulların açılması çok da büyük bir isteğimiz hayalimiz. İnşallah onları da sizlerin desteğiyle burada gerçekleştireceğiz. Biraz önce buraya gelmeden önce de Sayın Bakanımızla görüştüğümüzde özellikle ortaokul öğrencilerine yönelik olarak zanaat atölyelerinin Yalova'da başlatılması müjdesini de verdi sayın Bakanımız. Bu da bizim meslek liselerini doğru anlatabilmek, velileri ikna edebilmek, öğrencilerimize meslek liseleriyle neleri başarabileceğini daha öncesinden anlatabilmek adına çok kıymetli gerçekten. Bizim için Sayın Bakanımızın ziyaretleri çok verimizi çok olumlu geçti, güzel müjdelerle geldi. Bugün atacağımız protokoldeki imza töreni de, diğer OSB’lerimize, tersanelerimize örnek olacağını ben düşünüyorum. Biz aynı şekilde aynı protokolleri onlara da imzalamaya hazırız. Yalova’nın böyle bir ihtiyacı var. Yetişmiş iş gücüne, nitelikli gençlerimize ihtiyacımız var. Biz dışarıdan işçi yerine buradaki gençlerimizi buradaki çalışan iş gücümüzü dönüştürmek istiyoruz.” sözlerine yer verdi.
Konuşmaların ardından Yalova Makine İhtisas OSB bünyesinde inşa edilecek olan 16 derslikli okul ve mesleki eğitim merkezinin protokolü imzalandı. Protokole Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Yalova Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir ve Yalova Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe imza koydular.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu ve beraberindekiler ardından Uygulama Oteli’nde STK temsilcileri ile de biraraya gelerek istişarelerde bulundular.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Yalova Makine İhtisas OSB’den eğitime destek: Okul Ve Eğitim Merkezinin Protokolü İmzalandı
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu yoğun bir programla Yalova’ya geldi. Programına Yalova’da gerçekleştirilen Eğitim Öğretim Yılı Değerlendirme Toplantısı ile başlayan Bakan Yardımcısı ardından Yalova Makine İhtisas OSB’de inşa edilecek olan 16 derslikli Meslek Lisesi ve Mesleki Eğitim Merkezi protokol imza törenine de katıldı.
2024-2025 Eğitim ve öğretim yılının başlamasına az bir süre kala Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu Yalova’ya geldi. Programına Yalova Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe’yi ziyaretle başlayan Bakan Yardımcısı ardından Uygulama Oteli’nde gerçekleştirilen Eğitim Öğretim Yılı Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Cengiz Mete ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz’ün de eşlik ettiği toplantıda il ve ilçe Milli Eğitim Müdürleri ile bir araya gelen Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Özellikle bu yıl uygulamaya girecek olan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile ilgili konuşan Şamlıoğlu uygulamaya girecek olan Maarif Modeli’nin tüm hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi. Formatör öğretmenlerin de Eylül ayının ilk haftasında öğretmenlerin bu modele hazırlanması için çalışmalara başlayacağını ifade eden Şamlıoğlu, “Yalova'da yoğun bir program ile bir arada olacağız. Hem mesleki eğitim bağlamında sanayi bölgelerin içerisinde okul inşaatları ile ilgili protokollerimiz olacak. Hem il yöneticilerimize, vali hanımla STK'larımızla bir araya geleceğiz. Mil Eğitim Bakanlığı olarak artık 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlangıcı ile ilgili tüm çalışmalarımızı tamamladık. Bu anlamda da her yıl aslında eğitim öğretim başında heyecanlıyız. Ama bu yıl biraz daha heyecanlıyız. Çünkü okul öncesinde birinci, beşinci ve dokuzuncu sınıflarda Türkiye yüzyılı maarif modelimizin uygulamasına geçeceğiz. Bu hususla ilgili geçen yıl ve 10 yıllık yapılan çalışmalarla bağlantılı programımız onaylandı. Malum formatör, öğretmenlerimiz, yetiştirildi ve inşallah eylül ayının ilk haftasında da öğretmen arkadaşlarımızla formatör, öğretmen arkadaşlarımız hep bir arada ileride yapacağımız programlarla her anlamda hazır hale gelerek çocuklarımız için yeni beceri merkezli, hakikaten eğitimi bütüncül yaklaşımla yeni bir eğitim yaklaşımıyla inşallah merkeze alacak bir programı hep birlikte uygulamış olacağız. İnşallah hayırlı, bereketli olacak Herkesin bu sürece de desteklerini bekliyoruz.” dedi.
Ardından basına kapalı olarak devam eden Eğitim Öğretim Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda Yalova Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe ve ilçe Milli Eğitim Müdürleri Bakan Yardımcısı’na bilgiler verdiler.
ŞAMLIOĞLU VALİ KAYA’YI ZİYARET ETTİ
Uygulama Oteli’ndeki değerlendirme toplantısı sonrasında Yalova Valiliği’ne geçen Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu ve beraberindekiler Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya tarafından karşılandı. Ardından Valilik anı defterini imzalayan Bakan Yardımcısı Vali Kaya'ya makamında il hakkında istişarelerde bulundu. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu’nun ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Kaya ziyaretin anısına Bakan yardımcısı Şamlıoğlu’na hediye sundu.
“ÖRNEK OSB DURUMUNDAYIZ”
Valilik ziyareti sonrasında programına kısa bir yemek molası veren Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, ardından Yalova Makine İhtisas OSB’ye geçti. Burada Yalova Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir tarafından karşılanan Bakan Yardımcısı protokolün imza töreninin gerçekleştirildiği salona geçti. Protokol öncesinde açılış konuşmasını yapan Yalova Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, “Biz tabii şu an Milli Eğitim Bakanlığı’mızın bütün Türkiye özelinde Türkiye genelinde geliştirilmekte olduğu İhtisaslaşmış, Mesleki eğitim meselesini İl Milli Eğitim Müdürlüğü’müzünü valimizin destekleriyle Yalova’mızda başlattık. Pilot okulumuz Şehit Sercan Yazar Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde ilk yaptığımız uygulama önce burayı ihtisaslaştırmak olmuştu. Sonrasın bu pilot okulumuzda biz 6 laboratuvarı yeniledik. Mentör öğretmenler yetiştirdik. Yalın Enstitü ile birlikte burada yalın model fabrika kurduk. Burada yaklaşık 400’ün üzerinde öğrenci kardeşimize yalın eğitimlerden geçirip sertifikalandırdık. Akabinde meslek lisesi öğrencilerimizi şu ana kadar 10’a yakın teknik gezide üretim ekonomisinin içerisinde burayı teneffüs etmeleri için teknik gezilere getirdik. Organize sanayi bölgemiz içerisinde firmalarla meslek lise meslek lisesi öğrencilerimizi oluşturuyoruz. Doğu Marmara Kalkınma Ajansımızın katkılarıyla bir nitelikli istihdam merkezi kurduk. Bir teknopark projemizle de Yalova Üniversite’miz ile birlikte Organize Sanayi bölgemiz içerisinde hem teknoparkımızı kurduk, hem de Yalova Üniversite’mizin Makina Elektrik Elektronik ve Endüstri Mühendisliği bölümlerini OSB’mizin içerisine taşıyoruz. O anlamda ülkede yaklaşık 400 tane organize sanayi bölgesi var. Türkiye'de az çok hepsini bilen biri olarak söyleyeyim Yalova'da Türkiye'ye örnek bir model ortaya çıkıyor. Çünkü meslek lisesinden meslek eğitim merkezine, üniversitesinden, Tekno-Parkına ve üretim ekosistemine kadar tamamen iç içe olduğu bu yapıda başka bir OSB yok.” dedi.
“MESLEKİ EĞİTİMİN GELİŞİMİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”
Özdemir’in ardından söz alan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu ise mesleki eğitimin önemine değindi. Bu anlamda mesleki eğitimin geliştirilmesi anlamında yapılan her açlışmayı desteklediklerini dil getiren Şamlıoğlu, “Milli Eğitim Bakanlığı olarak Sayın Bakanımız Yusuf Tekin’in talimatlarıyla son bir yılda başlatmış olduğumuz meslek eğitim seferberliği noktasında 41. ilimiz olan Yalova'dayız. Aslında Yalova’ya çok daha önce gelmemiz gerekirdi. Bugün Sayın Valimize, milletvekilimizle bu konular konuşunca Yalova’mızın her alanda sadece meslek değil birçok alanda büyük imkanların olduğunu, hem Yalova’nın içinden hem de Yalova’nın dışından ve Ankara’dan görmek çok mümkün. Malum sizleri de takip ettiği üzere Türkiye'de mesleki eğitime ilişkin özellikle son zamanlarda çok büyük atılımlar ve büyük çalışmalar var. Ve 10 Ağustos 2024 tarihi itibariyle Resmi Gazete’de bir Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayınlandı. Bu genelge mesleki ve teknik eğitim politika belgesi genelgesiydi. Tüm kurum ve kuruluşların da destekleriyle inşallah mesleki yeni bir açılımı, yeni bir yönelimi hayata geçiriyoruz. Yaklaşık 7-8 aydır büyük gayretlerle Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında bakanlıklarımızın, kurum kuruluşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, işverenlerimizin, iş dünyasının, oda başkanlarımızın temsilcilerimizin kim varsa herkesi bir araya gayretle çalıştığımız politika belgesi Türkiye'de mesleki bağlamında çok büyük yeni imkanları beraberinde getirecek. Bu politika bedenimizin bir maddesi, işte bugünkü toplantımızın bir vesilesi aslında oldu. O da sağ olsunlar. Başta Sayın Valimiz kimine iyi geçiyorsa ama özelde de Direnç beye çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu programımızın sonunda imzalayacağımız protokolle de mesleki eğitime Yalova özelliğinde Türkiye’mizde hatta bütün insanların hayrına olacak önemli bir yatırımı da Bismillah deyip başlatmış olacağız.
16 Destekli Mesleki Eğitim Okulumuz yine 16 derslikli Mesleki Mesleki Eğitim Merkezi’mizin protokol sonrasında süreç başlatmış olacağız. Ve yanılmıyorsa en geç 3 yıl içerisinde en geç üç yıl içerisinde tamamlamış olacağız. Bu gayretin, bu birikimin burada bu sürecin bu noktaya gelmesinde emeği geçen herkese Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü’müzden başlayarak emeği geçen tüm arkadaşlarımıza tekrar teşekkür ederim. Mesleki eğitim konusu aslında Türkiye'nin uzun yıllardır asli meselelerinden bir tanesi. Bize Milli Eğitim Bakanlığı olarak özellikle Sayın Bakanımızın müsteşarlığı döneminde 2015-2016’lı yıllarda çok önemli bazı düzenlemeler yapılmıştı. Türkiye'de mesleki eğitimin gelişmesiyle de daha güçlü noktaya gelmesiyle yapılan bu düzenlemeler sonrasında gösterilen faaliyetlerle bağlantılı olarak bir noktaya geldik. Bunun önemli bir tarafı şu; mesleki eğitim konusu toplumun tüm katmanları tarafından ehemmiyetle takip edilen önem verilen bir alan olmakla birlikte uzun yıllardır mesleki eğitimin imajı ile ilgili temel sorunlarımız var. Biz 40 ilde bir şey gördük. Gördüğümüz şey şu: mesleki algısı ile ilgili sorunumuz var. Bu algının tahmin edilmesi gerekiyor. Biz politika süreç başlamadan önce Genel Müdürlüğü bünyesinde tanıtım ve yönlendirme mekanizmasını hayata geçirdik. Hızlı bir şekilde mesleki eğitimin, eğitim ve üretimin ve herkesin bir mesleği olması gereken düsturu üzerinden hareketle bir şey fark ettik. Aslında mesleki eğitime ilişkin büyük bir taarruzla karşı karşıyayız. Bunu fark ettik. Bunların tarif edilmesi, mesleki eğitimin özellikle işverenleri açısından da nitelikli istihdam noktasında yapılması gereken çok mevzunun olduğunu fark ettik. Bunları görünce yeni bir yaklaşım hayata geçirmekle ilgili kararlılık gösterdik. Bu kararımızın başında dedi ki herkesin bir mesleği olmalı ve bu mesleki eğitim meselesini sadece bir genel müdürlük meselesi olmaktan çıkartalım. Toplumun tüm unsurlarıyla tüm bakanlıklarla, Ticaret Bakanlığından, Sanayi Bakanlığına, Hazine ve Mali bakanlığımızdan Milli Eğitim Bakanlığı’na birçok bakanlıkla ilişkili hale getirerek sektörle sivil insiyatiflerde yerel yönetimlerle, kurum ve kuruluşlarımızla bir araya gelerek yeni bir yaklaşım hayata geçiyor. Bunun adı bir mesleki eğitim politikasıyla derinleşsin. Bu derinleşen yaklaşımla birlikte de inşallah Türkiye'nin geleceğine üretim kabiliyetine, Türkiye’nin ihracat kalemine çok önemli destekleri olsun düşüncesiyle böyle bir noktaya geldik.” şeklinde konuştu.
“YETİŞMİŞ İŞ GÜCÜNE İHTİYACIMIZ VAR”
Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya ise Yalova olarak yetişmiş işgücüne ihtiyaç duyulduğunun altını çizen konuşmasında, “Yaklaşık 8 ay önce bu salonda konuştuğumuz, hayal ettiğimiz şeyleri bugün hem bakanlık nezdinde stateji belgesine, Cumhurbaşkanlığı nezdinde belgesine girdiğini duymuş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gerçekten biz Yalova olarak meslek liseleri noktasında atılması gereken adımların eksikliklerinin farkındaydık. Ama atmış olduğumuz adımlar bizlere çok büyük bir destek verdi. Dolayısıyla inşallah bundan sonraki süreçte meslek liselerimizin de çok hızlı bir şekilde sektörün ihtiyacı noktasında dönüşmesi, daha da ileri bir noktaya gitmesi, hatta biraz önce bahsettiğiniz sektör içerisinde okulların açılması çok da büyük bir isteğimiz hayalimiz. İnşallah onları da sizlerin desteğiyle burada gerçekleştireceğiz. Biraz önce buraya gelmeden önce de Sayın Bakanımızla görüştüğümüzde özellikle ortaokul öğrencilerine yönelik olarak zanaat atölyelerinin Yalova'da başlatılması müjdesini de verdi sayın Bakanımız. Bu da bizim meslek liselerini doğru anlatabilmek, velileri ikna edebilmek, öğrencilerimize meslek liseleriyle neleri başarabileceğini daha öncesinden anlatabilmek adına çok kıymetli gerçekten. Bizim için Sayın Bakanımızın ziyaretleri çok verimizi çok olumlu geçti, güzel müjdelerle geldi. Bugün atacağımız protokoldeki imza töreni de, diğer OSB’lerimize, tersanelerimize örnek olacağını ben düşünüyorum. Biz aynı şekilde aynı protokolleri onlara da imzalamaya hazırız. Yalova’nın böyle bir ihtiyacı var. Yetişmiş iş gücüne, nitelikli gençlerimize ihtiyacımız var. Biz dışarıdan işçi yerine buradaki gençlerimizi buradaki çalışan iş gücümüzü dönüştürmek istiyoruz.” sözlerine yer verdi.
Konuşmaların ardından Yalova Makine İhtisas OSB bünyesinde inşa edilecek olan 16 derslikli okul ve mesleki eğitim merkezinin protokolü imzalandı. Protokole Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Yalova Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir ve Yalova Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe imza koydular.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu ve beraberindekiler ardından Uygulama Oteli’nde STK temsilcileri ile de biraraya gelerek istişarelerde bulundular.
Kaynak: YALOVA HAYAT