Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odası (YESO) Başkanı Necati Erbul: "Esnafı çok zor bir kış mevsimi bekliyor"

Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odası (YESO) Başkanı Necati Erbul esnafı bu kış mevsiminde çok zor günlerin beklediğini söyledi. Erbul, esnafı maddi olarak destekleyecek olan devlet destekli kredilerin de acilen önünün açılması gerektiğini vurguladı

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2023 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2023 12:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odası (YESO) Başkanı Necati Erbul: "Esnafı çok zor bir kış mevsimi bekliyor"

Yaz aylarının sonuna yaklaşılan şu günlerde esnafı kış aylarının kaygısı saldı. Esnafın bu kaygısı en üst perdeden seslendirildi. YESO Başkanı Necati Erbul esnafın yaz aylarında aradığını bulamadığını artan maliyetler, vergi, kira ve personel giderlerinin altında adeta ezildiğini söyledi.

İlginizi Çekebilir: Artan Ekmek Fiyatrları Cep Yaktı

Bu ekonomik duruma bakarak esnaf açısından kış mevsiminin çok daha zor geçeceğini dile getiren Erbul, "Yalova esnafı açısından zor olan kış. Zira giderler, maliyetler artıyor. Bugün aldığınız malı yarın sattığınız paraya yerine koyamaz durumda oluyorsunuz. Ağustos ayındayız. Ama yaz aylarında esnaf aradığını bulamadı. Önümüzde ekonomik anlamda çok çetin geçeceğini bildiğimiz bir kış mevsimi var. Kış aylarında esnafımız zorlandığında Esnaf Kredi Kefalet Kooperatiflerinden kredi alır ayakta dururdu. Ama şu anda kredi oranlarını 500 bin TL'den 250 bin TL'ye indirdiler. Zaten şu an için de hazineden ayrılan bir pay yok. Kredi de verilemiyor. Ben kredilerin kış aylarına doğru tekrardan açılmasını istiyorum. Aksi takdirde esnafımız bu kış ayakta durabilir mi bunu ben de bilmiyorum" dedi.
"Milletvekillerinden daha fazla performans bekliyoruz"
Yaşanan sorunların Ankara'da ilgili bakanlıklara iletilmesi, sorunlara çözümlerin bulunması noktasında Yalova milletvekillerine büyük bir görev düştüğünü de dile getiren Erbul, "Ben bu dönem milletvekillerimizin de esnafın sesini Ankara'da daha iyi duyuracağını ve sorunların ortadan kaldırılması noktada daha aktif olacaklarını düşünüyorum. Her geçen gün ekonomik anlamda şartlarımız daha da kötüye gidiyor. İşte milletvekillerimizin bu durumu Ankara'da ilgili yerlere ulaştırmalarının hayati bir önemi var. Yalova'mızın 3 milletvekilinden de bu dönem daha fazla performans bekliyorum" dedi.
"Kiralar aldı başını gitti"
Yalova'da iş yeri kiralarının da ciddi oranlarda arttığını bunun da esnafı çok zorladığını belirten YESO Başkanı Necati Erbul, "Yalova'da dövizle iş yeri kiralaması yapıldığı yönünde bizlere bilgiler ulaşıyor. Ben bunu da hiç doğru bulmuyorum. Ülkede döviz her geçen gün artmaya devam ediyor. Bu denli kontrolsüz şekilde artan dövizle iş yeri kiralamak esnafı iflasa sürükler. Devletimiz kira artışlarıyla ilgili yüzde 25'lik bir limit de koydu. Ama bu durum 10 yıl ve üzeri kiracılarda biraz daha farklı. Ben kiralara da mutlaka bir düzenleme getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Zira Yalova'da iş yeri kiraları da aldı başını gitti" şeklinde konuştu.
"Asgari ücreti arttırmak çare değil"
Asgari ücrette yapılan artışları da eleştiren Erbul, “Piyasa fiyatlamasını stabil tutamadığınız sürece asgari ücrette yapılan artış her zaman psikolojik destek olmanın ötesine gitmiyor. Asgari ücret senebaşından beri 2 kere arttı. Yüzde 60-70 bandında bir artış yaşandı. Ama ağustos ayının başından beri fiyatı yüzde 300 artan ürünler var. Yani alım gücü sabit tutulmadığı sürece asgari ücrete yapılan zammın çok da bir esprisi kalmıyor" diye konuştu. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.