Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova’da onur ve gurur yüklü tören… Yalova’da Gaziler Günü törenlerle kutlandı

Sakarya Meydan Muharebesi'nin kazanılmasının ardından, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e TBMM'nin 19 Eylül 1921 günü ‘Mareşallik’ rütbesi ve ‘Gazilik’ unvanının verilmesi nedeniyle bugün Gaziler Günü olarak kutlanıyor. Gaziler Günü nedeniyle Yalova’da da çeşitli etkinlikler düzenlendi

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2023 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2023 15:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Yalova’da onur ve gurur yüklü tören… Yalova’da Gaziler Günü törenlerle kutlandı

Gaziler Günü dolayısıyla Yalova’da kutlama töreni ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Bu çerçevede hazırlanan kutlama programı kapsamında Uygulama Oteli’nde Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya tarafından şehit aileleri, gazi ve gazi ailelerinin katılımı ile bir kahvaltı gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya şehit aileleri, gazi ve gazi ailelerinin masalarını tek tek ziyaret ederek günlerini kutladı. Ardından ildeki şehit ve gezi dernekleri ziyaret edildi.
Gaziler Günü resmi kutlama programına ise 15 Temmuz Demokrasi Meydanı ev sahipliği yaptı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Karamürselbey Deniz Eğitim Merkezi ve Garnizon Komutanı Dz. Alb. Cenk Topuz, Yalova Belediye Başkan Vekili Nusret Karaalioğlu, Yalova Cumhuriyet Başsavcısı Duygu Bayar Öksüz, kurum müdürleri, gaziler ve vatandaşlar katıldı. Atatürk Anıtına çelenklerin sunulması sonrasında saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Yalova Karamürselbey Deniz Eğitim Merkezi Komutanlığından Öğ. Ütğm. Hakan Yavaş yaptı. Yavaş, “En yüksek mertebe olan şehitlik ile birlikte anılan gazilik mertebesi. Bağımsızlık ve kutsal değerler adına mücadele eden ve bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan kahramanların hak ettiği müstesna bir derecedir. Şehit nurlanmış, gazi ise onurlanmış askerdir. Birlik ve bütünlüğümüzün yurt sevgimizin, bağımsızlık ve özgürlüğümüzün ölümsüzleşen timsalidir gazilerimiz. Gazilerimizin istiklal ve istikbalimiz için gösterdiği benzersiz fedakarlık asla unutulmayacaktır. Adları şanlı tarihimizde sonsuza dek yaşayacaktır. Bizler de şehitlerimiz ve gazilerimizden aldığımız manevi güçle içinde bulunduğumuz şartlar ne olursa olsun milli birlik ve beraberliğimizi hedef alan saldırılara asla fırsat vermeyecek bu uğurda inanç ve kararlılıkla vatanımızın bağımsızlığı, milli birlik ve beraberliğimizi korumaya devam edeceğiz” dedi.
“Sakarya Meydan Muharebesi kırılma noktasıdır”
Askerin konuşmasının ardından kürsüye gelen Muharip Gaziler Yalova Şube Başkanı Şakir Güner de bir konuşma yaptı. Sakarya Meydan Muharebesi’nin Anadolu’nun düşman işgalinden kurtarılmasında bir kırılma noktası olduğunu dile getiren Güner, “Sakarya Meydan Muharebesi Türk’ün ateşle imtihanı, milletimizin ölüm kalım mücadelesi olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi yaklaşık 238 yıldır Avrupa’da geri çekilen Türk ordusunun son savunma savaşı oldu. Bu savaş Kurtuluş Savaşının seyrini ve kaderini değiştirmiş, kısacası Anadolu’nun düşmandan kurtuluşu için bir bir kırılma noktası teşkil etmiştir.

Üzerinde yaşadığımız toprakların bizler için vatana dönüşmesi, bayrağımızın özgürce dalgalanması şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakarlıklarının eseridir. Her dönemde gür yaşamayı bağımsızlık ve istiklalini hayatı pahasına korumayı ilke edinen aziz milletimiz bu uğurda şehit ve gazi olmayı büyük bir onur ve gurur kaynağı saymıştır.

Aziz milletimizin asırlar boyunca Anadolu toprakları üzerinde verdiği varoluş mücadelesinin şifresi, ‘Ölürsem şehidim, kalırsam gazi’ anlayışında saklıdır. Yüce Türk milletinin bağrından çıkmış şanlı ve şerefli Türk ordusu dün olduğu gibi bugün ve yarın da vatanımızın bölünmez bütünlüğünün sigortası, hürriyet ve bağımsızlığımızın en büyük güvencesi ve dayanağıdır. Ümit ediyoruz ki kan dökülerek vatan olan bu topraklar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır” diye konuştu.
Konuşmaların sonrasında öğrenciler tarafından gaziliği anlatan şiirlerin okunması ile meydandaki kutlama programı sona erdi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.