Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova’da öğretmenler oturma eylemi yaptı: Arkadaşlarımıza uygulanan şiddeti kınıyoruz

Eğitim-Sen Yalova Şubesi üyeleri ve Yalova Emek ve Demokrasi Güçleri, Cevdet Aydın Parkında Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı basın açıklaması yaptıktan sonra oturma eylemi gerçekleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2024 07:52
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2024 07:52
Kaynak: Serap Polat
https://www.yalovahayat.com/
Yalova’da öğretmenler oturma eylemi yaptı: Arkadaşlarımıza uygulanan şiddeti kınıyoruz

Ankara'da Öğretmenlik Meslek Kanunu yasa tasarısına karşı yürüyüş yapmak üzere yola çıkan izin Eğitim-Sen Genel Merkez üyelerinin gözaltına alınmasına tepki gösteren Eğitim-Sen Yalova Şubesi üyeleri ve Yalova Emek ve Demokrasi Güçleri, Cevdet Aydın Parkında basın açıklaması yaptıktan sonra oturma eylemi gerçekleştirdi. Basın açıklamasını Eğitim-Sen Yalova Şubesi Yöneticilerinden Özlem Türk okudu.

“Mafyalara kurulmayan barikatlar kuruldu”

Öğretmenlik Meslek Kanunu yasa tasarısına karşı tepkisini ifade etmek isteyen Eğitim-Sen ve bağlı sendikaların yönetici ve üyelerinin, güvenlik güçlerinin gazlı, coplu, tekme ve tokatlı saldırısına uğradığını belirten Özlem Türk, “Ankara’nın göbeğinde, TBMM’nin yakınında öğretmenlere, sendika ve konfederasyonumuzun yöneticilerine karşı, çetelere, mafyalara, rantçılara, depremde on binlerin ölümüne neden olan müteahhitlere kurulmayan barikatlar kuruldu. Yasaklamalar getirildi. Anayasal hakkını kullanmak, ülkemizi karanlığa sürükleyecek Öğretmenlik Meslek Kanunu yasa tasarısına karşı tepkisini ifade etmek isteyen Eğitim-Sen ve bağlı sendikalarımız yönetici ve üyeleri, konfederasyonumuz yürütme kurulu üyeleri Ankara’nın mafyanın çiftliği haline gelmesine seyirci kalan güvenlik güçlerinin gazlı, coplu, tekme tokatlı saldırısına uğradı.” dedi.

“Suç duyurusunda bulunacağız”

Başka bir sendikanın yürüyüşüne izin veren güvenlik güçlerinin, Eğitim-Sen’in yürümesine ve basın açıklaması yapmasına izin vermediğini ve 11 sendika üyesini darp edip, gözaltına alarak engellediğini ifade eden Özlem Türk, “Açıkça sendikal ayrımcılık yapıldı. Konfederasyonumuz yürütme kurulu üyeleri, Sendikalarımız yönetici ve üyeleri yerlerde sürüklenmiş, hedef alınarak gözlerine gaz sıkılmıştır. Bu durum başta anayasanın 10 maddesi olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin polis zoru ve şiddetiyle ortadan kaldırılmasıdır. Ülkemizi sendikal hakların kullanımında dünyada en kötü 10 ülke listesine sokanlar bu yasaklama ve saldırıyla eleştirilerin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha ispatlamışlardır. Saldırıyı gerçekleştiren, haklarımızı kullanmamızı engelleyenler ve sendikal ayrımcılık suçunu işleyenler hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı ifade etmek istiyoruz.” diyerek Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun sessizce Meclis’ten geçirilmek istendiğini ifade etti.

“Kanun AKP kadrolarını yetiştirmeyi hedeflemektedir”

AK Parti ve MHP’nin uyarıları ve eleştirileri dikkate almadığını ve cemaatlerin, tarikatların isteklerine göre hareket ettiğini dile getiren Özlem Türk, “Yasa teklifinin hazırlanma sürecinde yandaş sendikalar dışında kimsenin düşünce ve önerileri alınmamış, Bakanlık bildiğini okumuştur. Kanun teklifi öğretmenlik mesleğini değersizleştirmekte, öğretmenlerin iş güvencesini ciddi anlamda tehdit etmekte, AKP kadrolarını yetiştirmeyi hedeflemektedir. Öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmemekte, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırmaktadır. Özel okul ve kurslarda öğretmenlik yapanların başta taban ücret düzenlemesi olmak üzere temel ekonomik ve sosyal haklarına, ücret ve çalışma koşullarına ilişkin bir düzenleme içermemektedir.” şeklinde eleştiride bulundu.

“Adil ve kapsayıcı bir meslek kanununu hep beraber hazırlayalım”

Kanun taslağının birçok noktada keyfiliğe yol açabilecek açık noktalar barındırdığının altını çizen Özlem Türk, “34. Maddeye göre, mesleki yetersizliği iki müfettiş raporuyla görülen öğretmenlerin akademiye alınması ve akademi eğitimi sonrasında da müfettişlerce başarısız görülmeleri halinde genel idari hizmetler sınıfında uygun yerlere memur olarak atanmaları düzenlenmektedir. Bu madde, öğretmenlerin iş güvencesini iktidarın keyfiliğine bırakacak diğer önemli bir tehdittir ve kabul edilemezdir. Gelin tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, özlük haklarını iyileştirmeyi amaçlayan öğretmenlerin haklarını koruyacak, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanununu hep beraber hazırlayalım. Anayasal hakkımızı kullanmamızı engellemekten, sendikal ayrımcılığı derinleştiren uygulamalardan, sendikal hak ihlallerine her gün bir yenisini eklemekten vazgeçin. 9 Temmuz’da tüm bu suçları işleyen güvenlik güçleri ve yetkilileri hakkında derhal soruşturma açılmasını sağlayın. Bir kez daha sendikal haklarımızın, anayasal güvence altında olan temel hak ve özgürlüklerimizi kullanmamızın engellenmesini, arkadaşlarımıza şiddet uygulanmasını, darp edilerek gözaltına alınmalarını kınıyor, protesto ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Serap Polat

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.