Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova Belediyesi'ndeki zimmet davasında 13. davadan da karar çıkmadı!

Yalova Belediyesi'ndeki 23 milyon liranın üzerinde paranın zimmete geçirilmesiyle ilgili açılan ve aralarında eski belediye başkanları Vefa Salman ve Yakup Koçal’ın da bulunduğu 38 sanığın yargılanmasına devam edildi. Sanıklar savcı mütalaasındaki istenen hapis cezası taleplerine itiraz ettiler

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2023 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2023 15:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yalovahayat.com/
Yalova Belediyesi'ndeki zimmet davasında 13. davadan da karar çıkmadı!

Yalova Belediyesi’ndeki yolsuzluk soruşturması çerçevesinde 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 13. celsesi gerçekleştirildi. Davaya eski başkanlar Vefa Salman ve dönemin başkan yardımcısı Halit Güleç katılmadı. Duruşmada katılan sanıklar arasında eski başkan Yakup Koçal da yer aldı. Davada savcı tarafından hazırlanan mütalaayla ilgili sanıklar ve avukatları dinlendi. Mütalaada eski belediye başkanları sanıklar Vefa Salman ve Yakup Koçal hakkında "nitelikli zimmet" suçlamasıyla 10 yıldan 31 yıl 6 aya kadar hapsi talep edildi. Savcı eski başkan yardımcısı Halit Güleç ve muhasebe personeli R. E. ile ilgili de zincirleme nitelikli zimmet, zincirleme resmi belgede sahtecilik ve irtikap suçlamalarından 20 yıldan 58 yıla kadar hapis cezası talep etti. Mütalaada diğer sanıklar hakkında da 10 yıldan 38 yıla kadar hapis cezası taleplerinde bulundu.Yalova Belediyesi avukatı savcının mütalaasına katıldıklarını belirtti ve sanıkların hapis cezasına çarptırılmalarını istedi.
 

“Siyasi iftiralara maruz kaldım”

Eski Belediye Başkanı Yakup Koçal ise suçsuz olduğunu ve siyasi sürece kendisinin de eklendiğini ileri sürdü. Koçal, “Yaklaşık 40 yıldır Yalova’dayım STK’larda görev aldım ve belediye başkanlığı yaptım. Bu süreçte görevimi onurumla yaptım. Kendi onurumla zelal getirecek hiç bir şey yapmadım. Sırtımı hiç bir parti ve cemaate dayamadım. Siyaseten bir takım iftiralara da maruz kaldım. 2014 yılı öncesi de belediyedeki dolandırıcılık davasına dahil edildik. Savcının mütalaasındaki hakkımda istenen ceza ve suçlamaları kabul etmiyorum. Ben kime ödeme yapılacağını ve önceliğini yasaya uygun yaptım. R. E. denen şahsın yaptığı usulsüzlük ve dolandırıcılık ile belgede tahrifatla benim hiç bir ilintim yok. Ben bu davanın belediyedeki dolandırıcılıktaki dava ile birleştirilmesini de yanlış buluyorum. Benim dolandırıcılıkta adı geçen kimse ile de bir ilişkim yok. Benim böyle bir fotoğraf karesinde bulunmam bile bana hakarettir. Endişem siyasi arenaya dönen bu davada bir sağdan bir soldan ceza verelim anlayışının güdülmesidir. Bilirkişi raporlarında da benim hiç bir hileli durumum olmadığı belirlendi. Ben beraatımı talep ediyorum" dedi.
 

“Mütalaa kısır yanlı ve taraflı”

Vefa Salman’ın avukatı Deniz Baykal ise savcı mütalaasını eleştirdi. Baykal, 3 yıldır davada söylenenlerin hiçbir şekilde dikkate alınmadan bir mütalaa hazırlandığını kaydetti. Baykal, “Bu soruşturmada masumiyet karinesini altüst etmemeliyiz. Yakup Koçal 2014 öncesinin de incelenmesini istediler dedik. Ama bu Yakup Koçal tarafından başlatıldı demedik. Bizim ne onun şahsına ne de arkadaşlarına bir ithamımız olmadı. Bu davada 5 bilirkişi davası aldı. Ama mütalaa mülkiye müfettişi raporuna sıkıştırılmış, kısır yanlı ve taraflı bir mütalaa. Vefa Salman'ın bu konudan haberi bile yoktur. Hiç bir ihmali de yoktur. 3 yıldır iddia makamına hiç bir şey anlatamamışız. Mütalaa bunu gösteriyor” şeklinde konuştu.
 

“Siyasi bir dava”

Davada Halit Güleç’in avukatı Fatih Büyükturan da sözlü savunma yaptı. Büyükturan, “Soruşturma tamamlanmadan dava açıldı. Kovuşturma tamamlanmadan mütalaada bulunuldu. Bu mütalaa yetersiz, taraflı ve siyasidir. Kovuşturma tamamlanmadan mütalaa yapıldı. Cumhuriyet Savcılığı ve iddia makamının belediye hesaplarından alınan usulsüz paranın kumarda harcandığı gerçeğinin örtülmesine izin vermeyeceğiz. Yalova Belediyesi Sayıştay tarafından belediye hesaplarını denetler, mülkiye müfettişleri yılda bir kaç kez belediyeyi denetler. Yalova Belediyesi Denetim Komisyonu da belediyeyi denetlerler. 2010-2020 arasındaki döneminde hazırlanan tüm raporların alınmasını da istiyoruz. Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı taraflı davranmıştır. Hırsızın başkası ile ilgili söylediği her şey kutsal bir beyan gibi doğru kabul edilmiş ve mütalaa da bu beyanlarda dayandırılmıştır. Bizim yasa dışı hiç bir usulsüz ödeme emri verilmemişken 550 usulsüz ödeme talimatının tamamı müvekkilimin verdiği gibi aktarılmıştır. Hukuktan ayrılmamak lazımdır. İddia makamından siyasi bir baskı varsa davadan ayrılması ve mütalaayı geri çekmesini tavsiye ediyorum" dedi.

Dosyadaki eksikliklerin tamamlanması ve savunma için sanıklara süre verilmesi adına duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.