Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova Barosu sokak hayvanları için toplandı: “Mücadelemizi sürdüreceğiz’’

Yalova Barosu, Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılması önerilen değişikliklerle ilgili görüşlerini dile getirmek üzere basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamada kanunun geri çekilmesi gerektiğinin vurgusu yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2024 14:23
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2024 14:23
Kaynak: Murat Can Aytemur
Yalova Barosu sokak hayvanları için toplandı: “Mücadelemizi sürdüreceğiz’’

Yalova Barosu, Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılması önerilen değişikliklerle ilgili görüşlerini dile getirmek üzere bir basın açıklaması düzenledi. Yalova Barosu tarafından yapılan açıklamada, önerilen değişikliklerin sokak hayvanlarının yaşam hakkını tehdit ettiğine vurgu yapılarak, "Kanunu geri çek" çağrısı yapıldı. Gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşmacı olan isim Yalova Barosu Başkanı Av. Elif Turnacı Çavuş oldu.

“Kanun teklifi ivedilikle geri çekilmelidir’’

Yalova Barosu Başkanı Av. Elif Turnacı Çavuş sözlerinde ilk olarak, ‘’Hayvan hakları konusunda uzman meslek kurumları ve sivil toplum kuruluşlarından görüş ve öneri alınmadan oluşturulan, TBMM’de halen görüşülen sokak hayvanlarının yok edilmesine neden olacak olan kanun teklifi ivedilikle geri çekilmelidir’’ ifadelerine yer verdi ve ‘’Sahipsiz hayvanların toplatılarak 30 gün içinde sahiplendirilmeyenlerin zehirli enjeksiyon ile uyutulmasına dair tekliften ‘’ötenazi’’ kelimesi çıkartılmıştır ancak yeterli değildir. Teklifte hayvanların toplu şekilde öldürülmesini engelleyecek açık ifadelerin yer almaması ne yasalara ne de vicdana uygundur’’ diye ekledi. Baro Başkanı Çavuş, yakala-kısırlaştır-yerine bırak prensibinin kaldırılmaya çalışılarak getirilen tut-sahiplendir prensibinin dolaylı olarak sahipsiz hayvanların ölümüne neden olacağını söyledi.

“Bugün görevini yapmayanların değil mağdurların cezalandırıldığı bir süreci yaşamaktayız’’

Yalova Barosu Başkanı Av. Elif Turnacı Çavuş, konuşmasına devam ederken, ‘’Bugün görevini yapmayanların değil mağdurların cezalandırıldığı bir süreci yaşamaktayız’’ dedi ve konuşmasına şu sözlerle devam etti, ‘’2004 yılında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu Yerel Yönetimlere geçici hayvan bakımevi kurma sorumluluğu yüklemiş ancak bakımevlerini kurmayan Yerel Yönetimler, kısırlaştırmada yapmayarak popülasyon artışına sebep olmuşlardır.’’

‘’Hakların yarıştırılması sorunlarının çözümünü değil, kaosu tetiklemektedir’’

Yalova Barosu Başkanı Av. Elif Turnacı Çavuş sözlerine devam ederken hakların yarıştırılmasının yanlış bir yaklaşım olduğunu belirtti ve hakların yarıştırılmasının sorunların çözümünü değil, kaosu tetiklediğini söyledi. Çavuş sözlerinin devamında, ‘’Kısırlaştırma seferberliği ve evcil hayvan üretiminin durdurulması ile sorunlar çözülebilecekken, hayvanların toplanıp barınaklarda ölüme terk edilmeleri kabul edilemez! Her canlının yaşam hakkı kutsaldır. Hayvanların yaşam hakkı hayvan seven ya da sevmeyen insanların tercihine bırakılamaz’’ ifadelerine yer verdi.

“Mücadele etmediğimiz her can için yarın gözyaşı dökeceğiz’’

Sözlerini tamamlarken hayvanların bizleri koruyan canlılar olduğunu ifade eden Yalova Barosu Başkanı Av. Elif Turnacı Çavuş, ‘’Evcilleştirerek hayatımıza soktuğumuz, deprem ve felaketlerde onlarca can kurtaran, Yüzyıllardır evimizi ve bizleri koruyan hayvanları koruma görevi bugün hepimizindir. Bugün korumak için mücadele etmediğimiz her can için yarın gözyaşı dökeceğimiz unutulmamalıdır. Yalova Barosu olarak sadece "uyutma "değil sahipsiz hayvanların bir yere kapatılıp dolaylı olarak öldürülmesini de kabul etmiyoruz Tüm canlıların "yaşam hakkının" korunması adına hukuk mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyu ile paylaşırız’’ diye konuştu.

Kaynak: Murat Can Aytemur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.