Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

VETYalova Veteriner Hekimi Samed Aydındoğan’a sorduk; Scottish Fold ve British Shorthair kedi cinsleri hakkında bilmemiz gerekenler

VETYalova Veteriner Hekimi Samed Aydındoğan, Scottish Fold ve British Shorthair kedi cinsleri hakkında Yalova Hayat’a özel önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.2024 07:53
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.2024 07:53
Kaynak: Murat Can Aytemur
VETYalova Veteriner Hekimi Samed Aydındoğan’a sorduk; Scottish Fold ve British Shorthair kedi cinsleri hakkında bilmemiz gerekenler

Farklı ırk kedilerin özellikleri birbirinden farklı olabildiği için, kedi sahiplenmeden önce veya sahiplendikten sonrasında araştırma yapmak çok önemlidir. Yalova Hayat olarak sizler için VETYalova Veteriner Hekimi Samed Aydındoğan’a Scottish Fold ve British Shorthair kedi cinslerini sorduk.

 

Scottish Fold’da risk daha yüksek

Veteriner Hekimi Samed Aydındoğan “İki özel ırk olan Scottish fold ve British Shothair cinsi kedilerimizin sağlık durumları hakkında şunları söyleyebiliriz. Özellikle Scottish Fold cinsi kedilerimizde, eklem rahatsızlıklarının daha yüksek görülebilme ihtimali var. Aynı rahatsızlık British Shorhair kedilerimizde de mümkün olabilir ancak Scottish Fold cinsi kedilere karşı daha dikkat etmemiz gerekir. İki ırkta da en az 6 ayda 1 check-up, röntgen, gerek kan tahlili veya diğer tüm testleri yaptırmakta fayda var. Özellikle eklem rahatsızlıklarına daha yatkın olan Scottish Fold kedilerde veteriner hekimlerin en azından bir röntgen çekerek, radyografi ile birlikte sağlığının kontrol altına alınmasını uygun görüyorum. Bunun sebebi ise hiç fark etmediğimiz anda bu cins kedilerimizin yürürken, yemek yerken, otururken, hayatına sorunsuz devam ettiğini sandığımız anlarda normal gözükseler dahi bu eklem rahatsızlıkları görülebilmekte olması. Peki biz bu durumlarda ne yapabiliriz dersek, tabii ki tüm ırklarımız çok seviyoruz ama bu ırklar bir tık daha üretime daha dayalı olduğu için, kontrolsüz üretim yapan hasta yakınlarımız olduğu için bu konuda daha dikkatli olmamız gerekir. Bu ırkları sahiplendiğimizde özellikle Scottish Fold cinsi kedilerde ve British Shorthair kedilerimizde de kalsiyum fosfor ve d vitamini ya da ayrı olarak glukozamin kondroitin ya da tip iki kolejenler ile birlikte kullanılması bu canlılarımızın için çok önemli. Eklem, eklem sıvısı ve kas destekleri için özellikle 2 ayda 1 bu desteklerin sürekli olarak kullanılmasında fayda var. Bunun veteriner hekimlerin kontrolü altında olması da oldukça önemli.”

 

Kedimizin evladı olsun istiyorsak, Dikkat.

“Bu iki ırkı çiftleştirirken nelere dikkat etmeliyiz dersek, iki British Shothair birlikte çiftleştirildiğinde ya da British Shorthair ve Scottish Fold çiftleştirildiğinde genellikle yavruların sağlık durumlarında bir problem olmaz. Ancak 2 Scottish Fold kedi çiftleştiğinde genellikle bu eklem rahatsızlıkları problemlerinin görülme olasılığı %50’lerin üzerine çıkabiliyor bu konuda dikkatli olmamız gerekiyor. Eğer ki üretim yapacaksak veya kedimizin bir evladı olsun istiyorsak 2 Scottish Fold ırklarının çiftleşmemesine özellikle dikkat etmemiz gerekir. Çünkü illaki, gerek şimdi gerekse iki alt döneminde özellikle bu sağlık problemleri ile karşılaşabiliyoruz.” İfadesinde bulundu.

Murat Can Aytemur

Kaynak: Murat Can Aytemur

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.