Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzun süredir bekleniyordu! O para tedavüle çıktı

Türkiye’de uzun süredir konuşulan 5’TL’lik madeni paranın tedavüle girmesiyle ilgili beklenen karar geldi. Resmi Gazete'de, 5 lira değerindeki madeni paraların tedavüle çıkarılmasına ilişkin tebliğ yayımlandı.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2024 12:13
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2024 12:13
Kaynak: AA
Uzun süredir bekleniyordu! O para tedavüle çıktı

Ekonomik anlamda zor dönemlerin yaşandığı Türkiye’de bir ilk daha gerçekleşiyor. 1 TL’lik madeni paraların maliyeti yükselince 5 TL’lik madeni paraların tedavüle girmesi konuşuluyordu. 

5 TL madeni para tedavüle girdi

Beklenen oldu ve 5 TL'lik madeni paralar, Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile birlikte bugün itibarıyla tedavüle çıkarılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca yayımlanan bu tebliğde, 28/5/1970 tarihli ve 1264 sayılı Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanunun uyarınca, bakanlığa bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce özellikleri belirtilen 5 lira değerindeki madeni paraların basıldığı duyuruldu. 


Şekli ve bakımından kenar özelliği düz tırtıllı olan paraların çapı 28,15 milimetre, kalınlığı 1,70 milimetre, ağırlığı ise 8,25 gram olarak belirlendi. Paraların ön yüz deseni, dış halkada 8 köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifin dış kontörünün tekrarı kullanılarak derinlik kazandırıldı. 

Ayrıca, 5 TL’lik madeni paranın ön yüzünde halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldız bulunurken, ortada "Türkiye Yüzyılı" logosuna yer verildi. Logonun solunda 5 rakamı, altta "Türk lirası" ibaresi ve yazının altında basım yılına yer verildi. 

Madeni 5 TL çıktı

Arka yüz deseninde ise Cumhuriyet'in Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün rölyefi ve çevresinde de "Türkiye Cumhuriyeti" yazısına yer verildi.

Hükümlerini, Hazine ve Maliye Bakanı yürüteceği tebliğ, yayım tarihinde yani bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Bundan sonra 5 Türk Lirası madeni para olarak tedavülde olacak. 

Hilal Baldemir

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.