Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye yıllar sonra tehlikeli seviyeye yaklaştı: Eylül ve Ekim ayında kırmızı alarm!

Geçtiğimiz yıl mayıs ayında başlayan sıcak hava dalgası sonbahar ve kış aylarında da etkisini göstermiş ve yurdun birçok yerinde yağmur ve kar yağışı görülmemişti. Bu yaz ise neredeyse her gün Türkiye’de sıcaklık rekorları kırıldı. Şimdi ise gözler sonbahar aylarına çevrildi. Fakat uzmanların tahminleri adeta felaket senaryosu çiziyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2024 11:19
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2024 11:19
Kaynak: Hilal Baldemir
Türkiye yıllar sonra tehlikeli seviyeye yaklaştı: Eylül ve Ekim ayında kırmızı alarm!

Sonbahar aylarına girmeye sayılı günler kala Türkiye’de sıcaklıklar düşüş göstermenin aksine mevsim normalleri üzerine çıkmaya devam ediyor. Rekor sıcaklıkların görüldüğü yaz aylarının ardından sonbahar ve kış aylarının nasıl geçeceği merak konusu oldu.

Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri (ECMWF), eylül ve ekim ayları için sıcaklık tahminlerini paylaştı ve yayınlanan raporlara göre önümüzdeki dönem oldukça tehlikeli sinyaller veriyor.

Meteoroloji uzmanlarından da bu konuda önemli uyarılar geldi. Uzmanlara göre sonbahar bile bizi serinletmeye yetmeyebilir.

EYLÜL - EKİM KAVURACAK

Meteoroloji Kaynağı Hava Forum, sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı paylaşımla eylül ve ekim ayına ilişkin hava tahminlerini yayınladı.

Paylaşımında, "Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF) Eylül ve Ekim tahminlerini yayınladı! Nasıl diye soracak olursanız, haritadaki renk tonlarından anlayabilirsiniz. Hiç hoş değil, beğenmedik. Değişmezse Eylül-Ekim normallerin üzerinde devam ederiz. Bunu Afrika beğenir..." ifadelerine yer verdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Eylül ayına ilişkin yapılan hava tahminlerinde şu ifadeler yer aldı:

Hava sıcaklığının iç ve güneybatı kesimlerde mevsim normallerinin 1 ila 2 derece üzerinde, diğer yerlerde ise mevsim normallerinin 0.5 ila 1 derece üzerinde seyredeceği beklenmektedir.



Yağışın yurt genelinde mevsim normalleri civarında gerçekleşeceği öngörülmektedir.

NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan ise, özellikle Ege, Akdeniz ve Güneydoğu'da sıcaklıkların ortalamanın 1 ila 2 derece üzerinde olmasını beklediklerini belirtti.

11 yılda bir güneşten gelen ışın miktarının en üst seviyede olduğuna dikkat çeken Çalışkan, bu yılın o yıllardan biri olduğunun altını çizdi.

Çalışkan, "Yine serin günler olur. Ancak sıcak günlerin yani sonbahardaki sıcak günlerin sayısında artış olacaktır. Son 6 yıldır eylül ve ekim zaten sıcak geçiyor. Hemen hemen sonbahar boyunca pastırma yazını görüyoruz hatta aralıkta da etkili oluyor. Bu aralık ayında da sıcak hava dalgalarının sıklıkla maruz kalma durumumuz var." ifadelerini kullandı.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.