Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye için ‘olağanüstü kurak’ alarmı verildi!

Nisan ayının yurt genelinde neredeyse yağışsız geçmesi ve hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi endişe uyandırmıştı. Nisan ayına ilişkin değerlendirme yapan uzmanlar nisan ayında yağışların önceki yıla göre yüzde 67 oranında azalmasından sonra Meteoroloji haritalarında Türkiye'nin büyük bir kısmının 'olağanüstü' ve 'çok şiddetli kurak' olarak gösterildiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2024 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2024 12:33
Kaynak: DHA
Türkiye için ‘olağanüstü kurak’ alarmı verildi!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün nisan ayı hava durumu raporlarına göre, Türkiye genelinde yağışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67, mevsim normaline göre yüzde 50 düşerken, Karadeniz Bölgesi son 64 yılın en düşük yağışını aldığı görüldü.

Meteorolojik kuraklık haritalarında nisan ayının ardından Türkiye'nin büyük bölümünde 'olağanüstü' ve 'çok şiddetli kuraklık' alarmı verildi. 

Küresel ısınma, çevresel ve hava kirliliği gibi etkenlerle sulak alanların her yıl daha fazla ve daha hızlı su kaybına uğraması, sıcaklık nedeniyle yoğun buharlaşma, yağışların azalması, sıcaklıkların artması gibi olumsuzluklar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de etkisini ciddi bir şekilde gösteriyor.

53 YILIN EN SICAK NİSANI YAŞANDI

Ocak ayından itibaren uzun yıllar ortalaması dikkate alındığında, daha sıcak geçen 2024 yılında Nisan ayı ise son 53 yılın en sıcak nisan ayı olarak kayıtlara geçti, yağışlarda ise yurt genelinde yüzde 50'ye varan düşüş gerçekleşti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 2024 Nisan ayı meteorolojik kuraklık durumuna ilişkin son haritaları, Türkiye genelinde birçok bölgede olağanüstü ve şiddetli kuraklık yaşandığını gösterdi. Normalin Yüzdesi İndeksi (PNI) haritasına göre Trakya, Çanakkale, Muğla, Mersin'in bazı bölgeleri, Güneydoğu Anadolu'nun batısı, Hakkâri ve Van çevreleri haricindeki tüm Türkiye'de 'şiddetli kuraklık (acil durum)' ibaresine yer veriliyor.

Türkiye'nin neredeyse yüzde 70'lik bölümünün şiddetli kuraklık yaşadığını gösteren bu haritaya göre, geri kalan bölgelerin de aynı şekilde önemli bölümü orta şiddete ve hafif kuraklık tehlikesi altında bulunuyor.

Standart Yağış İndeksi (SPI) haritasına göre ise Orta Karadeniz, Muğla'nın doğusundan Antalya'nın batısına kadar olan bölge, Uşak-Kütahya'nın bir kısmı, Bolu ve Kırşehir'de bazı bölgeler 'olağanüstü kurak' olarak yer alıyor. Aynı bölgelerin daha geniş çevrelerine bakıldığında da yine Türkiye'nin büyük kısmının 'çok şiddetli kurak', 'şiddetli kurak', 'orta kurak' tehlikesi altığında olduğu görülüyor.  

YAĞIŞLAR YARI YARIYA AZALDI

Türkiye genelinde nisan ayı yağışı, mevsim normalinin ve geçen yıl nisan ayı yağışının oldukça altında gerçekleşti. Nisan ayı normali (1991-2020) 57,5 kilogram, 2023 yılı nisan ayı yağışı 86,8 kilogram olarak gerçekleşirken 2024 yılı Nisan ayı yağışı metrekareye 28,5 kilogram oldu. Yağışlar normaline göre yüzde 50 azalma görülürken, geçen yıl nisan ayı yağışlarına göre ise yağışlar yüzde 67 azaldı.

BİRÇOK İLDE YÜZDE 80'İ GEÇTİ

2024 yılı Nisan yağışları Bilecik, Bursa, Kastamonu, Samsun, Amasya, Tokat, Giresun, Rize, Trabzon Rize, Artvin, Ardahan, Burdur, Afyonkarahisar, Denizli ve Antalya sahil kesiminde yer yer yüzde 80'in üzerinde düşüşe geçti. İller içinde mevsim normaline göre yağışta en fazla azalma, yüzde 85 ile Artvin ve Ardahan'da ölçüldü.

Yurt genelinde tüm bölgeler normalinin altında yağış alırken, en fazla azalma gösteren bölge yüzde 84 ile Karadeniz Bölgesi oldu. Bölgenin 2024 yılı Nisan ayı yağışları son 64 yılın en düşük seviyesinde ölçüldü. Nisan ayında metrekareye göre en az yağış 8,5 kilogram ile Ardahan'da kaydedilirken, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon, Bayburt, Artvin ve Ardahan'da yağışlar son 64 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

EN FAZLA YAĞIŞ HAKKARİ'DE KAYDEDİLDİ

İl geneline bakıldığında nisan ayı yağışlarında en fazla yağış 95,7 kilogram ile Hakkâri’de yaşandı. En fazla artış ise yüzde 61 ile Çanakkale'de gerçekleşti. İstanbul Avrupa Yakası, Kırklareli, Çanakkale ve Mersin Mut çevrelerinde ise Nisan ayında yüzde 60'ı geçen artışlar kaydedildi.

YAĞIŞLI GÜN SAYISI 5,9'A DÜŞTÜ

Türkiye genelinde nisan ayında 1991-2020 normali 10,8 gün olan yağışlı gün ortalaması 2024 Nisan ayında 5,9 yağışlı güne düştü. Yağışlı gün sayıları Ege Bölgesi, İç Anadolu'nun ve Akdeniz Bölgesi'nin batısı, Bolu, Bursa, Bilecik, Mersin, Şanlıurfa, Mardin, Bingöl, Siirt, Şırnak ve Artvin çevrelerinde 5 günün de altında ölçüldü. Edirne, Kırklareli, Samsun, Ordu ve Trabzon çevrelerinde ise 10-15 gün aralığında gerçekleşti.

2024 yılı nisan ayında, normaline göre bakıldığında yağışlarda Marmara'da yüzde 58 azalma gerçekleşti. Ege'de yüzde 67, Akdeniz'de yüzde 70, İç Anadolu'da yüzde 65, Karadeniz'de yüzde 84, Doğu Anadolu'da yüzde 65, Güneydoğu Anadolu'da ise yüzde 36 oranında azalma yaşandı. 

Hilal Baldemir

Kaynak: DHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.