Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Thodex Kurucusu Faruk Fatih Özer kaç yıl hapis cezası aldı? Açıklandı mı?

Türkiye’nin gündemine oturan ve uzun süren aramalar sonucu Türkiye’ye iade edilen Thodex kripto para borsası kurucusu Faruk Fatih Özer’in davasında karar duruşması geçtiğimiz günlerde görüldü. Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 7'si tutuklu 21 sanığın yargılandığı kripto para borsası Thodex "dolandırıcılık" davasına ilişkin kararını açıklamıştı. 400 bin kişiyi dolandırmakla yargılanan Faruk Fatih Özer’in davasında karar verildi. Hapis cezasının yanında yüklü miktarda para cezası da alan Özer’in para cezasının 24 ay taksite bölünmesine hükmedilmişti. Peki, Thodex Kurucusu Faruk Fatih Özer kaç yıl hapis cezası aldı? Açıklandı mı? İşte bu soruların cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2024 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2024 14:22
Kaynak: Hilal Baldemir
Thodex Kurucusu Faruk Fatih Özer kaç yıl hapis cezası aldı? Açıklandı mı?

Thodex Platformu adıyla bilinen Koineks Teknoloji AŞ'nin bir kripto varlık hizmet sağlayıcısı üzerinden 400 bin kişiyi dolandırdığı ile ilgili davada yargılanan Faruk Fatih Özer hakkında mahkeme kararını verdi. Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesince hazırlanan ve taraflara tebliğ edilen 508 sayfalık gerekçeli kararda yer alan bilgilerde, yargılama aşamasındaki savunmalar, cumhuriyet savcılığının iddianamesi, mütalaası ve tüm delillere yer verildi. Kararda yer alan acıkamaya göre, Koineks Teknoloji AŞ'nin 20 Eylül 2017 tarihinde 400 bin lira sermaye ile kurulduğu, şirketin kurucusu ve yöneticisinin ise sanık Faruk Fatih Özer olduğu kesin bir şekilde kabul edildi. Peki, Thodex Kurucusu Faruk Fatih Özer kaç yıl hapis cezası aldı? Açıklandı mı? İşte merak edilen soruların cevabı…

faruk fatih özer cezası

Thodex Kurucusu Faruk Fatih Özer kaç yıl hapis cezası aldı?

Faruk Fatih Özer’in yargılandığı Thodex “dolandırıcılık” davasında verilen kararda, Özer tarafından kurulan bu hizmet sağlayıcılarının, bünyelerinde yer alan ve "kripto borsa" olarak ifade edilen platform üzerinden, müşterilerin birbirleri arasında alım satım gerçekleştirmesine imkan tanıdığı kaydedildi.

thodex davası ceza

Müşteriler arasında alım satıma konu olan varlığın arz ve talebine göre ortaya çıkan fiyatın, varlığın o andaki fiyatını oluşturduğu belirtilen kararda, "Kripto varlıkların sayısı günümüzde binlerle ifade edilmekle birlikte, her kripto varlık türünün tüm kripto borsalarda işlem görmediği, kripto borsalarda genellikle müşterilerin sıklıkla talep ettiği ve likiditesi yüksek olan kripto varlıkların işlem gördüğü anlaşılmaktadır." ifadelerine yer verildi.

thodex davası dolandırıcılık ceza

Ayrıca gerekçeli kararda, Thodex'in reklam ve tanıtım faaliyetlerinde kamuoyu tarafından tanınan simalar ve ünlü kişilerin kullanıldığına da işaret edildi. Thodex'in, çeşitli yollarla diğer kripto borsalarına nazaran daha fazla kazanç sağlama imkanı sunacağına yönelik internet ilanı ve televizyon reklamlarına aldanan mağdurların, bu şekilde iradelerinin fesada uğratıldığı da kaydedildi.

faruk fatih özer ne kadar ceza aldı

Öte yandan kararda, Thodex örgütünün kazandığı bu aldatıcı güven, promosyon vaatleri ve sistemdeki manipülasyonlar sayesinde mevcut müşterilerinin sayısını daha fazla artırdığı bildirilirken, "Şirket nezdinde müşterilerden elde edilen gerçek varlıklar beklenen doyuma ulaştığında bir anda sonlandırılmış, çoktan soğuk cüzdana aktarılmış ve halihazırda ulaşılamaz hale getirilmiş olan müşteri/mağdur varlıkları sanıklar tarafından bu şekilde ele geçirilmiştir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Davanın devam ettiği Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 7'si tutuklu 21 sanığın yargılandığı kripto para borsası Thodex'teki "dolandırıcılık" davasına ilişkin kararını 7 Eylül 2023'te açıklamıştı.

Mahkeme, tutuklu sanıklar Faruk Fatih Özer, Güven Özer ve Serap Özer'e, "örgüt kurma, yönetme ve örgüte üye olmak", "nitelikli dolandırıcılık", "mal varlığı değerlerini aklama", "bilişim sistemleri kullanmak suretiyle dolandırıcılık" suçlarından 11 bin 196 yıl 10 ay 15'er gün hapis cezası vermişti.

Sanıklara verilen ceza yalnızca hapis cezasıyla kalmadı mahkeme sanıklara yüklü miktarda para cezası da verdi. Mahkeme, sanıklar Faruk Fatih Özer, Güven Özer ve Serap Özer'e ayrı ayrı 8 milyar 871 milyon 675 bin lira olmak üzere toplamda 26 milyar 615 milyon 25 bin lira adli para cezası vermişti. Ayrıca mahkeme heyeti, verilen para cezalarının bir kısmının ise 24 ay taksitle ödenmesine hükmetmişti.

Ayrıca gerekçeli kararda, "Sanıkların devam eden yargılama sürecinde suçtan gerçekten pişman olduklarına dair bir emare göstermedikleri gibi yine örgüt bilinci içerisinde savunma yaparak kendilerini ve kendilerinden de önce örgüt yöneticilerini aklamaya çalışır şekilde hareket ettikleri anlaşılmış olup, bu sebeple sanıkların cezalarında takdiri indirim uygulanmamıştır." değerlendirmesi yer aldı.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.