Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TBMM’de tasarruf tedbirleri güçlendiriliyor! Milletvekillerine sürahi hediyesi

Türkiye tasarruf tedbirleri kapsamında kamu ve devlet birimlerinin her kademesinde tasarruf için çalışmalarına devam ediyor. Meclis Başkanlığı, birçok kalemde 1 yıldır sürdürdüğü tasarruf uygulamalarını genişleterek daha etkin ve işlevsel hale getiriyor. Bu kapsamda enerji, sağlık, yurt dışı görevlendirme gibi alanlarda yeni tasarruf uygulamaları devreye alınacak.

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2024 12:59
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2024 12:59
Kaynak: Hilal Baldemir
TBMM’de tasarruf tedbirleri güçlendiriliyor! Milletvekillerine sürahi hediyesi

TBMM Başkanlığına yaklaşık 1 yıl önce seçilen Numan Kurtulmuş'un göreve başlar başlamaz ilk olarak talimatını verdiği tasarruf tedbirleri, TBMM Genel Sekreterliğince bu dönemde yeni uygulamalarla etkinleştirilecek ve kapsamı genişletilecek.

TBMM'de geçen yıl başlatılan araç dönüşümü uygulamasıyla 20 adet Togg marka yerli elektrikli araç alındı, aynı sayıda benzinli araç sistemden çıkarıldı; bu dönüşüm ile yüzde 66,7 tasarruf elde edildi.

Yeni dönemde ise Meclis’te kullanılan bütün hizmet araçlarının elektrikli araca dönüştürülmesi çalışması devam ediyor.

HEDEF, KAĞIT KULLANIMININ TAMAMEN SONLANMASI

"Kağıtsız parlamento" hedefiyle Kurtulmuş’un öncülüğünde 1 yıl önce devreye alınan projeyle kağıt kullanımında yüzde 60 tasarruf sağlandı. Gelecek dönemde mecliste kâğıt kullanımının tamamen kaldırılması hedefleniyor.

"Enerji dönüşümü" projesinde pilot uygulama, 4 ay önce uygulamaya kondu. Bu kapsamda Meclis yerleşkesindeki birçok birimde, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına gidildi.

Bu tasarruf uygulamasıyla Halkla İlişkiler Binası, sera ve basımevinin elektriği güneş enerjisiyle sağlanıyor. Hazırlanan yeni projeyle kısa süre içerisinde Meclis'in tüm elektriğinin yenilenebilir enerjiden karşılanması hedefleniyor.

'SADE MENÜ' UYGULAMASI BAŞLATILDI

Enerji tasarrufu uygulamaları kapsamında ayrıca Meclis yerleşkesinde bulunan tüm aydınlatmalar led lambaya dönüştürüldü ve bu uygulama ile yüzde 50 enerji tasarrufu sağlandı.

Meclis'te düzenlenen resepsiyon ve özel etkinliklerde "sade menü" uygulaması uygulamaya kondu. Uygulama bundan sonraki tüm etkinliklerde aynı şekilde sürdürülecek böylelikle yeme-içmede gereksiz israf yapılmayacak.

Yeni kütüphane ve sergi binası ile ilgili proje devam eden tasarruf tedbirleri kapsamında askıya alındı.

Sağlık harcamalarıyla ilgili yürütülen çevrimiçi kontrol sistemini daha etkin ve daha kapsamlı hale getirecek proje başlatıldı.

Sadece özel hastanelerle yürütülen sağlık provizyon sistemi, devlet ve üniversite hastanelerinde de uygulanmak üzere yaygınlaştırılacak, online fatura kontrol sistemi etkin şekilde kullanılacak. Sağlık harcamalarında bu yöntemle yüzde 25 tasarruf yapılması hedefleniyor.

YURT DIŞI GÖREVLENDİRMELER SINIRLI KALACAK

Katılımı zorunlu olan programların dışında yurt dışı görevlendirmelerin sınırlandırılmasına ilişkin başlatılan uygulama daha etkili şekilde devam edecek. Zorunlu olmadıkça Meclis bünyesinde yeni personel istihdamına gidilmeyecek.

DAMACANA YERİNE ŞEBEKE SUYU ARITILACAK

Meclis'te 1 yıl önce başlatılan tasarruf uygulamaları ile gereksiz su kullanımının önüne geçmek amacıyla kampüs içindeki yeşil alanların sulaması gece saatlerinde yapılıyor.

Mutfak ve çay ocaklarında damacana su kullanımının kaldırılmasına ilişkin uygulamalara da başlandı. Bunun yerine şebeke suyunun arıtılması yoluyla elde edilen temiz su kullanılmaya başlandı.

Bu yöntemin yaygınlaştırılması ve etkin bir şekilde kullanılması için çalışmalar devam ediyor.

KURTULMUŞ'TAN "SIFIR ATIK" MESAJIYLA CAM BARDAK VE SÜRAHİ HEDİYESİ

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Sıfır Atık Projesi'ne destek sağlanması ve plastik kullanımından kaynaklanan israfın ve doğaya verilen zararın önlenmesi amacıyla yeni bir adım daha attı.

Meclis'te plastik kullanımını azaltmak ve mümkün oldukça sonlandırmak amacıyla milletvekillerine, danışmanlara ve tüm çalışanlara cam bardak ve sürahi hediye eden Kurtulmuş'un gönderdiği paketlerde, "Sıfır Atık hareketine katılmanız ve doğayı koruma bilinciyle kullanmanız dileğiyle" mesajı da yer aldı.

Meclis, cam kullanımının yaygınlaştırılmasıyla hem plastik ve karton bardak tüketiminin azaltılmasını teşvik ederek doğaya verilen zararın azaltılmasını hem de bu alanda yapılan harcamadan yıllık bazda yaklaşık yüzde 20 oranında tasarruf yapmayı hedefliyor.

Öte yandan TBMM Genel Sekreterliği, yeni tasarruf uygulamalarıyla ilgili genelge çalışmalarını tamamladı. Genelge, kısa süre içinde Meclis'teki tüm birimlere gönderilecek.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.