Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Son dakika! Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı: Yıllık enflasyon yüzde 51,97 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 yılı Ağustos ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK’e göre enflasyon ağustosta, aylık bazda yüzde 2,47 olurken yıllık bazda ise yüzde 51,97'ye geriledi.

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2024 10:44
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2024 10:52
Kaynak: Hilal Baldemir
Son dakika! Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı: Yıllık enflasyon yüzde 51,97 oldu

Merakla beklenen ağustos ayı enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her açıklamada enflasyonu düşürmeye kararlı olduklarını vurgulamalarının ardından gözler yıllık enflasyon rakamlarına çevrildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini kamuoyu ile paylaştı.

TÜFE'deki değişim oranı 2024 yılı Ağustos ayında, temmuz ayına göre yüzde 2,47, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 31,94, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51,97 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde ise 64,91 olarak gerçekleşti.

Ağustos ayı enflasyon verileri piyasaların ve ekonomi uzmanlarının beklentilerin de gerisinde kalarak, düşüş trendi hedeflerine paralel olarak gerçekleşti.

PİYASALARDA ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Düzenlenen anketlerde elde edilen verilere göre ekonomistler, ağustos ayında enflasyonun aylık bazda yüzde 2,64 artarak, yıllık bazda yüzde 52,20'ye ineceğini bekliyordu.

AĞUSTOS AYINDA YILLIK EN AZ ULAŞTIRMA ARTTI

Rakamlar bir önceki yılın aynı ayına göre incelendiğinde en az artış gösteren ana grup, yüzde 28,96 ile ulaştırma oldu.

EN YÜKSEK YILLIK ARTIŞ EĞİTİMDE YAŞANDI

Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 120,81 ile eğitim oldu. Buna göre eğitim yıllık bazda artmakla birlikte son 3 aydır en fazla artış gösteren ana grup olmaya devam ediyor.

AĞUSTOSTA AYLIK EN AZ GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER ARTTI

Ana harcama grupları itibarıyla bakıldığında 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre azalan ana grup, yüzde-1,10 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

EN YÜKSEK AYLIK ARTIŞ EĞİTİMDE GERÇEKLEŞTİ

Buna karşılık, 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre bakıldığında artışın en yüksek olduğu ana grup yıllık bazda olduğu gibi yüzde 11,34 ile yine eğitim grubu oldu.

Endekste baz alınan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) 2024 yılı Ağustos ayı itibarıyla, 22 temel başlığın endeksinde düşüş meydana gelirken, 3 temel başlığın endeksinde herhangi bir değişim olmadı. 118 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.