Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Son 53 yılın en sıcak Aralık ayı yaşandı! İşte korkutan tablo

Kasım ayı gibi Aralık ayıda beklenenin üzerinde hava sıcaklıklarıyla geçerken son verilere göre 2023 yılı Aralık ayı son 53 yılda görülen en sıcak Aralık ayı olarak kayıtlara geçti. Ocak ayıda yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2024 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2024 13:06
Kaynak: Hilal Baldemir
Son 53 yılın en sıcak Aralık ayı yaşandı! İşte korkutan tablo

Türkiye genelinde 2023 yılında sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken özellikle Kasım ayından bu yana neredeyse kış ayına girilmemiş gibi bir hava gözlemleniyor. Uzmanların Marmara Bölgesi için verdiği kar tarihi revize edilirken yalnızca yurdun yüksek kesimleri ve Doğu Bölgesi kar ile buluşabildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinden elde edilen bilgilere göre, 2023 yılı Aralık ayında sıcaklıklar Batman çevresinde mevsim normallerinde seyrederken yurdun geri kalanında mevsim normallerinin üzerinde seyretti.

Türkiye genelinde 1991 ve 2020 yılları arasında 4,8 derece olarak ölçülen aralık ayı ortalama sıcak değeri, 2023 Aralık ayında 8,3 derece ile normallerinin 3,5 derece üzerinde gerçekleşti. Sıcaklık verileri analizlerinde, 1971'den bu yana yapılan karşılaştırmaya göre, 2023 Aralık ayı son 53 yıl içerisinde gözlemlenen en sıcak aralık ayı olarak kayıtlara geçti.

Aralık ayında en düşük sıcaklık sıfırın altında 21,3 derece ile Van'ın Özalp ilçesinde ölçülürken, en yüksek sıcaklık ise 27,4 derece ile Sinop'ta kayıtlara geçti. Marmara Bölgesi'nde de ortalama sıcaklıklar, bölgenin tamamında mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Bölgenin aralık ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 7 derece olarak ölçülürken, 2023 Aralık ayında 10,3 derece olarak ölçüldü. Bölgede en düşük sıcaklık sıfırın altında 2,4 dereceyle Balıkesir'de görüldü, en yüksek sıcaklık ise 25 dereceyle Bursa'da kayıtlara geçti.

Ege Bölgesi’nde de sıcaklıklar bölge genelinde mevsim normalleri üzerinde seyretti. Bölgenin 7,9 derece olan uzun yıllar ortalama sıcaklığı, 2023 aralık ayında 11,2 derece olarak kayıtlara geçti. Bölgede en düşük sıcaklık sıfırın altında 4 derece olarak Kütahya'da görüldü, en yüksek sıcaklık ise 24 derece olarak Salihli'de ölçüldü.

Akdeniz Bölgesi de mevsim normalleri üzerinde bir hava ile kayıtlara geçerken bölgede uzun süredir ölçülen ortalama sıcaklık 9,1 derece iken, geçen ay 12 derece olarak ölçüldü. Bölgede en düşük sıcaklık sıfırın altında 6 dereceyle Göksun'da ölçüldü, en yüksek sıcaklık ise 25,9 dereceyle Kale (Demre)'de kaydedildi.

Doğu Anadolu Bölge’sinde en düşük sıcaklık sıfırın altında 21,3 dereceyle Özalp'te ölçüldü, en yüksek sıcaklık ise 16,3 dereceyle Ergani'de kaydedildi.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.