Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sigaraya ÖTV zammı yolda! Fiyatlar en az 10 lira artacak

Her yıl ocak ve temmuz ayında ÖTV zammı önceki 6 ay enflasyonuna göre belirlenirken bundan en fazla etkilenen de tütün mamulleri oluyor. Sigaradaki ÖTV 6 aylık üretici enflasyonu (ÜFE) kadar artırılıyor. Son olarak mayıs ayında zamlanan sigara fiyatlarının en az 10 lira daha artması bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2024 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2024 12:33
Kaynak: Hilal Baldemir
Sigaraya ÖTV zammı yolda! Fiyatlar en az 10 lira artacak

Sigara fiyatlarına son zamanlarda peş peşe gelen zamlarla tütün mamulleri en fazla fiyatı artan ürünler arasında. Sigara ve alkollü ürünlerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kanun gereği ocak ve temmuz aylarında 6 aylık üretici fiyat endeksi (ÜFE) oranı kadar artırılıyor.

Yılın ilk 5 ayında ÜFE yüzde 17.87 olarak gerçekleşti. Habertürk'ün haberine göre, bu verilere göre yılın ilk yarısında sigara ve alkol fiyatlarına yapılacak zammın yüzde 20'nin altında olmayacağı da neredeyse kesinleşmiş oldu. Yüzde 20'lik artış ile paket başına 34,2 lira asgari maktu vergi tutarı uygulanacak. Sigarada ayrıca ikinci vergi olarak paket başına 4,8 lira da maktu vergi var. Bu tutar da yüzde 20 artışla 5,8 liraya yükselmiş olacak.

Mayıs ayında neredeyse tüm sigara gruplarına peş peşe zam gelmesinin ardından haziran ayının ilk zammı da dün geldi. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Esse grubunda yer alan sigaralara 3 TL zam geldiğini duyurdu. Böylece Esse grubunun en düşük fiyattaki sigarası 66 TL’ye yükselirken, en yüksek fiyattaki sigarası ise 70 TL’ye yükselmiş oldu.

EN DÜŞÜK SİGARA FİYATI NE KADAR OLACAK?

Böylece ÖTV açısından sigaranın tüm markalarında perakende satışı 60 liranın altında olamayacak. Şu anda mevcut rakam 50 lira ve en düşük sigara fiyatı da 56 lira. Beklenen 10 liralık vergi artışı direkt yansıtılırsa en ucuz sigara da 66 liraya yükselmiş olacak. Yüzde 20’lik bir artışta en ucuz sigara fiyatı 60 TL olurken, 10’luk bir düşüş bu fiyatı 55 TL seviyesine indirebilir.

Cumhurbaşkanı, uygulama dönemlerini gün veya ay olarak belirlemeye veya belirleyeceği mallar ve aylar itibarıyla yeniden belirlenmiş sayılan tutarların uygulanmamasına karar vermeye yetkili.

 GÜNCEL SİGARA FİYATLARI

Haziran ayında yapılması beklenen zamlarla birlikte Imperial Tobacca grubundaki en ucuz sigara 57, en pahalı sigarası ise 70 TL'ye yükselecek.

Philip Morris grubunun en pahalı sigarası 71 TL, en ucuzu ise 64 lira olacak.

BAT sigara grubunun en pahalı sigarası 75 TL, en ucuzu ise 60 lira olacak.

TT sigara grubunun en pahalı sigarası 66 TL, en ucuzu ise 54 lira olacak.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.