Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sigara ve tütün mamullerinde maktu vergi zammı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı enflasyon ile mücadele kapsamında yeni adımlar atmaya devam ediyor. Bakanlık enflasyon rakamlarında sigaranın baskısını azaltma amacıyla sigara üzerinden alınan vergide indirim yaptı, maktu vergi ise artırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2024 13:03
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2024 13:08
Kaynak: Hilal Baldemir
Sigara ve tütün mamullerinde maktu vergi zammı!

Mayıs ayından bu yana düzenli olarak her ay sigara ve tütün mamullerine gelen zamlar vatandaşların tepkilerine neden oluyor. Son olarak eylül ayının ilk haftası bir sigara markasına 4-5 TL arasında zam geldi.

Enflasyon ile mücadele kapsamında yapılan düzenlemeyle sigara üzerinden alınan nispi vergiler düşürüldü. Sigara üzerinden alınan maktu vergide ise artış gerçekleşti.

Yeni düzenlemeye ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni kararla birlikte özel tüketim vergisi oranları ile maktu vergi tutarları yeniden belirlenerek sigaranın vergileme yapısında değişiklik yapıldı.

Karar hükümlerini uygulayıcı olarak Hazine ve Maliye Bakanı yürütecek. Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, sigaranın enflasyon üzerindeki baskısını azaltmak amacıyla sigara üzerinden alınan nispi vergide düşüş yapılırken, maktu vergide artış gerçekleşti.

PAKET BAŞINA MAKTU VERGİ TUTARI 7,8 LİRA OLDU

Yeni düzenleme sonrasında sigara üzerindeki nispi özel tüketim vergisi oranı yüzde 57'den yüzde 53,5'e indirildi, paket başına alınan maktu vergi tutarı 5,7424 liradan 7,8 liraya çıkarıldı.

Vergileme yapısındaki bu değişiklik, bütçede herhangi bir gelir kaybı yaşanmayacak şekilde düzenlenirken, sigaranın çarpan katsayısını da 5,17'den 4,38'e indirmiş oldu. Böylece sigara firmalarının 1 birimlik maliyet artışını karşılamak için sigara fiyatlarını 5,17 lira değil 4,38 lira artırmaları yeterli olacak.

Yeni vergi düzenlemesinde enflasyonla mücadele kapsamında maliyet artışlarının daha az fiyat değişikliklerine yol açması hedeflendi.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.