Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

SGK uzmanından emeklilere kritik uyarı: Bu kişilerin emekliliği iptal olacak

Son dönemlerde çalışan emeklilere ilişkin yasa değişikliği gündemdeki yerini korurken SGK uzmanından bu konuya ilişkin milyonlarca emekliyi ilgilendiren bir açıklama geldi. Bu kişilerin emekliliği risk altında.

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2024 16:27
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2024 16:29
Kaynak: Hilal Baldemir
SGK uzmanından emeklilere kritik uyarı: Bu kişilerin emekliliği iptal olacak

EYT ile genç yaşta emekli olan fakat çalışmaya devam eden emekliler ile ilgili yasal düzenleme gündemdeydi. Bazı emeklilerin sigortalı çalıştıkları için emekliliklerinin iptal edileceği iddia ediliyor. SGK uzmanı Özgür Erdursun, sigortalı olarak gösterilen fakat fiilen çalışmayan kişilerin emeklilik süreçlerinde önümüzdeki dönemlerde ciddi sorunlar yaşayabileceğini belirtti.

Özellikle, kendi adına işletmesi ya da şirket ortaklığı bulunan kişilerin başka bir işyerinde fiilen çalışmadan sigortalı olarak gösterilmesinin yasadışı olduğunu belirtti.

28 Şubat 2011 öncesinde bu durumun tespit edilmesi halinde, ilgili kişilerin 4/a SSK prim günlerinin iptal edileceğinin altını çizen Erdursun, bu tarihten sonra çalışanların farklı bir işte sigortalı olmalarının mümkün olduğunu ifade etti.

Ayrıca, Ltd. Şti. veya A.Ş. yönetiminde bulunan kişilerin 1 Ekim 2008 tarihisi sonrası sigortalı olamayacaklarını, önceki dönemlerde SSK’lı olanların ise prim kesintisine göre durumlarının değişebileceğini belirtti.

EMEKLİLİĞİNİZ İPTAL OLABİLİR

Erdursun, kendini çalışmadığı halde sigortalı gösterenlerin yanı sıra başka bir kişiyi de sahte sigortalı gösterdiği durumlarda, her iki tarafın emeklilik hakkının tamamen kaybedileceğini açıkladı.

Ayrıca, eksik prim günlerinin isteğe bağlı olarak Bağ-Kur ile tamamlanabileceğini hatırlatan Erdursun, 1260 gün prim ödenmesi durumunda Bağ-Kur şartlarına geçiş yapılabileceğini de ekledi.

SSK’dan emekli olmak isteyenlerin bu konularda dikkatli olmaları gerektiğine vurgu yapan Erdursun, yasal olmayan yollarla emeklilik hayali kuranlara karşı uyarılarda bulundu.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.