Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rusya uçak kazası bilerek mi yapıldı? Yoksa ihmal mi?

Dünya Ukraynalı askerleri taşıyan Rus askeri uçağının düşmesini konuşuyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Çarşamba günü 65 Ukraynalı askeri esiri taşıyan İl-76 tipi uçağın Belgorod bölgesinde düştüğünü duyurmuştu. Uçakta bulunan toplam 74 kişinin tamamının hayatını kaybettiği duyurulmuştu. Olayın ardından Ukraynalı lider Zelenskiy, Moskova’yı “Ukraynalı esirlerin hayatları ile oynamakla” suçladı. Olaya ilişkin detaylı soruşturma devam ederken uçağın kim tarafından düşürüldüğü yoksa ihmal sonucu mu düştüğü merak ediliyor. Peki, Rusya uçak kazası bilerek mi yapıldı? Yoksa ihmal mi? İşte bu soruların cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2024 13:52
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2024 13:52
Kaynak: Hilal Baldemir
Rusya uçak kazası bilerek mi yapıldı? Yoksa ihmal mi?

Çarşamba günü Rusya’nın merkezinde bulunan Belgorod bölgesinde düşen Rus askeri uçağının nasıl düştüğü, uçağın bilerek mi yoksa ihmal sonucu mu düştüğü konusu gündeme oturdu. Ilyushin-76 tipi askeri nakliye uçağında 65 Ukraynalı savaş esirinin olduğu biliniyordu. Esir takası için Rusya’dan Ukrayna’ya götürülecek olan esir askerlerin tamamının öldüğü kazaya ilişkin spekülasyonlar giderek artarken iki ülkede kazadan birbirini sorumlu tutuyor. Peki, Rusya uçak kazası bilerek mi yapıldı? Yoksa ihmal mi? İşte merak edilen soruların cevabı…

rus uçak kazası

Rusya uçak kazası bilerek mi yapıldı?

Rus ajansı RIA tarafından, Rusya Savunma Bakanlığına dayandırılan habere göre, esir takası kapsamında değişime götürülen 65 Ukraynalı askeri esirin yanı sıra 3'ü refakatçi 6'sı mürettebat olmak üzere 74 kişinin uçakta bulunduğu aktarıldı. Olayın hemen ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı uçağın düşürülmesini "barbarca bir terör olayı" olarak nitelediği bir açıklama yayınladı. Ayrıca Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Uçak Belgorod'da Ukrayna tarafından düşürüldü" denildi.

Olayın ardından Rusya Savunma Bakanlığı uçakta altısı mürettebat olmak üzere dokuz Rus’un da bulunduğunu ve kurtulan hiç kimsenin olmadığını duyurmuştu. Bakanlık, kazaya ilişkin Ukrayna'nın uçağı hedef alan iki füze fırlattığını öne sürmüştü.

Bütün bunlara ek olarak Perşembe günü, Rus parlamentosunun savunma komitesinde yer alan üst düzey bir isim olan Andrei Kartapolov, Ukrayna istihbaratına uçağın rotasına ilişkin bilgi verildiğini savundu.

Fakat bu iddianın ardından Ukrayna askeri istihbaratı bu iddianın asıl olduğunu öne sürerek reddetti. Kurum önceki esir takaslarında da olduğu gibi Rusya'dan kendilerine hava sahasını güvenceye alma talebi gelmediğini iddia etti. Sınırın Rusya tarafında bulunan Belgorod bölgesine düşen uçakla ilgili Ukrayna askeri istihbaratı kendi taraflarınca soruşturma başlatıldığını da duyurdu.

Kiev yönetimi Rusya’nın soruşturmasına güvenmeyerek Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nün kaza alanına girmesine ve inceleme yapmasına izin verilmesine yönelik çağrısını yaptı.

Kiev yönetimi uçakta kesin olarak kimlerin olduğuna dair güvenilir bir bilgi bulunmadığını savunuyor. Buna karşın Ukraynalı yetkililer Çarşamba günü için Rusya ile bir esir takası planlandığını da kabul ediyor. Ukrayna’nın düşen uçağa ilişkin yaptığı ilk resmi olmayan açıklamasında, Rus askeri uçağı kargosunda S-300 füze savunma sistemi bulunduğu da iddia edilmişti.

Hilal Baldemir

Kaynak: Hilal Baldemir

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.